Filmele sentimentale influenţează opiniile politice
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-sentimentale-influenteaza-opiniile-politice/

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

Un articol de |30 decembrie 2013

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana,  filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale.

O echipă de cercetători în ştiinţe politice de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, a efectuat un experiment asupra unui grup de persoane.

Acestea au vizionat o serie de filme hollywoodiene cu un mesaj liberal subiacent, conform independent.co.uk.

S-a constatat faptul că spectatorii care „nu erau pregătiţi” să aibă o atitudine critică faţă de filmele vizionate au fost mai predispuşi la „o schimbare de stânga” în atitudini decât ceilalţi.

Cercetătorii, care şi-au propus să exploreze puterea mesajelor politice din filmele cu succes la public, au descoperit că „acestea au capacitatea de a schimba atitudini, mai ales în chestiuni care nu au fost acoperite de presă”.

În jur de 300 de studenţi ai Universităţii din Notre Dame – jumătate dintre aceştia considerându-se conservatori – au fost chestionaţi în legătură cu preferinţele lor politice, au vizionat un film, apoi au fost întrebaţi din nou care sunt simpatiile lor politice.

Filmele sentimentale

Unii au fost rugaţi să vizioneze un film de „control”, considerat fără niciun fel de tendinţe politice, în timp ce alţii au vizionat „Mai bine nu se poate/ As Good as It Gets”, cu Jack Nicholson în distribuţie, şi „Omul care aduce ploaia/ The Rainmaker”, cu Matt Damon în rolul principal.

Todd Adkins, coordonatorul studiului, a afirmat că în cazul celor care au vizionat filme cu mesaje liberale – fie subtile, fie mai directe – a fost remarcată o probabilitate mai mare de a adopta simpatii de stânga, indiferent de convingerile lor politice de până atunci.

„Spectatorii au aşteptarea de a se simţi bine şi nu sunt pregătiţi să întâlnească şi să evalueze mesajele politice, aşa cum se întâmplă în timpul campaniilor electorale şi a ştirilor”, a declarat Todd Adkins, în studiul publicat în ediţia din decembrie a revistei Social Science Quarterly, notează Mediafax.

Pe lângă punerea în lumină a influenţei politice potenţiale a filmelor cu succes la public, studiul arată că „o asemenea influenţă persistă în timp şi nu este moderată de partizanat, ideologie sau cunoştinţe politice”, a precizat Todd Adkins.

Foto cu Filmele sentimentale:  Sleepless in Seattle, As Good as It Gets – Cinemagia

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.