Filmul de Piatră #12: Selecția Oficială!
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-de-piatra-12-selectia-oficiala/

44 de filme de scurt-metraj fac parte din selecţia Filmul de Piatra #12 – Camp Edition! Dintr-un număr-record de 210 filme înscrise în festival, criticul de film Flavia Dima şi directorul festivalului Andrei Dăscălescu au selecţionat cele mai bune filme de scurtmetraj din România şi Republica Moldova ale ultimului an.

Un articol de Petre Ivan|12 iulie 2019

Competiția din acest an a festivalului este structurată în 4 părți dedicate disciplinelor principale ale cinematografiei – ficțiune, documentar, experimental și animație – și conține 28 de filme de scurtmetraj, cu o creștere considerabilă a documentarelor și a filmelor experimentale față de anii trecuți.

11 dintre filmele din festival sunt filme de debut, iar două au fost realizate de cineaști din Republica Moldova.

În afara competiției regăsim nume precum Maria Popistașu și Alex Baciu, al căror film, Pescărușul, va rula în deschiderea festivalului alături de lungmetrajul Monștri. de Marius Olteanu, dar și Anton și Damian Groves cu Opinci, câștigător al premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF.18.

Tot în afara competiției vor fi prezente filme realizate de cineaști internaționali precum Lucile Hadžihalilović (De Natura, Berlinale Generation 2018), cineastă și parteneră creativă a faimosului regizor franco-argentinian Gaspar Noé și Pip Chodorov (Străinul), profesor universitar și apropiat colaborator al regretatului Jonas Mekas, ale căror filme au fost realizate într-un proiect derulat în satul românesc Slon.

În premieră, festivalul va conține un calup de filme ce abordează tema naturii în diverse moduri, o alegere curatorială prin care se integrează atât locația festivalului (campusul Tășuleasa Social), tema filmului de închidere, Wild Carpathia de Charley Ottley dar și o preocupare socială contemporană din ce în ce mai puternică: cea a prezervării mediului înconjurător.

Nu în ultimul rând, amatorii de senzații tari sunt așteptați la cea de-a treia ediție a Midnight Shorts, un calup de scurtmetraje 18+ în miez de noapte – iar părinții care optează să vină alături de cei mici la festival vor avea ocazia să se bucure de filmele jucăușe din secțiunea destinată copiilor, Pietricelele.

Lista completă a filmelor din selecția festivalului poate fi accesată aici.

În scurt timp, organizatorii vor anunța și selecția secțiunii speciale destinate videoclipurilor, al cărui câștigător se stabilește printr-un premiu al publicului.

Cea de-a 12-a ediție a festivalului de film de scurtmetraj Filmul de Piatra va avea loc între 25 și 28 iulie la campusul Tășuleasa Social din Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud. Alături proiecțiile de film, festivalul are în program concerte, masterclass-uri și activități în aer liber organizate de Tășuleasa.

#Concerte:
Robin and the Backstabbers
The Mono Jacks
Ada Milea & Vali Răcilă
Urma
Baba Dochia
Pinholes
iarba Fiarelor

#Tășu Special:
Scoala de Mers pe Munte, curs intensiv pentru viitori munțomani: https://bit.ly/2IJWEgO
Via Transilvanica, drumeție cu un super-ghid-surpriză!
Pădurea Pedagogică, tururi ghidate în pădurea interactivă de la Tășuleasa

#Festival Talks:
Întâlniri formale și informale cu membrii juriului: Vlad Eftenie, Iulian Tănase, Marius Olteanu, Judith State și Charlie Ottley
Întâlniri informale cu trainerii și membrii asociației Tasuleasa Social, discuții despre voluntariat, educație, ecologie și natură

Foto: Filmul de Piatră – facebook

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.