Filmul de Piatra, cel mai prietenos festival de film și muzică, în acest weekend
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-de-piatra-cel-mai-prietenos-festival-de-film-si-muzica-in-acest-weekend/

Ai mai participat vreodată la un eveniment la care apusul şi răsăritul de soare să fie în program, iar între ele să fie 4 concerte live, 3 DJ seturi şi 11 scurtmetraje? Și totul să se întâmple pe vârful unui deal, accesibil cu telegondola?

Un articol de Petre Ivan|4 septembrie 2014

Și, pe lângă această noapte de neratat și neuitat, să mai fie trei zile de festival, cu peste 70 de filme românești, urmate de un mini-turneu în 3 locuri diferite din țară? Pe vârful muntelui, de la apus la răsărit, cu scurtmetraje și muzică – Filmul de Piatra

Filmul de Piatra, festivalul organizat în întregime de voluntari, propune anul acesta o premieră: un super-eveniment, cu filme și muzică, pe vârful muntelui Cozla (650m altitudine). Evenimentul, denumit SHORTS DAY, LONG NIGHT are loc la Piatra Neamț, în cadrul ediției a 7-a a festivalului.

Publicul va urca pe munte cu telegondola, la ora 19:00, și va fi întâmpinat de un concert unplugged în aer liber, pe o platformă de lemn cu o panoramă spectaculoasă din care nu lipsesc Valea Bistriței, Muntele Ceahlău, Dealul Petrodava, lacul Bâtca Doamnei și o parte din orașul Piatra Neamț.

După ce soarele dispare în spatele munților încep proiecțiile de film: 11 scurtmetraje multipremiate într-o selectie „best-of” Shorts Up. După filme, într-o structură acoperită în formă de iglu, începe petrecerea, cu alte 3 trupe live: Les Elephants Bizarres, Pinholes și Fine It’s Pink și 3 DJ seturi: Matze, Yoon, Adrian R.

Petrecerea se termină după ora 6:40, ora răsăritului de soare. Telegondola va funcționa, cu pauze, tot timpul nopții, iar prețul ei este inclus în cel al biletului pentru eveniment: 25 de lei în avans și 35 de lei la intrare.

Mai multe detalii, aiciFilmul de Piatra

Trei zile de film românesc la Piatra Neamț

 

Din 205 filme înscrise, la Filmul de Piatra vor fi proiectate 67 de scurtmetraje, 45 în competiție și 22 în afara competiției. Proiecțiile vor avea loc în aer liber, la Turnul lui Ștefan, și în singurul cinematograf funcțional, Cinema Dacia Panoramic, o sală-mamut de 629 de locuri lăsată în paragină de autorități și uitată de public.

Pe lângă scurtmetraje, la festival vor mai fi proiectate o serie de lungmetraje: un film de animație pentru copii, Closer to the Moon în regia lui Nae Caranfil, Kyra Kyralina în regia lui Dan Pița.

De asemenea, deschiderea festivalului se face în Teatrul Tineretului, cu o piesă de teatru, „Textul înainte de toate” iar închiderea festivalului se face, în același loc, cu un documentar moldovenesc, despre Doina și Ion Aldea Teodorovici, proiectat în premieră în România.

Programul complet poate fi gasit pe www.filmuldepiatra.ro și pe pagina de facebook

Cele mai bune scurtmetraje din competiție, în mini-turneu

Scurtmetrajele premiate și cele care primesc cele mai multe aplauze din partea publicului vor face parte dintr-un program “best-of”.

Acesta va fi proiectat săptămâna viitoare în 3 locuri din țară: la Piatra Fântânele (Tășuleasa Social), la Cluj (pe 11 septembrie) și la Timișoara (pe 14 septembrie, în cadrul festivalului de muzică Plai).

Foto cu Filmul de Piatra – facebook

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.