Filmul „Imaculat”, propunerea României la Premiile Oscar 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-imaculat-propunerea-romaniei-la-premiile-oscar-2023/

Filmul „Imaculat”, regizat de Monica Stan şi George Chiper-Lillemark, este propunerea României pentru categoria „Cel mai bun lungmetraj internaţional” la Premiile Oscar 2023, a anunţat Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Un articol de Ziarul Metropolis|20 septembrie 2022

Comitetul care a selectat filmul ce va reprezenta România în competiția pentru o nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film pe 2023, la categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional”, a fost format anul acesta din criticii de film Dana Duma, Ionuț Mareș, Irina Trocan, Cătălin Olaru și Cristina Corciovescu, numiţi de către Consiliul de Adminstratie al Centrului Naţional al Cinematografiei.

La CNC s-au înscris în cursă șase producții românești: „Imaculat”, regizat de Monica Stan și George Chiper-Lillemark, „Metronom”, regizat de Alexandru Belc, „Copacul dorințelor. Amintiri din copilărie”, regizat de Andrei Huțuleac, „Miracol”, regizat de Bogdan George Apetri, „Crai nou”, regizat de Alina Grigore și „R.M.N.”, regizat de Cristian Mungiu.

„Imaculat” a primit două premii importante la ediţia din 2021 a Festivalului Internațional de Film de la Veneția: Premiul pentru Debut „Luigi De Laurentiis” şi premiul secţiunii „Giornate degli Autori”.

Filmul îi are în rolurile principale pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel și Cezar Grumăzescu, alături de care mai apar Rareș Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș, Ionuț Niculae, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă și Cristina Buburuz.

„Imaculat” spune o poveste în care resorturile interioare ale personajelor construiesc o lume atât de autentică, încât aproape stârnește revoltă şi indignare. O dramă psihologică bazată pe fapte reale, o poveste de supraviețuire până la un punct. Mai apoi devine o poveste despre eliberare.

Daria (Ana Dumitrașcu), o tânără dependentă de heroină, pătrunde într-o clinică de dezintoxicare. Într-o lume străină. O lume aflată în contrast cu tot ceea ce a reprezentat mediul ei de până atunci. La 18 ani, pare naivă și inocentă, dar încă mai păstrează trăsăturile fetei de familie bună, cu principii, educată și dornică să-și ia Bac-ul și să urmeze o facultate. Însă izbirea de lumea în care intră declanșează în ea efecte ce o transformă.

„Imaculat” este produs de Axel Film, distribuit în România de Follow Art Distribution, în Statele Unite ale Americii, de Syndicado Inc. și vîndut internațional de Syndicado Film Sales.

Lista scurtă a nominalizărilor pentru Premiile Oscar 2023 va fi anunţată de Academia Americană de Film pe data de 21 decembrie. Cea de-a 95-a gală de decernare a Premiilor Oscar este programată să aibă loc pe 12 martie 2023, la Los Angeles.

10
/07
/23

Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de invitaţi din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte fac parte din programul ediţiei a zecea a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara, Capitală Europeană a Culturii.

05
/07
/23

Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 14-20 august 2023, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării). Și anul acesta, programul festivalului cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, și proiecții de film de lungmetraj însoțite de întâlniri și dialoguri între cineaști și public. 

05
/07
/23

Între 22 și 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.