Filmul “Marea libertate” a câştigat Trofeul Ceau, Cinema! “Răzvan Georgescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-marea-libertate-a-castigat-trofeul-ceau-cinema-razvan-georgescu/

Coproducţia austriaco-germană “Marea libertate” (2021) a câştigat marele premiu la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara, în timp ce premiul publicului a ajuns la filmul polonez “Nu lăsa urme” (2021).

Un articol de Petre Ivan|20 iulie 2022

Trofeul Ceau, Cinema! “Răzvan Georgescu”, în valoare de 1.000 de euro, oferiţi de Groupama Asigurări, va merge astfel la regizorul austriac Sebastian Meise. Premiul publicului, în valoare de 500 de euro, oferiţi de festival, va ajunge la regizorul polonez Jan P. Matuszynski.

Juriul din acest an a fost format din regizorul Eugen Jebeleanu şi regizoarea Cristina Groşan.

“Evocând atrocitățile din trecutul recent al unei țări din Europa în care homosexualitatea era condamnată cu ani grei de închisoare, filmul laureat de anul acesta este un manifest cinematografic despre iubire sub forma unui strigăt extrem de dureros al unor oameni reduși la tăcere. Dar oare câte povești nespuse pe acest subiect ascunde istoria recentă a României? Calitatea scenariului, dinamica imaginii, claritatea montajului, actoria impecabilă a distribuției, complexitatea regiei și multe alte aspecte fac din acest film o adevărată capodoperă”, şi-a motivat juriul alegerea de a acorda Trofeul “Răzvan Georgescu” filmului “Marea libertate”.

Juriul a decis de asemenea să ofere un premiu special actriţei Elisheva Weil, din filmul israelian “Ia-ţi ochii de pe mine” (2021, r. Hadas Ben Aroya), pentru că, “navigând cu o naturalețe dezarmantă între forță și vulnerabilitate, tandrețe și pasivitate, performanța actriței trasează noi limite ale intimității pe marele ecran”.

A noua ediţie a Ceau, Cinema!, desfăşurată între 14 şi 17 iulie, a însemnat patru zile în care publicul a avut la dispoziţie peste 40 de filme, ateliere, dezbateri, discuţii cu actori şi regizori invitați.

De proiecţii cu sala plină au avut parte filmele româneşti “Metronom” (2022), proiectat la gala de deschidere, în prezenţa regizorului Alexandru Belc şi a tinerei actriţe timişorene Mara Bugarin, şi “R.M.N.” (2022), cu participarea regizorului Cristian Mungiu.

Un public numeros au avut şi proiecţiile din Piaţa Traian, precum şi cele de la Grădina de Vară Capitol. De asemenea, gustate de spectatori au fost şi întâlnirile cu regizorii Eugen Jebeleanu, Cristina Groşan şi Alina Grigore, precum şi filmele clasice, filmele bănăţene sau filmele şi atelierele pentru publicul tânăr. În premieră în istoria sa, Ceau, Cinema! a organizat două proiecții accesibilizate pentru nevăzători.

Spectatorii care nu au putut să vadă în timpul festivalului documentarul “Oamenii Drumului: Terra Banatica” (2022), de Mircea Gherase, vor mai avea o şansă sâmbătă, 23 iulie, de la ora 22:00, la Biserica Romano-Catolică din comuna Bobda, într-o proiecţie specială, cu intrare liberă, organizată în parteneriat cu Asociaţia Prin Banat.

18
/10
/13

Bazat pe un fapt real care a scandalizat opinia publică din Statele Unite în 2009, când un tânăr de culoare a fost ucis de un polițist alb, Fruitvale Station, lungmetrajul de debut al lui Ryan Coogler a dat lovitura la începutul acestui an.

17
/10
/13

În perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, Bucureștiul va găzdui a doua ediție Zilele Filmului Croat. Evenimentul se va desfășura la Cinema Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez.

15
/10
/13

Uniunea Cineastilor din România (UCIN) sărbătoreşte împlinirea a 50 de ani de la înfiinţare prin proiecţii de filme clasice, care vor avea loc de luni până joi, la cinema Studio, precum şi printr-o gală de premiere organizată pe 28 octombrie.

15
/10
/13

CRONICĂ DE FILM Roxanne, debutul lui Vali Hotea, este un film onest care, în pofida lipsei valenţelor cinematografice, reuşeşte să se achite onorabil de sarcina angajată. Din păcate, lungmetrajul nu străluceşte şi nu lasă aproape deloc spectatorului oportunitatea de a broda singur semnificaţii.

14
/10
/13

Jim Jarmusch și filmele cu vampiri – două alăturări care păreau improbabile până la Only Lovers Left Alive, pelicula proiectată anul acesta în competiția Festivalului de la Cannes. Pelicula va fi proiectată în premieră în România la Les Films de Cannes à Bucarest.

14
/10
/13

Cineastul Pedro Almodovar acuză într-un articol guvernul conservator spaniol de ,,exterminarea" cinematografiei din ţara sa, după ce s-a anunţat că acest sector, deja slăbit de creşterea TVA-ului şi de criza economică, va fi afectat de noi reduceri bugetare în 2014, informează AFP.

13
/10
/13

Astăzi începe Astra film festival Sibiu, ediţia aniversară de 20 de ani. În deschidere, de la ora 19.00 va fi proiectat, în premieră în România, filmul „Google şi creierul mondial'' (foto sus), în prezenţa regizorului Ben Lewis, o privire în detaliu asupra modului necunoscut în care funcţionează cea mai puternică corporaţie din mediul online.

13
/10
/13

Gala de decernare a premiilor celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest a avut loc sâmbătă, 12 octombrie, la Cinema Elvira Popescu.