Filmul „The Price of Paradise” va deschide ediția online Pelicam 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-the-price-of-paradise-va-deschide-editia-online-pelicam-2020/

„The Price of Paradise” este filmul care va deschide cea de-a IX-a ediţie Pelicam – Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, desfăşurată online între 10 şi 19 iulie. Filmul va fi proiectat online vineri, 10 iulie, de la ora 21:00.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2020

Toate filmele din program vor fi difuzate gratuit pe online.pelicam.ro și vor putea fi accesate de oriunde din România, la ora anunțată în program.

Cum protejăm biodiversitatea unor locuri al căror echilibru a fost perturbat? Alături de „The Price of Paradise” (foto sus), alte patru documentare de mediu din ultimul an concurează pentru marele premiu al festivalului: Trofeul Pelicam, în cadrul Competiției Internaționale.

De la cuceritoarea Martinica din Marea Caraibelor, unde populația indigenă și-a păstrat medicina tradițională pe bază de plante și ierburi, în ciuda eforturilor colonialiștilor francezi de a o eradica („You Think the Earth is a Dead Thing”) la insula Mallorca, greu încercată de ani de turism intensiv („Overbooking”), reprezentativă pentru atât de multe alte locuri idilice de pe planetă transformate radical de om, filmele din competiție ne arată fragilitatea ecosistemelor de care depindem.

Overbooking

Tot în cadrul Competiției Internaționale va fi prezentat documentarul sud-african „Jozi Gold”, o incursiune în lumea minelor din Johannesburg, acolo unde extragerea unei treimi din aurul mondial a lăsat în urmă un dezastru ecologic. La intersecția dintre lăcomie și bogăție se află pagube ecologice greu de imaginat și o industrie care trebuie trasă la răspundere.

Cum e să fii printre ultimii din specia ta? În 2018, Sudan, ultimul mascul de rinocer alb a murit, după 42 de ani trăiți pe planetă și ultimii din viața speciei sale. „The Last Male on Earth” este povestea lui – un film care ne poartă în Kenya, pe urmele ultimilor ani din viața lui, cu o promisiune incertă din partea oamenilor de știință care încearcă reanimarea speciei. Inclus în Competiția Internațională Pelicam.

Juriul Competiției Internaționale Pelicam

Juriul care va decide câștigătorul Competiției Internaționale îi are în componență pe Mercedes Álvarez, regizoare de film documentar multipremiată din Spania (Tiger Award la Festivalul de Film de la Rotterdam, Grand Prix la Festivalul Cinéma du Réel), Gianina Cărbunariu, regizoare de teatru, dramaturg contemporan și directorul Teatrului Tineretului din Piatra Neamț și Monika Willi, realizatoare și editor de origine austriacă.

Detalii online pe: www.pelicam.ro și pe pagina de Facebook a festivalului.

Pelicam – Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni este un proiect organizat de Asociația Les Herbes Folles, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și cu sprijinul Centrul National al Cinematografiei / Romanian Film Centre.

Sponsor: Orange

Parteneri instituționali: Ambasada Spaniei la București, Ambasada Elveției în România, Goethe-Institut Bucuresti, Institutul Francez, Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh

Parteneri media: HotNews, Libertatea, Agerpres, IQads, Cinemagia, Glamour România, Ziarul Metropolis, FuturEast

Parteneri: Saga Film, Allio Group, Pink Stripe, Cărturești, Seneca EcoLogos, Editura Seneca, Londohome, Londophone, Greenpeace Romania, Green Film Network, Asociația Kunstadt, Ecozine Film Festival

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.