FITS 2015: „Courtney Love”, „Eternul Shakespeare” și „Iliada” – Polonia și Grecia la superlativ
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2015-courtney-love-eternul-shakespeare-si-iliada-polonia-si-grecia-la-superlativ/

Au mai rămas 3 zile până la începerea celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, ce va avea loc în perioada 12 – 21 iunie. Polonia şi Grecia sunt reprezentate în acest an de cele mai importante producţii şi de cei mai mari actori naţionali.

Un articol de Liliana Matei|8 iunie 2015

Teatr Polski din Wroclaw vine la Sibiu cu spectacolul care a fost declarat „Cel mai bun spectacol din Polonia” în anul 2013: „Courtney love”, realizat după un scenariu al cunoscutului dramaturg Pawel Demirski. Reprezentația va avea loc vineri, 19 iunie, ora 17:00, la Colegiul Naţional „Octavian Goga” – Sala de sport (112 bilete mai sunt disponibile).

Spectacolul combină imaginea carierei spectaculoase a trupei Nirvana cu realitatea industriei spectacolului din Polonia în anii ’90, când succesul – perceput ca unica opţiune demnă în viaţă – a fost întipărit în mentalitatea socială. Este o poveste muzicală bazată pe intrigi, limitări şi modalităţi triviale de construire a unei posibile cariere. Courtney Love – cea care a acompaniat cu loialitate marele succes al trupei Nirvana, fiind acuzată în acelaşi timp că a determinat prăbuşirea acestui grup – devine un simbol care accentuează în mod evident efectele negative ale unei realităţi capitaliste.

Regia îndrăzneaţă a Monikăi Strzepka, dramaturgia intransigentă a lui Pawel Demirski şi cântecele nemuritoare ale trupelor Nirvana şi Hole, cântate live de actorii Teatrului Polski, fac ca acest spectacol să fie unul de neuitat.

Pawel Demirski a primit premiul revistei „Politica” (2010) „pentru dezvoltarea consecventă a proiectului teatrului critic. Pentru curajul de a vorbi mai mult și mai dur decât am vrea să auzim”. El este prezent la Sibiu și cu un spectacol-lectură, „Diamantele sunt cărbuni care s-au pus pe treabă”, în 18 iunie, ora 14:00, la Librăria Humanitas.

Cel mai mare actor al Poloniei, Andrzej Seweryn, își va demonstra măiestria într-un one man show pe texte de Shakespeare, în producția realizată de Arnold Szyfman Polish Theatre din Varșovia și prezentată marți, 16 iunie, ora 18:00, la sala Thalia (240 de bilete mai sunt disponibile). Andrzej Seweryn este unul dintre cei (doar) trei actori angajați ai Comediei Franceze care nu sunt de naționalitate franceză. În prezent este director la Polski Theatre din Varșovia.

În „Eternul Shakespeare”, Andrzej Seweryn povesteşte despre lumea lui Shakespeare şi despre lume în general, creând un dialog interactiv cu publicul, într-o dezbatere nemaiîntâlnită până acum despre teatrul contemporan şi în acelaşi timp, o manifestare a credinţei în puterea artei dramatice. Spectacolul abordează teme consacrate ale dramaturgiei shakesperiene: obsesia pentru putere, nebunia simţurilor, atemporalitatea iubirii şi tristeţea singurătăţii, gelozie şi trădare, omniprezenţa dorinţei şi durerea provocată de eşec, incertitudinile asupra sensului vieţii şi puterea speranţei – ce transformă drama shakespeariană într-un context pentru propriile noastre îndoieli şi tragedii moderne. Această producţie este recomandată celor care cunosc operele lui Shakespeare, cât şi celor care abia încep să îi desluşească arta.

Iliada-Elina YiounanliDin Grecia vine o producție impresionantă: „Iliada” de Homer, în regia lui Stathis Livathinos, care a devenit de curând directorul artistic al celui mai important teatru din Grecia, Greek National Theatre. Spectacolul a fost programat în ultima zi a festivalului, pe 21 iunie, ora 20:00, la BRD Scena 9 (148 de bilete mai sunt disponibile).

„Iliada”, pe care Aristotel a numit-o prima tragedie din istorie, ne duce la o gigantică orchestră deschisă. Este un teatru al războiului. Fiind o lucrare clasică, fundamentală, a glorificatei culturi din Grecia Antică, „Iliada” este supusă acum unei viziuni artistice moderne. Atmosfera de pe scenă este dinamică şi schimbătoare, în timp ce 15 actori trec cu uşurinţă de la teatru la rapsodii contemporane. Doi muzicieni cu un set de percuţie complex şi diverse dispozitive electronice îmbogăţesc experienţa. „Mai rar întâlneşti o asemenea producţie plină de energie, extrem de concentrată, intensă şi totuşi executată cu atâta precizie. Pur şi simplu genial! O poveste spusă cu umor şi imaginată ingenios, despre oboseală, onoare, autoritate, temeritate şi absurdităţi de război.” (Recenzie scrisă de Karin Veraart pentru Volkskrant, Amsterdam, în octombrie 2013).

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va reuni timp de 10 zile participanţi din 70 de ţări, ce vor prezenta 427 de evenimente în 67 de spaţii de joc, pentru un public estimat la 65.000 de spectatori pe zi.

INFO

Accesul publicului la evenimentele programate în cadrul FITS se face pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, precum și online, pe www.eventim.ro şi în reţeaua naţională a magazinelor Domo, Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti.

Intrarea este liberă pentru evenimentele în aer liber şi la evenimentele speciale (conferinţe speciale, spectacole-lectură şi film).
Programul Agenției de bilete pentru perioada următoare:
9 -11 iunie – între orele 11:00 şi 18:00
12- 21 iunie – între orele 10:00 şi 15:00

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”