„Fixeur”, în turneu de promovare pentru Oscar 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/fixeur-in-turneu-de-promovare-pentru-oscar-2018/

„Fixeur”, cel de-al cincilea lungmetraj semnat de Adrian Sitaru, propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor Oscar 2018, a beneficiat de un turneu de promovare în Statele Unite.

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2017

Susținut de Centrul Național al Cinematografiei, Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, Dacin Sara și de Kean&Kolar Communications, turneul a vizat mai multe orașe din California.

„Fixeur” a fost prezentat de European Film Promotion (EFP) profesioniştilor din industria americană – membrilor Academiei de film americane, distribuitorilor internaţionali și jurnaliştilor – pe 11 noiembrie, la Dick Clark Screening Room din Santa Monica, iar pe 29 noiembrie, Adrian Sitaru și actorul Mehdi Nebbou au fost prezenți la o proiecție care a avut loc la cinematograful Estrella, în West Hollywood.

Filmul a rulat din nou în Santa Monica, pe 3 decembrie, la Ocean Screening Room, iar pe 10 decembrie, la Wilshire Screening Room din Beverly Hills.

Scris de Claudia şi Adrian Silişteanu, „Fixeur” spune povestea lui Radu, stagiar la biroul din Bucureşti al Agenţiei France Presse, aspirant la un post de reporter. Oportunitatea realizării unui subiect despre o prostituată minoră repatriată din Franţa îi dă acestuia ocazia să îşi dovedească competenţele. Totuşi, pe măsură ce se apropie de scopul său, Radu realizează că înverşunarea cu care înţelege să facă această meserie este îndoielnică.

Din distribuţie fac parte actorii Tudor Aaron Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki, Diana Spătărescu, Andreea Vasile, Adrian Titieni şi Cristian Ilinca.

„Analiza făcută de Sitaru ambiției carieristului este sinceră și bine controlată”, a titrat The Hollywood Reporter. „Tudor Aaron Istodor este în mod deosebit bun în rolul lui Radu”, mai scrie publicația, care descrie scenele individuale pe cât de incisive, pe atât de neforțate.

Pelicula a avut premiera mondială, în toamna anului trecut, la Toronto International Film Festival, şi a fost premiată, în decembrie 2016, la Les Arcs European Film Festival, pentru cel mai bun actor (Tudor Aaron Istodor) şi cu o menţiune specială a juriului, iar în vara acestui an a primit The Oslo Grand Pix Fiction Award.

Filmul a fost inclus în selecțiile unor festivaluri ca Film Fest Ghent, Cairo International Film Festival, D’A Film Festival (Festivalul Filmului de Autor) de la Barcelona, goEast de la Wiesbaden și Torino Film Festival.

„Fixeur” a avut premiera pe marile ecrane româneștila începutul acestui an. Filmul a fost lansat pe DVD și Blu Ray în Franța, pe 7 noiembrie, de Damned Distribution, după ce în cinematografele din această țară a fost lansat pe 22 martie.

Producția va fi distribuită, de asemenea, în cinematografele din Italia, Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda și Islanda, dar și în variantă VOD (video on demand) în China.

 

Nominalizările pentru cea de-a 90-a gală a premiilor Oscar vor fi anunțate pe 23 ianuarie.

Foto: Fixeur – facebook

04
/10
/21

Până la 14 octombrie, în cadrul Cineclubului One World Romania, pot fi vizionate gratuit pe site-ul Sahia Vintage câteva din filmele documentare, aflate la granița dintre funcția utilitară și vena experimentală, ale lui Mircea Săucan, dar și ale lui Radu Gabrea, Tudor Eliad sau Sergiu Nicolaescu.

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.