Florin Piersic Jr, 48!
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-piersic-jr-46/

„Sunt conştient că un artist nu există decât atâta vreme cât aduce permanent ceva nou.” – Florin Piersic Jr. Nu-şi aniversează niciodată zilele de naştere, scriitori săi preferati sunt Paul Auster şi Jose Saramago, compozitorul preferat, Karl Ritter, iar locul în care şi-ar dori să trăiască este… „la ţară, în Romania”. Actorul, regizorul, scenaristul şi scriitorul Florin Piersic jr împlineşte, astăzi, 48 de ani.

Un articol de Petre Ivan|18 iulie 2016

Florin Piersic Jr este absolvent al Academiei de Teatru şi Film, secţia actorie, promoţia 1991. Traduce din limba engleză piese de teatru contemporan, parte din ele fiind produse în regim independent.

One-man-show-ul Sex, Drugs, Rock&Roll de Eric Bogosian deschide calea teatrului independent în România, iar Piersic Jr primeşte Premiul pentru cel mai bun actor al anului 2002 la Gala UNITER. În 2004 creează casa de producţie Artificial Horizon; este scenarist, regizor şi producător pentru filme de scurtmetraj şi lungmetraje – Fix Alert sau Eminescu versus Eminem.

„Şcoala mea adevarată a început pe la 32-33 de ani. Am irosit mult timp căutându-mi un drum.  În ’93, a apărut un om care mi-a deschis un pic ochii, dar apoi am intrat din nou în adormire. Mult mai târziu am pornit cumva pe urmele pașilor lui. E vorba de Simon McBurney, un actor și regizor englez care și-a facut o trupă de teatru numită “Théatre de complicité”. În clipa de faţă am ajuns să îl iau ca reper și să mă gândesc dacă ceea ce fac eu acum în teatru i-ar plăcea lui Simon.”

Florin Piersic la pătrat

Florin Piersic la pătrat

Între anii 2008 şi 2009 lucrează ca actor pentru producţiile cinematografice Călătoria lui Gruber (regia Radu Gabrea), Contratimp 2, Bibliothèque Pascal şi Youth Without Youth (regia Francis Ford Coppola). Tot în acea perioadă publică la Editura Humanitas Opere cumplite, volumul unu, iar în 2011 romanul Romantic Porno. Este, de asemenea, editorul volumului colectiv Ficţiuni reale, apărut în 2013.

Florin Piersic Jr este fiul Tatianei Iekel, actriţă la Teatrul Mic şi al celebrului actor Florin Piersic

Foto Florin Pierscic Jr– facebook şi Iulia Antocica

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.

10
/06
/20

Gala Premiilor Gopo, evenimentul care celebrează și recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice din România, va avea loc pe 29 iunie, într-o nouă formulă, adaptată condițiilor actuale, la Verde Stop Arena.