Florin Piersic jr. Vocea
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-piersic-jr-vocea/

Am avut privilegiul să citesc noul volum al lui Florin Piersic jr, “opere cumplite (volumul 2)”, în manuscris. Cartea, publicată la editura Humanitas, este de ieri în librării. Las mai jos o cronică onestă, deşi sentimentală.

Un articol de Andrei Crăciun|17 septembrie 2015

Îi (re)cunoașteți, desigur, vocea lui Florin Piersic jr. Pentru un actor, vocea este foarte importantă. Nu mai puțin importantă este vocea pentru un scriitor. De aceea, cel mai sigur semn că ne aflăm în fața unui scriitor, a unui scriitor adevărat vreau să spun, este puterea vocii sale – teribilul ei ecou în fiecare cuvânt scris.

Florin Piersic jr. are o voce care se recunoaște și în scris. Timbrul său este inimitabil. Iar dacă ai încerca să îl imiți, repede, irevocabil, ai decădea în ridicol. El își exprimă ideile fără introduceri ample. El are puterea conciziei. Acesta este un talent care nu multora li s-a dat. Florin Piersic jr. poate să spună o poveste într-o frază, el poate să spună o poveste chiar și într-o propoziție, ba chiar și într-o singură literă, și aceea șoptită.

11999871_10200769677039749_143521238_nTextele pe care le veți citi în această carte sunt fie inedite, fie publicate în reviste în care există încă suficientă înțelepciune încât să le fi cuprins. Florin Piersic jr. scrie un jurnal imaginar al unor aventuri obișnuite, el își continuă operele sale cumplite cu un pas – nu înainte, dar nici înapoi; el își continuă destinul cu un pas lateral, ca într-un dans căruia doar el îi cunoaște regulile.

Pe scurt, Florin Piersic jr. scrie un text în interiorul căruia e întotdeauna un alt text, care rămâne nescris, dar care se simte. Cei mai norocoși îl simt până în adâncul cordului.
În prozele sale, Florin Piersic jr. ironizează, se autoironizează, își râde de el, de barba lui preistorică, de maimuță, de barba lui nebărbierită de când era el mic, de părul lui ciufulit, care stârnește revolta neo-conservatoarelor din orice scară de bloc, în textele sale, îndeobște, e lovit în cap cu diferite obiecte, mai ales mingi de fotbal. Este propriul personaj, dar nu întotdeauna, nu întotdeauna.

El se tratează cu umor, așa cum fac toți oamenii inteligenți, dar nu uită niciodată că o poveste este – în definitiv – o excursie în epicentrul unei sensibilități. Dacă v-a stârnit un zâmbet, e foarte posibil ca în următoarea proză, Florin Piersic jr., un minunat ticălos cunoscător al intimității afacerilor noastre de inimă, să vă stoarcă o lacrimă. Așa e el.

30
/05
/22

UNATC PRESS, editura Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Prezența UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărții și autorilor de la Romexpo este un exercițiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.