Florin Piersic, la 77 de ani: Bucuria mea este că sunt pe scenă
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-piersic-la-77-de-ani-bucuria-mea-este-ca-sunt-pe-scena/

Florin Piersic, care duminică îşi sărbătoreşte cea de-a 77-a aniversare, a declarat în deschiderea spectacolului „Străini în noapte”, pe care îl susţine la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, că este cu adevărat bucuros că se află în această zi pe scenă.   Actorul Florin Piersic îşi sărbătoreşte, duminică, cea de-a 77-a aniversare, pe scenă, […]

Un articol de Andrada Văsii|28 ianuarie 2013

Florin Piersic, care duminică îşi sărbătoreşte cea de-a 77-a aniversare, a declarat în deschiderea spectacolului „Străini în noapte”, pe care îl susţine la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, că este cu adevărat bucuros că se află în această zi pe scenă.

 

Actorul Florin Piersic îşi sărbătoreşte, duminică, cea de-a 77-a aniversare, pe scenă, la Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, unde începând cu ora 16:00, susţine două reprezentaţii cu spectacolul „Străini în noapte”.

Câteva sute de persoane au venit să îl vadă pe Florin Piersic de ziua lui, sala de spectacole de la Palatul Copiilor, care găzduieşte spectacolul „Străini în noapte”, dovedindu-se neîncăpătoare.

Tuturor, Florin Piersic le-a mulţumit cu lacrimi în ochi. „Pentru mine şi pentru toţi colegii mei, dumneavoastră sunteţi inima noastră, oglinda noastră. Sunteţi tot ce avem noi mai bun. Să vă dea Dumnezeu atâtea bucurii câte am avut eu în această profesie”, a spus Florin Piersic adresându-se publicului.

La rândul lor, spectatorii i-au urat în cor „La mulţi ani!” lui Florin Piersic.

Totodată, Florin Piersic a precizat că susţine duminică cea de-a 270-a reprezentaţie a spectacolului „Străini în noapte”, în regia lui Radu Beligan, în care o are ca parteneră pe actriţa Medeea Marinescu. „Cea mai mai şansă a noastră ne-a dat-o maestrul Radu Beligan, să-i dea Dumnezeu sănătate că are frageda vârstă de 94 de ani. A adus această piesă de la Paris unde a jucat-o Alain Delon (…) Mi-a dat-o să o citesc şi i-am spus că este extraordinară şi vreau neapărat să joc în aceasă piesă”, a povestit Florin Piersic.

Actorul a mai spus că ziua de duminică este una specială. „Astăzi pentru mine este o zi mai importantă. Nu vreau şi n-am dorit să fiu sărbătorit pentru că la 77 de ani…„, a spus Florin Piersic, cu lacrimi în ochi. „Bucuria mea este cu adevărat că sunt pe scenă. Am venit la Bucureşti să joc spectacolul acesta, care a fost programat pentru ora 19.00. Dar pentru că s-au vândut foarte repede biletele, spectacolul a fost pus şi de la ora 16.00”, a mai spus actorul.

Într-o altă declaraţie acordată duminică, Florin Piersic a spus că nu îi vine să creadă că a împlinit vârsta de 77 de ani. „Să fiu sănătos este singura mea dorinţă”, a spus Florin Piersic, precizând că îşi doreşte să poată juca în continuare.

Pe de altă parte, Florin Piersic Jr., fiul actorului, a postat pe contul său de Facebook o fotografie cu tatăl său din filmul „Pintea”, alături de care a scris: „it’s father’s day. and that’s my all time fave of his stuff”. (este ziua tatălui. şi acesta este filmul meu preferat din toate proiectele lui, n.r.)

Florin Piersic a ales să îşi sărbătorească ziua de naştere în maniera care i se potriveşste cel mai bine unui artist: pe scenă, alături de publicul său. Aşadar, duminică, Florin Piersic îi aşteaptă pe cei care îl îndrăgesc la reprezentaţia spectacolului „Străini în noapte”, în care o are ca parteneră pe actriţa Medeea Marinescu.

Datorită interesului sporit al publicului faţă de acest spectacol, duminică, la Palatul Naţional al Copiilor, Florin Piersic susţine două reprezentaţii cu acest spectacol: prima a început începere la ora 16.00, iar a doua se va desfăşura de la ora 19.00.

Piesa de teatrul „Străini în noapte”, de Eric Assous, în regia lui Radu Beligan, prezintă în fapt două generaţii ale scenei lirice, două personaje imprevizibile, un recital actoricesc plin de savoare şi haz.

„Străini în noapte” este o comedie romantică, în care se îmbină răsturnările de situaţie, minciuna şi seducţia, dar şi o lecţie despre trecerea timpului. Florin Piersic dă viaţă personajului Pierre, un om care simte că nu a reuşit să realizeze tot ce şi-a propus în viaţă, iar Medeea Marinescu o joacă pe Julietta, o femeie care ştie ce vrea. Când drumurile personajelor se intersectează, fiecare descoperă că are aşteptări diferite de la celălalt, fapt care duce la dezvăluirea unui lanţ de secrete.

Florin Piersic, născut pe 27 ianuarie 1936, la Cluj, este unul dintre cei mai importanţi actori români de teatru şi film. Unul dintre cele mai cunoscute personaje pe care le-a interpretat în film este Mărgelatu. El a jucat în filme precum „Ciulinii Bărăganului” (1957), „Neamul Şoimăreştilor” (1964), „Haiducii lui Şaptecai” (1970), „Zestrea Domniţei Ralu” (1971), „Colierul de turcoaze” (1985), „Fix alert” (2004) şi „Eminescu versus Eminem” (2005).

Printre spectacolele de teatru celebre în care a jucat Florin Piersic se numără „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Oameni şi şoareci” şi „Străini în noapte”.

Florin Piersic a primit numeroase distincţii, printre care premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), în 2009, şi Medalia de Aur a Artelor Transilvane, în acelaşi an.

Pe 31 ianuarie 2011, la câteva zile după ce a împlinit 75 de ani, Florin Piersic a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor (Walk of Fame) din Bucureşti, un spaţiu dedicat artiştilor români, inaugurat în Piaţa Timpului din centrul Bucureştiului, de Teatrul Metropolis, Primăria Capitalei şi magazinul Cocor. Florin Piersic a fost primul actor român a cărui stea a fost dezvelită pe Walk of Fame.

 

 

Sursa: Mediafax

23
/10
/13

Peste mai puţin de o săptămână, marţi, 29 octombrie (de la ora 19.00), la Sala Radio melomanii din Bucureşti vor avea ocazia să răspundă provocării lansate de tânărul artist român Răzvan Suma, care îi invită la concertul Vă place Brahms?

22
/10
/13

Vineri, 25 octombrie, de la ora 18.30, la împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului francez Georges Bizet, Opera Naţională Bucureşti prezintă o reprezentaţie-eveniment a uneia dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite opere ale acestuia – Carmen.

22
/10
/13

Printre ultimele noutăţi anunţate în programul FNT 2013se numără spectacolul-prelegere „Respiraţia poeziei'', susţinut de actorul Ion Caramitru în Sala Multimedia a Teatrului Naţional Bucureşti – sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 19.00, dar şi spectacolul-lectură cu piesa câştigătoare a concursului de dramaturgie UNITER 2012, „Nostalgicii călători'' de Liviu Lucaci, în regia lui Vlad Cristache – vineri, 1 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala Mică a TNB.

22
/10
/13

CRONICĂ DE TEATRU Una dintre premierele toamnei de la Teatrul Nottara, „Mobilă și durere” este un spectacol ce merită văzut și revăzut pentru a înțelege mesajul tragic atent camuflat sub masca umorului lui Teodor Mazilu. Regizoarea Alice Barb nu se îndepărtează deloc de text, dar îl transpune în lumea contemporană.

22
/10
/13

INTERVIU Toma Enache, jurnalist, poet și regizor, își lansează pe 24 octombrie primul lungmetraj, „Nu sunt faimos, dar sunt aromân”. Producția este o premieră, fiind primul film vorbit în limba aromână. Regizorul spune că a ales să interpreteze rolul principal pentru că a simțit că așa poate transmite ceea ce-și dorește, „într-un ritm mult mai bun și într-un mod autentic”.

22
/10
/13

Aura Corbeanu, directorul executiv al Festivalului Naţional de Teatru (FNT 2013), organizat între 25 octombrie şi 3 noiembrie în Bucureşti, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că bugetul pentru ediţia din acest an a evenimentului este de 2.300.000 de lei.

21
/10
/13

Rezultatul unui concert extraordinar înregistrat în inima Transilvaniei la Opera (Palatul Culturii) din Târgu Mureș albumul „Transylvanian Concert” - al cărui titlu a fost sugerat de chiar directorul celebrei case de discuri ECM Records – se bucură de aplauzele presei mondiale.

21
/10
/13

Ediția din acest an a unui eveniment de amploare, Festivalul de Literatura Timisoara „La Vest de Est / La Est de Vest”, va prilejui publicului timișorean nu doar întâlnirea cu nume de primă mărime ale literaturii contemporane, ci și lecturi în premieră, din volume inedite pentru publicul autohton.