Florin Zamfirescu şi Tania Filip, în Canada cu „Doi pe o bancă”
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-zamfirescu-si-tania-filip-in-canada-cu-doi-pe-o-banca/

Actorii Tania Filip şi Florin Zamfirescu vor susţine, pe 25 şi 27 aprilie, la Montréal, respectiv la Toronto, două reprezentaţii cu spectacolul de teatru „Doi pe o bancă”, de Alexandr Ghelman, o producţie a Teatrului Metropolis.

Un articol de Monica Andrei|14 aprilie 2014

Spectacolul „Doi pe o bancă” traversează Oceanul în această lună. Cu această ocazie sunt sărbătoriţi patru ani de la lansarea acestui proiect special în cadrul comunităţilor româneşti din afara ţării, unde au fost prezentate constant, începând din luna mai 2010, spectacole de teatru invitate de la cele mai prestigioase teatre din România: Teatrul Naţional, Bulandra, Metropolis, Nottara, Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti şi Teatrul „George Ciprian” din Buzău.

Bilanţul cuprinde 60 de reprezentaţii de teatru, la Montréal, Québec, Toronto.

În cei opt ani de existenţă, Association Rocade a organizat în Canada şapte ediţii ale festivalului în aer liber EUROfEST în Parcul Jean-Drapeau de la Montréal, două spectacole de dans şi muzică contemporană, două concerte de muzică urbană, şase concerte ale unor maeştri contemporani, opt ediţii ale festivalului de film românesc la Montréal, Québec şi Toronto, acţiuni menite să întreţină viu spiritul românesc şi să promoveze cultura şi limba română în Canada.

Doi pe o banca

Comunitatea românească din oraşele Montréal, Québec, Ottawa şi Toronto se ridică, după estimările Statistique Canada, la peste 200.000 de persoane.

Citiţi şi Florin Zamfirescu, Tania Filip şi un reportaj făcut pe-o bancă

Turneul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Românii din Afara Graniţelor şi Limba Română, în parteneriat cu Asociaţia Rocade din Montreal şi Teatrul Metropolis din Bucureşti, cu sprijinul Ambasadei României în Canada şi al consulatelor generale de la Montréal şi Toronto.

Foto cu Florin Zamfirescu, Tania Filip si „Doi pe o bancă” – Maria Ştefănescu

25
/08
/16

În vreme ce guvernul român se gândeşte cum să scoată 50 de lei din buzunar pentru a-şi trimite la grădiniţă minorii ai căror părinţi au venituri mici, italienii sunt gata să le acorde o susţinere generoasă adolescenţilor. Într-o mișcare concepută pentru a reaminti tinerilor că doar cultura este cea care ne îmbogăţeşte viaţa şi aduce oamenii împreună, cetățenii italieni care împlinesc 18 ani sunt pe cale să obțină 500 de euro " bonus de cultură " de la guvern.

25
/08
/16

"Fac parte dintr-o generatie de actori care a umplut memoria românilor. Memorie care acum nu mai are memorie pentru noi. Mi-am iubit profesia, am stimat-o. În fiecare film laşi câte ceva din tine. Cred că fiecare om se termina aşa, dându-şi sufletul pentru fiecare lucru pe care l-a făcut." – Sebastian Papaiani. Îndrăgitul actor împlineşte, astăzi, 80 de ani!

24
/08
/16

Filmul lui Cristian Mungiu "4 luni, 3 săptămâni și 2 zile", câștigătorul premiului Palme d'Or în 2007, ocupă, în opinia criticilor consultați de BBC Culture, locul al 15-lea, într-un sondaj al celor mai bune 100 de filme ale acestui secol. Pe primele trei locuri s-au clasat: "Mulholland Drive" - David Lynch, "In the Mood for Love" - Wong Kar-wai şi "There Will Be Blood" - Paul Thomas Anderson.

24
/08
/16

Într-o vreme în care cinematografele și mai ales vizionările la „video” propuneau în special filme cu actori care fie rupeau norma la frumusețe sau rupeau adversarii în bătaie, m-am trezit ridicat de pe scaun de un domn, nici înalt, nici frumos – conform standardelor clasice, nici pletos, nici musculos. Revedeam filmul „Operațiunea monstrul” (scenariul: Titus Popovici / regia: Manole Marcus) și o seară de luni stătea să se sfârșească în brațele unei dimineți de marți, iar eu brusc vroiam să fiu Corneliu (Marin Moraru). Să pot explica, fumând fie și un cocean de porumb, cum am ales lingurița și am lansat milimetric în buza stufului de unde am recuperat monstrul într-o încleștare în care îi simțeam forța lui colosală.

23
/08
/16

Compozitorul și organistul german din perioada barocă, Johann Sebastian Bach, este unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Familia și muzica au fost universul vieții lui.

23
/08
/16

Am călătorit cu trenul după o pauză consistentă, mai lungă de un deceniu. Habar nu mai avem despre felul cum mai arată interiorul vagoanelor și nici despre „fauna” care le populează. Ziua era una liberă pentru tot poporul, destinația una de relaxare (Brașov), deci bănuiesc că publicul era puțin diferit de cel obișnuit. Oricum, prima impresie, a interiorului vagoanelor, a fost una bună, prin comparație cu ceea ce era în vremurile când făceam naveta săptămânal pe ruta București – Găești.

23
/08
/16

Cinematografia românească va fi prezentă în perioada 1-3 septembrie la Roma, în celebrul parc Villa Borghese, cu proiecții de filme în premieră, în cadrul ultimei etape a Romania Film Festival ediția 2016.

23
/08
/16

“Ritmul în care trăim, configuraţia fiecărei zile (din care răgazurile, perioadele de otium fertil sunt, practic, evacuate) reduc până la o limită îngrijorătoare timpul rezervat altădată lecturii.” – Andrei Pleşu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu - reper al vieţii publice şi academice româneşti - împlineşte, astăzi, 68 de ani.

22
/08
/16

Viaţa publică, destul de firavă în sec. al XVII-lea, se desfăşura mai ales în cafenele. Cea dintâi atestată documentar a fost a lui Kara Hamie, în 1667, pe un loc învecinat cu biserica Doamnei de azi. În vremea lui Constantin Brâncoveanu, pe Calea Şerban Vodă (podul Beilicului) se înşirau destule cafenele, toate la dispoziţia mai cu seamă a turcilor.

22
/08
/16

„Nu există cuvinte...a plecat un actor și un Om de Geniu! Marin Moraru. Dumnezeu să-l odihnească. Marinuș.." - Oana Pellea. Sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului Marin Moraru va fi depus luni seară la Biserica Colțea din Capitală. Înmormântarea artistului va avea loc miercuri, în jurul orelor prânzului, la Cimitirul Belu, pe Aleea Artiștilor.

22
/08
/16

Între 14 și 18 septembrie, va avea loc prima ediție a festivalului PELÍCULA – LATIN AMERICA FILM & EXPERIENCE. Iubitorii filmului vor putea viziona pelicule conectate puternic cu 8 țări din America Latină: Argentina, Brazilia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, Venezuela și Uruguay. Sunt în total 15 filme care pot fi văzute la Cinema Elvira Popescu, Instituto Cervantes de Bucarest, POINT sau Journey Pub.