Focus Polonia la TIFF 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/focus-polonia-la-tiff-2022/

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecţie a Festivalului Internaţional de Film New Horizons din Wrocław, producţii contemporane, filme cult  şi o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

Un articol de Ionuţ Mareş|15 mai 2022

A 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc între 17 şi 26 iunie la Cluj-Napoca, anunță un Focus Polonia, un program divers dedicat cinematografiei poloneze care include cele mai importante producții ale creatorilor contemporani, colaborări cu Festivalul Internațional de Film New Horizons din Wrocław și cu Stefan Laudyn, directorul Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, dar și o retrospectivă a regizorului Krzysztof Kieślowski.

Întregul program Focus Polonia, care numără peste 20 de titluri, printre care documentare, un cine-concert și un serial, poate fi descoperit pe TIFF.ro. Focus Polonia este organizat cu susținerea Institutului Polonez din București și Polish Film Institute.  

Printre filmele din program se numără Leave No Traces (r. Jan P. Matuszyński), o poveste din Polonia comunistă care a făcut parte anul trecut din selecția Festivalului de Film de la Veneția. În 1983, țara este zdruncinată de tragedia dispariției unui elev de liceu, în urma agresiunilor la care este supus de reprezentanții poliției. Singurul martor al acestei întâmplări devine principalul inamic al statului, care va face tot posibilul să îl elimine.

În documentarul The Balcony Movie, regizorul Paweł Łoziński abordează trecătorii de la balconul său cu o cameră și un microfon, invitându-i la dialog. Conversațiile lor, atât de diverse și de personale, conturează o imagine complexă a Varșoviei de astăzi. 

Alte filme din secțiune sunt 1970 (r. Tomasz Wolski), All Our Fears (r. Łukasz Ronduda și Łukasz Gutt) și Other People (r. Aleksandra Terpińska).

TIFF oferă anul acesta un Carte Blanche Festivalului Internațional de Film New Horizions din Wrocław, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din Polonia:

Colaborarea dintre New Horizons IFF și Transilvania IFF a fost întotdeauna cu adevărat firească. Este o adevărată onoare să particip la Polish Focus organizat de prietenii noștri români și să arăt cinci voci diverse ale curajosului cinema polonez nou. New Horizons cu sediul în Wrocław este un festival de rebeli, vizionari, radicali și experimente. Admirăm cineaștii care au curajul să-și urmeze propriile drumuri și să caute noi moduri de a povesti. Sper că selecția noastră va arăta sufletul New Horizons”, spune Marcin Pieńkowski, directorul artistic al New Horizons IFF. 

Selecționerii festivalului propun astfel spectatorilor din Cluj-Napoca titluri precum Silent Land, debutul remarcabil al regizoarei Aga Woszczyńska, care subliniază ignoranța cu care europenii continuă să trateze situația imigranților, urmărind evoluția unui cuplu a cărui vacanță este întreruptă de un accident tragic.

Prezentat în premieră la Berlinală, We Haven’t Lost Our Way (r. Anka Sasnal, Wilhelm Sasnal) urmărește viața Ewei, o traducătoare care dă meditații pentru a-și câștiga existența, și a lui Eryk, un profesor care este concediat de la universitatea pentru care preda. În momentul în care Ewa primește un colet misterios de la Eryk, cele două personaje pornesc într-o călătorie de evadare de sub ochii societății, obligații și responsabilități. 

New Horizons recomandă și The Moths (r. Piotr Stasik), Mosquito State (r. Filip Jan Rymsza) sau Anatomia (r. Ola Jankowska).

În Focus Polonia, Stefan Laudyn (director al Festivalului Internațional de Film de la Varșovia), un prieten apropiat și susținător al TIFF, propune spectatorilor două filme cult din cinematografia poloneză:

Este vorba de Top Dog (1978), în regia lui Feliks Falk, „unul dintre cele mai reprezentative filme pentru curentul de cinema al anxietății morale”. Scenariul surprinde lumea unor prezentatori de evenimente care, deși pare foarte departe de politică, se dovedește similară, plină de oportuniști și manipulatori. 

Pentru Laudyn, The Cruise (1970), în regia lui Marek Piwowski, este „unul dintre cele mai originale filme poloneze realizate vreodată. Oferă un mod complet nou și proaspăt de a privi realitatea prin captarea elementelor comice și grotești în situații create spontan de un grup de oameni obișnuiți (actori amatori), pe care regizorul i-a selectat cu atenție și apoi i-a lăsat singuri pe o barcă care navighează pe râul Vistula”.

„The Cruise”

Din program face parte și cine-concertul The Polish Dancer (1917), o operă timpurie a regizorului Aleksander Hertz, cu faimoasa actriță a cinematografului mut Pola Negri în prim-plan. Este singura producție poloneză cu Pola Negri care a supraviețuit până astăzi. Filmul va fi proiectat într-o variantă restaurată, acompaniat live de muzica compozitorului și pianistului premiat cu Grammy, Włodek Pawlik. 

Polonia este prezentă și în secțiunea EducaTIFF prin filmul Sonata, în regia lui Bartosz Blaschke. Un copil greșit diagnosticat cu autism se dovedește a suferi, de fapt, de lipsa auzului. După ce primește un aparat auditiv, se îndrăgostește de muzică. Visul lui este să devină pianist. Dar cine va susține un copil surd în acest vis muzical? 

În Va urma, secțiunea dedicată serialelor, spectatorii vor descoperi episoade din Klangor în regia lui Kacper Wysocki, un serial fenomen în Polonia.

Regizorul și scenaristul polonez Krzysztof Kieślowski va fi celebrat la TIFF2022 printr-o amplă retrospectivă prilejuită de comemorarea, în 2021, a 80 de ani de la nașterea cineastului. Zece dintre cele mai apreciate opere ale sale vor putea fi revizitate în cadrul secțiunii Close-up Krzysztof Kieślowski. Retrospectiva include și scurtmetrajul Taking Heads, realizat de Kieślowski în 1980, dar și scurtmetrajul din 2021 cu același nume, creat de Jan P. Matuszyński și inspirat  de original.  

Abonamentele pentru TIFF2022 pot fi cumpărare online

 

07
/07
/22

Cea de-a XXX-a ediţie a Festivalului Internațional de Scurtmetraje „Curtas Vila do Condeˮ se va desfășura, în perioada 9-17 iulie 2022, la Teatrul Municipal, Galeria de artă cinematografică „Solarˮ și în alte 28 de locuri din orașul portughez Vila do Conde, dintre cele mai diverse: clădiri istorice, unități comerciale, cafenele, grădini, străzi sau piețe.

07
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță Retrospectiva TIFF 2022 la București. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 – 24 iulie, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediției, dar și producțiile care au câștigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.