“Folia, Shakespeare & CO”, de Gigi Căciuleanu, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/folia-shakespeare-co-de-gigi-caciuleanu-la-tnb/

Un nou spectacol va intra în repertoriul curent de la Sala Studio a Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti – “Folia, Shakespeare&CO”, prezentat de “Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”. Începând cu 23 aprilie, orele 20:00 publicul se va bucura de un spectacol care îl readuce pe Shakespeare în actualitate.

Un articol de Petre Ivan|8 aprilie 2016

“Spectacolul se înscrie între cele mai importante evenimente de gen, în contextul în care, anul acesta, în întreaga lume au loc manifestări dedicate comemorării a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare” a declarat Ion Caramitru, desemnat de curând, de Consiliul Britanic, ambasador cultural Shakespeare în România.

Asemenea unui naufragiat al unei furtuni organizate de duhul Ariel și inițiate de magicianul / savant Prosepro, exilatul Victor Hugo spune despre William Shakespeare, eșuat și el pe planeta noastră dintr-o altă lume: «El scria pe foi volante precum aproape toți poeții de altfel…» (Victor Hugo, About Shakespeare, §III-VIII)

Aceste rânduri m-au îndreptățit să-mi imaginez că acele foi volante ar fi fost împrăștiate de vânt. Și mi-au dat apoi curajul de a alege din acest vârtej prinzând din zbor câte una din prețioasele foi. Ca să mă opresc pe una sau alta din replicile unuia sau altuia dintre personaje, pentru a organiza această dezordine, într-un tot diferit, imaginar si histrionic, pentru care Bufonul – Shakespeare nu mi-ar fi, sper din Shakespearesuflet!, purtat pică. Înțelegând că nu am făcut-o din irespect ci dimpotrivă, cu mare dragoste și nețărmuită admirație. (…) – Gigi Căciuleanu

Folia, Shakespeare & CO – INFO

Regia: Gigi Căciuleanu

Asistent coregrafie: Lelia Marcu – Vladu

Scenografie: Corina Grămoşteanu

Muzica: Paul Ilea

Light design: Cristian Petru Simon

Cântece: Paul Ilea, Adrian Nour

Spectacolul este o producție a Fundației Art Production cu sprijnul Teatrului Național București şi a Centrului de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”.

Foto: Folia Shakespeare & Co– tnb.ro

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.