FREE FALL – Lucian Ban & Alex Simu, la Cinéma Elvire Popesco
https://www.ziarulmetropolis.ro/free-fall-lucian-ban-alex-simu-la-cinema-elvire-popesco/

Miercuri, 7 februarie, de la ora 19.30, la Cinema Elvira Popescu, pianistul Lucian Ban va susţine un concert de jazz alături de clarinetistul şi saxofonistul Alex Simu. Concertul este dedicat unuia din marii clarinetişti ai jazz-ului modern – Jimmy Giuffre.

Un articol de Petre Ivan|5 februarie 2018

Începând cu anii 50’ când era parte din Stan Kenton’s Four Brothers şi mai ales în înregistrările cu diverse grupuri proprii în anii 60’, Jimmy Giuffre a fost una dintre forţele ce aveau să modifice jazz-ul de la mijlocul secolului XX, avansând ideea de “Third Stream” şi devenind în acelaşi timp una dintre cele mai originale voci ale clarinetului din jazz-ul modern.

Cei doi muzicieni de origine română vor susţine un concert cu piese de Jimmy Giuffre, compozitii orginiale inspirate de Jimmy Giuffre şi improvizaţii libere.

Lucian Ban

Unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban şi- a câştigat renumele pe scena newyorkeză graţie unei serii de proiecte şi albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparaţii cu Vladimir Horrowitz şi McCoy Tyner, Ban fiind considerat ”unul din cei mai buni pianişti care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter).

Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a initiat si condus Octetul Enesco Re- Imagined, dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internaţională, câştigând o serie de premii BEST OF 2010 fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazz dÓr din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, şi altele.

Considerat de cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „un nume de urmarit”, pianistul, compozitorul şi aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuţi în întreaga lume.

A editat 8 albume sub nume propriu pentru case de discuri americane şi europene, iar in 2013 şi-a f

 

acut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records ( Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc) cu „Transylvanian Concert”, album ce-i va aduce consacrarea internaţională.

Alex Simu

Alex Simu este un saxofonist, compozitor şi aranjor de origine română stabilit din 2003, în Amsterdam. Simu are cunoştiinţe vaste în domeniul familiei clarinetelor, iar experienţa sa inovatoare a dus la dezvoltarea unei noi abordări instrumentale atât din punct de vedere tehnic, cât şi stilistic.

Inovaţiile fac referire la acustica instrumentului, Simu dezvoltând astfel clarinetul tenor ţi clarinet d’amore, şi continuând cu extinderea posibilităţilor instrumentale ale clarinetului bas. Activ pe scena muzicii de jazz si world music încă din 1999, Alex Simu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, însumând 41 de ţări pe cinci continente.

Printre cele mai recente recunoaşteri internaţionale se numără distingerea cu premiul “Golden Calf” de către Academia de Film a Ţărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului “Beyond Sleep”.

Presa internaţională a scris despre Alex Simu: „Virtuos fară nici un dubiu şi cu profunzimea emotională pe care o aştepţi de la un veteran ca Ivo Papasov” – DeVolkskrant, Olanda.

Foto: Lucian Ban & Alex Simu – facebook

05
/02
/16

Cea dintâi premieră a anului 2016, "Hapciu în RE major", adaptare după celebra operetă "Mam'zelle Nitouche" (de F.R. Hervé, libret de Henri Meilhac și Albert Millaud), marchează un moment unic în istoria Operei Comice pentru Copii: este pentru prima dată când pe scena instituției se montează un spectacol de operetă. Premiera are loc sâmbătă, 20 februarie, de la ora 17.00, și duminică, 21 februarie, de la ora 11.00.

05
/02
/16

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven și Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio) și pianistul Daniel Goiţi.

05
/02
/16

„Aphonopelma johnnycashi” se va numi păianjenul care a împrumutat numele cântăreţului Johnny Cash. Creatura cu opt picioare este neagră în întregime, așa cum se îmbrăca regretatul artist, decedat în 2003 și care cânta cu chitara sa mai ales "Man in Black", unul din hiturile sale.

02
/02
/16

Filarmonica “George Enescu”  şi  asociaţia “Clasic e fantastic” anunţă cel de-al doilea concert al anului 2016, din ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. Duminică, 21 februarie, la orele 10 şi 12.30, copiii sunt invitaţi să afle povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată  de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

01
/02
/16

Așa cum și-a obișnuit publicul și în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în fața publicului pe câțiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din țară și din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”. 

23
/01
/16

Mai este loc de noi interpretări pentru Brahms și Beethoven? Mi-am pus întrebarea înainte de a asculta două discuri apărute recent pe piață, semnate de nume importante ale artei interpretative contemporane: violonista olandeză Janine Jansen și dirijorul austriac Manfred Honeck, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh. Și am descoperit, nu neapărat cu surprindere, ci cu încântare, că Brahms și Beethoven au încă (foarte) multe de spus.

22
/01
/16

Super! Pet Shop Boys lansează un nou album, cel de-al 13-lea al grupului care a cunoscut gloria cu hituri ca "West end girls", "It's a sin", "Domino Dancing" sau "Go west". Noul album, ce urmează să apară pe piaţă pe 1 aprilie, se numeşte, desigur, "Super".

20
/01
/16

Vineri, 22 ianuarie (19.00), Orchestra Națională Radio îi invită pe iubitorii muzicii la un concert MOZART / BEETHOVEN, eveniment ce se va desfășura la Sala Radio sub bagheta dirijorală a lui MĂDĂLIN VOICU - fiul marelui violonist Ion Voicu - și cu participarea apreciatului violonist ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de interpreta pe vioara Stradivarius, instrument pe care a cântat și Ion Voicu.

15
/01
/16

„Muzică, prin fond şi prin formă, poezia lui Eminescu nu mai are nevoie de nici o altă melodie”, spunea criticul şi istoricul literar Garabet Ibrăileanu, încercând să sublinieze ideea, adevăratră în fond, că muzicalitatea poeziei eminesciene, excepţională, îşi este suficientă sieşi. Cu toate acestea, nu puţini au fost artiştii români care, de-a lungul anilor, au pus pe muzică câteva dintre cele mai cunoscute poezii eminesciene.