Fresh Perspectives, o nouă secțiune competițională la Pelicam
https://www.ziarulmetropolis.ro/fresh-perspectives-o-noua-sectiune-competitionala-la-pelicam/

Pelicam, Festivalul Internaţional de Film despre Mediu şi Oameni, aduce la Tulcea filme documentare care vin cu soluţii la problemele de mediu care ne privesc pe toţi.

Un articol de Liliana Matei|22 mai 2014

Fresh Perspectives, o noutate a ediției din acest an a festivalului Pelicam, este o secțiune competițională în care puteți vedea documentare care abordează probleme de mediu și care vin cu soluții inovative.

When You’ve Gone, I’ll Still Be There, unul dintre filmele din această categorie, spune povestea a trei copii care se luptă pentru o lume mai bună. Primul este Felix, un băiat de 13 ani, care vrea să motiveze copiii din toată lumea să planteze copaci. Astfel, el speră că va încetini încălzirea globală. Pentru a-și populariza ideea, el ajunge să vorbească în fața plenului Națiunilor Unite. Își începe discursul cu cuvintele: “Când voi nu veți mai fi, eu încă voi fi acolo”. Dacă adulții nu fac nimic pentru a îmbunătăți viitorul, copiii trebuie să își ia soarta în propriile mâini. Felix se întâlnește cu oameni ca Al Gore și Kofi Annan, dar în același timp stabilește legături puternice cu alți copii. Filmul va fi proiectat în prezența regizorului Carl A. Fechner, iar Felix va răspunde la întrebările spectatorilor printr-o transmisiune video.

“Mereu încerc să arăt soluții și viziuni pentru o lume mai bună. Felix, Fardosa și Roman demonstrează: este posibil să faci o diferență, chiar și ca individ pe cont propriu. Trebuie doar să lupți pentru propriile viziuni. Asta e ceea ce festivalurile de film ca Pelicam încearcă să arate, de asemenea”, spune Carl A. Fechner.

Alte filme din cadrul Fresh Perspectives, Pelicam

Growing Cities este un film documentar ce examinează importanța fermelor urbane în America și se întreabă câtă forță au pentru a revitaliza orașele noastre și modul în care mâncăm. Arătând moduri inovative prin care orășenii își produc hrana, filmul își dorește să inspire oamenii să se implice mai activ în sistemul de asigurare a alimentelor, chiar dacă asta înseamnă să își crească roșiile pe pervazuri sau să aibă un cârd de gâini în curtea din spate. În esență filmul își îndeamnă spectatorii să afle ce este posibil în mediul urban și ne arată cum putem fi producători într-o societate condusă de consum. Regizorul Dan Susman va fi prezent la Tulcea pentru proiecția filmului.

“Sunt încântat să împărtășesc Growing Cities cu publicul de la Festivalul Internațional de Film Pelicam în câteva săptămâni. Noi am descoperit că poveștile grădinarilor, fermierilor și oamenilor obișnuiți din film au inspirat comunități din toată lumea. Fie că ai o curte, un spațiu gol sau un acoperiș, poți Crește Unde Ești!”, spune Dan Susman.

Food Savers este povestea unor oameni care se luptă pentru un nou mod de a ne raporta la hrană. Fermieri, directori de supermarket, bucătari, studenți la design și gospodării normale – toți legați în lanțul producției și consumului de hrană pe parcursul căruia mai mult de jumătate din hrană este irosită. Ei luptă pentru o nouă apreciere a mâncării, o apreciere care a crescut foarte mult în ultimii ani. Exemplele lor ridică întrebarea: de ce este atât de dificil să contracarăm risipa hranei? Documentarul va fi proiectat în cadrul Pelicam în prezența regizorului Valentin Thurn.

“Food Savers este un film despre oameni și corporații care caută soluții pentru a opri risipa de hrană. Mișcarea s-a extins în toată Europa, iar politicienii ar trebui să o sprijine, deoarece risipa de hrană este responsabilă în proporție de 15% pentru încălzirea globală și în proporție de 25% pentru consumul mondial de apă. Este continuarea primului meu film Taste the Waste și sunt bucuros să împărtășesc ideea de a valorifica alimentele cu publicul român”, spune Valentin Thurn. Cu atât mai mult cu cât anul 2014 este Anul European Împotriva Risipei Hranei.

Industria filmului trebuie să dea un exemplu în ce privește comportamentul responsabil față de mediu, de aceea, Pelicam aduce la Tulcea atelierul Green Film Making, moderat de specialist olandezi care vin cu soluții de micșorare a impactului asupra naturii în timpul realizării filmelor. Workshop-ul se adresează tuturor celor interesați de înverzirea producției de film, este gratuit, iar înscrierile se fac la adresa [email protected].

Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni pornește pe 29 mai din București, când are loc proiecția filmului câștigător al ediției de anul trecut, North of the Sun (2012), la J’ai Bistrot.

11
/11
/15

Actorul American Leonardo DiCaprio împlineşte, astăzi, 41 de ani. Tot într-o zi de 11 noiembrie s-au mai născut scriitorii Fiodor Mihailovici Dostoievski (1821), Alfred de Musset (1810), Kurt Vonnegut (1922), Carlos Fuentes (1928) şi Mircea Dinescu (1950), regizorii Rene Clair (1898) şi Mircea Mureșan (1928) şi actriţele Demi Moore (1962) şi Calista Flockhart (1964). De asemenea, într-o zi de 11 noiembrie se stingeau din viaţă filozoful danez Søren Kierkegaard (1855) şi politicianul român Corneliu Coposu (1995)

11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

03
/11
/15

După „Aferim!” de Radu Jude și „Nunta de piatră” de Dan Piţa și Mircea Veroiu, incluse în programul „Zilelor Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, proiecțiile din cadrul sezonului „Mark Cousins prezintă…” continuă în 4 noiembrie, la cinematograful de artă Filmhouse din capitala scoțiană, cu filmul care a lansat poetica noului val românesc - „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

03
/11
/15

Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice. 64 de producții din 27 de țări incluse în Competiția Oficială, documentare de scurt și lungmetraj, selecția celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și un workshop de creație dedicat pasionaților de dans. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.