„Furtuna”, de William Shakespeare, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/furtuna-de-william-shakespeare-la-tvr-2/

În anul in care se comemorează patru secole de la moartea lui William Shakespeare, TVR îi invită pe iubitorii teatrului la maratonul Shakespeare 400. Al patrulea spectacol prezentat la TVR 2m în cadrul acestui program, este „Furtuna”, o preluare de la Teatrul de Dramă “Toma Caragiu” – Ploieşti. Spectacolul va putea fi văzut luni, 18 aprilie, la TVR 2.

Un articol de Petre Ivan|15 aprilie 2016

Se pare că Shakespeare a fost și actor și că a jucat nu doar în propriile piese ci și în ale altor pe dramaturgi. Unii spun că ar exista dovezi că el a jucat „fantoma” în „Hamlet” și „Adam” în „Cum vă place”.

Shakespeare a trăit o viață bună. Era dramaturg celebru în Londra, iar în orașul său natal Stratford, unde locuiau soția și copiii, era un prosper om de afaceri, cunoscut și respectat.

Spiritul boem îl însoțea, însă, pe omul de afaceri. Shakespeare purta cercel în urechea stângă. Așa apare în portretul Chandos, una dintre cele mai renumite reprezentări ale sale.

Shakespeare a fost, se pare, lipsit de griji financiare. Pe lângă proprietăți și alte afaceri, a format o companie teatrală cu actorii săi și percepea un soi de drepturi de autor pentru fiecare dintre reprezentații.

Slujba de înmormântare a avut loc la Biserica Sfanta Treime din Stratford Upon Avon și este documentată în 25 aprilie 1616. În conformitate cu tradițiile timpului înmormântarea ar fi trebuit să aibă loc la două zile după moarte, adică Shakespeare a murit în 23 aprilie 1616. Avea 52 de ani.

“FURTUNA” – luni, 18 aprilie, la TVR 2Furtuna

Traducerea: Cristi Juncu

Scenografia: Cosmin Ardeleanu

Muzica originală: Ada Milea

In distribuţie:

Ioan Coman, Ada Simionică, Andi Vasluianu, Florentina Năstase, Ionuţ Vișan, Tudor Smoleanu, Bogdan Farcaş, Mihai Coadă, Niculae Urs, Dragoş Câmpan, Ilie Galea, Roxana Ivanciu, Cristina Moldoveanu, Mihaela Popa.

Regia: Cristi Juncu

“FURTUNA” – program difuzare

TVR 2 – luni 18.04, ora 19.30 si luni 25.04, ora 0.50

TVR 3 – sâmbătă 23.04, ora 20.00 si duminică 24.04, ora 7.45

TVR Moldova – sâmbătă 23.04, ora 16.45

TVR Internațional – duminică 24.04, ora 17.45

Foto: Furtuna – tvr.ro

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.