Gábor Tompa, regizor: „Uneori suntem străini în propriul trup”
https://www.ziarulmetropolis.ro/gabor-tompa-regizor-uneori-suntem-straini-in-propriul-trup/

Spectacolul „Noul Locatar” de Eugène Ionesco va avea primele reprezentaţii pe 20 şi 21 septembrie la Teatrul Nottara din Bucureşti.

Un articol de Judy Florescu|19 septembrie 2014

În cadrul conferinței de presă organizate de Teatrul Nottara, regizorul Gábor Tompa a povestit despre noua sa premieră, „Noul locatar”, împreună cu o parte din echipa spectacolului.

Gábor  Tompa, regizor: „Mă bucură reîntâlnirea cu Teatrul Nottara, în care veneam foarte des, pe vremea când eram student, la repetițiile lui Dan Micu, care pentru mine însemnau ceva foarte special. „Noul locatar” este o piesă pe care eu am mai făcut-o în Anglia împreună cu Hermut Sturmer și Francisco Alfonsin Sanchez, care și acolo a fost străin ca și aici. Este o alegere conștientă deoarece pentru mine, personajul principal, acest nou locatar este un străin. Cuvântul «străin» nu are doar conotația unei  persoane de o altă naționalitate. Noi suntem deseori străini în propria noastră țară, familie și uneori și în propriul nostru trup.”

Helmut Stürmer, scenograf: „Pentru spectacol am inventat la un moment dat un dulap în care în loc de cărți erau pene. Acum am înțeles de ce l-am inventat, după ce Tompa mi-a explicat. Asta înseamnă că a funcționat simbioza dintre regizor și scenograf. Piesa este un amestec de realism, dar și în același timp trebuie să aibă o notă metafizică, tot de la Tompa am învățat. Nu știam dacă să fac un spațiu realist de interior parizian sau o casă ca un spațiu de film, care avea propria biografie. Era prea realist pentru o piesă abstractă. Să fac un decor abstract? Nu mergea, pentru că piesa avea în același timp un fel de senzualitate spațială.”

Francisco Alfonsin Sanchez, actor: „Acest proiect este special pentru mine din mai multe motive, unul dintre acestea fiind continuarea colaborării cu regizorul Gabor Tompa, pe care l-am cunoscut în Marea Britanie în anul 2004. Spectacolul este unul foarte personal pentru mine pentru că și în viața reală sunt străinul, un actor spaniol dintr-o companie de teatru engleză, care se întâlnește cu un regizor român.”

Gabriel Răuță, actor: „Situația acestui spectacol este și pentru mine una deosebită. În primul rând pentru că a creat o întâlnire specială nu numai cu echipa din afara Nottara-ului, ci pentru că am avut plăcerea să lucrez cu Ada Navrot și Ion Grosu altfel decât eram obișnuiți până acum, mă refer la raporturile personale, cât și la raporturile artistice. În ceea ce privește experiența spectacolului s-a creat deja o prietenie cu Francisco de la lecțiile de limba română până la întâlnirea pe scenă. E un context în care eu m-am simțit excelent lucru pentru care îi mulțumesc nu numai domnului Gabor, ci și întregii echipe.”

foto/video: Judy Florescu

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.