Gabriel Croitoru şi turneul „Vioara lui Enescu” 2019 – o nouă călătorie
https://www.ziarulmetropolis.ro/gabriel-croitoru-si-turneul-vioara-lui-enescu-2019-o-noua-calatorie/

Turneul national Vioara lui Enescu revine în această toamnă (8 septembrie – 5 octombrie 2019) pe 10 scene din România. Vineri, 4 octombrie (19.00) violonistul Gabriel Croitoru si pianistul Horia Mihail fac un „popas” la Sala Radio.

Un articol de Petre Ivan|1 octombrie 2019

Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în mai multe oraşe din ţară, programul recitalurilor cuprinzând trei sonate emblematice pentru repertoriul pentru vioară şi pian de Claude Debussy, Richard Strauss şi César Franck.

Gabriel Croitoru : „Mesajul acestui turneu este clar și anume acela că, indiferent de localitate, de numărul mic sau mare de ascultători, de complexitatea lucrărilor cântate, muzica clasică ne adună împrejurul ei cu aceeași intensitate, indiferent că suntem pe scenă sau în sală, făcând din noi niște suflete mai curate, mai deschise către frumos și către bine. Față de momentul de debut al acestui demers cultural, anul 2012, remarc o clară diferență. Publicul a devenit din ce în ce mai interesat de fenomenul artistic care se petrece sub ochii săi, pornind de la curiozitatea inerentă faţă de nou, continuând cu plăcerea momentului și terminând cu dorința de a reveni într-o atmosferă nobilă.”

Din anul 2012, împreună cu vioara Guarneri del Gesu ce i-a aparţinut lui George Enescu, Gabriel Croitoru a reluat într-o versiune modernă misiunea pe care şi-a asumat-o Enescu atunci când străbătea ţara în timpul primului război mondial, pentru a-şi duce muzica către cei bolnavi, răniți ai războiului, oameni aflați în necazuri și nevoi. Violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la “Catedrala”, celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu, Gabriel Croitoru, duce muzica, prin sunetul acestui instrument unic, acolo unde este nevoie de ea, împreună cu pianistul Horia Mihail.

Istoria călătoriilor viorii lui Enescu, din 2012 până în 2019, este deosebit de diversă. Dacă la primele ediţii sondam teritoriul virgin al căminelor culturale din sate aflate în cele mai îndepărtate colţuri ale României, unde sunetul Marii Muzici nu ajunsese niciodată, sau cel al sălilor de sport din licee în care veneau copii curioşi să vadă cum sună o vioară celebră, acolo unde ei aleargă la ora de educaţie fizică, au fost turnee în care vioara lui Enescu a mers în căutarea pianelor călătoare lăsate în diferite oraşe ale ţării de Horia Mihail şi evident, la Sala Radio, dar şi ani în care a ajuns să cânte la Beijing, la Londra, în Spania, Portugalia şi lista poate continua.

Repertoriul turneului a cuprins uneori sonatele reper ale repertoriului violonistic, pe care publicul le-a primit cu un respect care la final se transforma în aplauze entuziaste, alte ori programe de miniaturi din repertoriul de virtuozitate al viorii, toate emoționând publicul în egală măsură prin arta lui Gabriel Croitoru.

Incepând din 2012, fără întrerupere, doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, cărora le era familiară experiența de a cânta pe scene ale marilor orașe, la București la Sala Radio sau la Ateneu, dar și în orase mai mici ale țării, au descoperit că au puterea de a duce muzica clasică mai departe, în locuri cât mai diferite, peste tot muzica putând face foarte mult bine, aşa cum făcea Enescu în urmă cu mai bine de o sută de ani. Dacă aşa s-a născut primul turneu Vioara lui George Enescu, important este că el continuă de 8 ani, iar anul acesta îi va duce pe Gabriel Croitoru şi vioara Guarneri del Gesu supranumită Catedrala, alături de pianistul Horia Mihail la Slatina, Piteşti, Caracal, Bârlad, Bistriţa, Timişoara, Deva, Ploieşti şi, evident, Bucureşti, la Sala Teatrelli şi la Sala Radio.

Detalii pe www.vioaraluienescu.ro

Program muzical :

Claude Debussy: Sonata în sol minor pentru vioară şi pian, L. 148

Richard Strauss: Sonata în mi bemol major pentru vioară şi pian, op. 18

César Franck: Sonata în la major pentru vioară şi pian

ITINERAR – VIOARA LUI ENESCU 2019

Gabriel Croitoru – vioara

Horia Mihail – pian

18 septembrie, ora 19 – Bucureşti, Sala Teatrelli

19 septembrie, ora 19 – Slatina, Centrul cultural „Eugen Ionescu”

20 septembrie, ora 19 – Piteşti, Sala Filarmonicii

21 septembrie, ora 19 – Caracal, Teatrul Naţional

22 septembrie, ora 19 – Bârlad, Pavilionul „Marcel Guguianu”

23 septembrie, ora 19 – Bistriţa, Sinagoga

28 septembrie, ora 19 – Timişoara, Sala Capitol

2 octombrie, ora 19 – Deva – Sala Pro Arte

4 octombrie, ora 19 – Bucureşti, Sala Radio

5 octombrie, ora 19 – Ploieşti, Sala Filarmonicii

 

Producători: Pro Contemporania, The Culture Hub

Coproducători: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional

Cu sprijinul: JTI, ALRO Slatina, Ade Gas Oil, Senia Music, Mercure Hotels, Muzeul Naţional „George Enescu”

Parteneri culturali: Orchestrele şi Corurile Radio România, Primăria Municipiului Bucureşti, Creart, Teatrelli, Filarmonica din Pitești, Centrul Cultural Eugen Ionescu din Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art, Primăria Slatina, Asociația Fiii și Prietenii Caracalului, Teatrul Național din Caracal, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad – Pavilionul Marcel Guguianu, Primăria Bârlad, Centrul judeţean pentru cultură Bistriţa, Sinagoga din Bistriţa, Filarmonica din Timişoara, Centrul Cultural Drăgan Muntean Deva, Primăria Municipiului Deva, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti

Foto: Vioara lui Enescu – Virgil Oprina

04
/10
/16

În Sala Mare a Institutului Cultural Român din București, a avut loc, marţi 4 octombrie, dezbaterea „Recuperarea memoriei: casa George Enescu de la Mihăileni", organizată în cadrul Colocviilor „Oamenii Timpului". Printre participanşi s-au numărat şi violonistul Alexandru Tomescu, care a declarat că „La Mihăileni, urmează să fie organizată o academie de muzică și de arte vizuale care să fie o rampă de lansare pentru viitoarele talente ale României."

04
/10
/16

Opera Naţională Bucureşti deschide noua stagiune cu cu două spectacole excepţionale: Gala Extraordinară de Operă (vineri 14 octombrie, de la ora 19:00) şi Gala Extraordinară de Balet (duminică 16 octombrie, de la ora 19:00). Biletele au fost puse în vânzare de astăzi, 4 octombrie, de la ora 11:00, atât la casa de bilete, cât şi în sistemul online.

03
/10
/16

Compozitorul și dirijorul român Vladimir Cosma și Orchestra Română de Tineret vor susține un concert extraordinar la Palais des Congrès de Paris, duminică, 9 octombrie 2016, de la ora 17.00. Evenimentul din capitala franceză este debutul turneului desfășurat până la 17 februarie 2017 în Franța și Elveția, marcând 50 de ani de succes artistic al marelui muzician.

30
/09
/16

Deja de tradiţie în viaţa muzicală românească, Turneul Internaţional „DUELUL VIORILOR” își continuă extraordinarul traseu. În acest an, după ce în perioada 4-15 octombrie vor străbate țara, cei trei muzicieni, violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail vor ajunge la 2 decembrie pe una dintre cele mai prestigioase scene ale lumii: Carnegie Hall din New York.

29
/09
/16

Din 1 octombrie și până în 31 octombrie, “Ascultă 5 minute de muzica clasica” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Din 10 octombrie până la finalul anului școlar, „Ascultă 5 minute de muzică clasică” din nou, și în școlile din România.

26
/09
/16

Seria concertelor Twin Arts continuă în această toamnă cu 5 concerte ce se anunță spectaculoase. Primul invitat este maestrul tunisian al oud-ului, Dhafer Youssef, care se întoarce în România într-o formulă nouă, alături de care își va prezenta proaspătul disc Diwan of beauty and odd, scos pe piață în data de 16 septembrie.

26
/09
/16

Decesul prematur al îndrăgitului muzician şi actor Ioan Gyuri Pascu a întristat comunitatea artistică românească. “A fost un artist care semăna numai cu el însuși” - Dorel Vișan, „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil (...)” – Monica Anghel, „Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace” - George Ivașcu. Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.

26
/09
/16

Ediția 2016 a Concursului Internațional "George Enescu" s-a încheiat duminică seara, la Ateneul Român, cu finala Secțiunii de Pian câștigată de tânăra solistă de 23 de ani Victoria Vassilenko (Bulgaria). Printre câştigători s-au aflat tineri soliști din Coreea de Sud, SUA, China, Italia și Bulgaria

26
/09
/16

Actorul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, în această dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct. Actorul se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate.

23
/09
/16

În avanpremiera deschiderii stagiunii 2016-2017 a Orchestrelor și Corurilor Radio România, pe 7 octombrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Radio din București, Societatea Română de Radiodifuziune, Orchestrele și Corurile Radio România, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București și Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură prezintă Gala Aniversară „LEONTINA VĂDUVA 30”.

23
/09
/16

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.