Gabriel Kelemen – Cymatics, la Nasui collection & gallery
https://www.ziarulmetropolis.ro/gabriel-kelemen-cymatics-la-nasui-collection-gallery/

Expoziţia „Cymatics: când sunetul întâlneşte materia” pregătită de Nasui collection & gallery la Bucureşti se compune în patru faze, fiecare corespunzând cu diferite abordări în cercetare ale lui Gabriel Kelemen: desen, sculptură, digigraphie şi video.

Un articol de Liliana Matei|5 martie 2015

Cymatics: fenomene care apar atunci când tonul și sunetul întâlnesc substanța / materia

Unda staționară: fenomenul fizic rezultat în urma suprapunerii a două unde de aceeași frecvență pe aceeași direcție dar în sensuri opuse, sau în direcții diferite

Totul în natura noastră este legat de fluide și lichide.

Studiul geometriei lichidelor și a undelor staționare este în centrul preocupărilor artistului și cercetătorului Gabriel Kelemen.

gabriel kelemen LM0_0105

Kelemen folosește fotografia și filmul pentru a înregistra, la nivel macro, experimentele sale de laborator in lumea lichidelor. Pe lângă faptul că aceste metode artistice sunt folosite pentru documentarea proprie în cercetare și pentru a crea o legătură a publicului cu lumea Cymatics, rezultatele acestora sunt de fapt obiecte de „artă generativă”.

Expoziția prezintă mai multe digigraphii și o cameră video.

În același spațiu se pot regăsi o serie de desene unicat, care sunt cheie de decodificare a principiului „sferă-vortex universal”. Acest principiu indică faptul că, aplicând anumite intensități de vibrații unor lichide cu vâscozități variate, se creează în interiorul lichidului niște curenți circulari care se mișcă în mod controlat, similar curenților marini, atmosferici sau sistemelor sanguine și limfatice din corpul uman.

Fiecare desen reprezintă unul dintre aspectele cercetării, astfel conturând un „cerc complet”: enunț, demonstrație, Q.E.D. Desenele sunt organizate ca niște hărți, incluzând explicații și notații scrise.

Sculpturile lui Kelemen sunt de fapt acele momente de „freeze”, în diferite momente ale proceselor generative, din mișcarea lichidelor în interacțiunea cu vibrațiile. Evoluțiile neașteptate ale acestor mișcări, documentate matematic, descoperă forme de o frumusețe stranie, regăsite la diverse niveluri în natura și viața organică.

„Vizualizarea sunetelor este unul dintre visurile ancestrale ale omenirii. Cum să capturezi imaginea unui sunet efemer este încă una din preocupările lumii științifice internaționale. Aproapte totul în univers este într-o stare de vibrație.” Gabriel Kelemen

Gabriel-Kelemen-Cymatics-when-Sound-meets-Substance-25

INFO

28 februarie – 24 mai 2015
Nasui collection & gallery, București
Șos. București Nord 15-23, Swan Technology Park, Kingston building
Luni-vineri: 11.00 – 16.00; sâmbătă, duminică: cu programare
Tururi ghidate sii vizite particulare: cu programare

Imagini: courtesy Nasui collection & gallery

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.