Gala de Decernare a premiilor Festivalului Dramaturgiei Românești Contemporane, ediția II
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-de-decernare-a-premiilor-festivalului-dramaturgiei-romanesti-contemporane-editia-ii/

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul Dramaturgilor Români, a organizat cea de-a doua ediţie a Festivalului Dramaturgiei Româneşti Contemporane în perioada 5-11 noiembrie 2018.

Un articol de Petre Ivan|12 noiembrie 2018

Proiectul a reunit 12 spectacole din 9 teatre din București și din țară: Teatrul de Comedie,  Teatrul ACT, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul Național „Marin Sorescu” (Craiova), Teatrul „Sică Alexandrescu” (Brașov), Teatrul Municipal „Matei Vișniec” (Suceava), Teatrul „Tudor Vianu” (Giurgiu) și nu în ultimul rând spectacolele Teatrului Dramaturgilor Români.

Astfel, în urma vizionării spectacolelor din secțiunea IN, juriul format din George Mihăiță,  Horia Gârbea, Ioan Cristescu, Radu Herjeu și Carmen Dominte a decis acordarea următoarelor premii:

  • Premiul pentru Critică teatrală i-a fost acordat poetului și cronicarului ION COCORA;
  • Premiul special al Juriului a fost acordat spectacolului „SALVATORII MELCILOR” (text și regie Bogdan-Cristian Drăgan, producător Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova);
  • Premiul pentru Cel mai bun actor a fost oferit de către Marius Bodochi, câștigătorul primei ediții, actorilor: ADRIAN NICOLAE (pentru rolul Directorul hotelului din spectacolul „Fata Morgana” de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, producător Teatrul Dramaturgilor Români) și ALEXANDRU ION (pentru rolul Mike din spectacolul „Numitorul comun” de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, producător Teatrul de Comedie);
  • Premiul pentru Cea mai bună actriță a fost oferit de către Maia Morgenstern actrițelor: NADINA SĂLĂGEAN (pentru rolul Sofia din spectacolul „Numitorul comun” de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, producător Teatrul de Comedie) și IOANA NICHITA (pentru rolul Mădălina din spectacolul „Kebab” de Gianina Cărbunariu, regia Daniel Iordan, producător Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava);
  • Premiul pentru Cea mai bună scenografie a fost oferit de către doamna viceprimar Tomnița Michaela Florescu scenografei ADRIANA GRAND (pentru spectacolul „Fata Morgana” de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, producător Teatrul Dramaturgilor Români);
  • Premiul pentru Cea mai bună regie a fost oferit de către Radu Preda, consilier PMB, lui VICTOR IOAN FRUNZĂ (pentru spectacolul „Fata Morgana” de Dumitru Solomon, producător Teatrul Dramaturgilor Români);
  • Trofeul pentru Cel mai bun spectacol a fost oferit de către Lucia Verona spectacolului FATA MORGANA(de Dumitru Solomon, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, producător Teatrul Dramaturgilor Români).

De asemenea, în urma lecturării și analizării pieselor din cadrul Concursului Național de Dramaturgie Românească, juriul alcătuit din Ioan Cristescu, Horia Gârbea și Lucia Verona a decis acordarea următoarelor premii:

  • Premiul pentru ea mai bună piesă: O poveste de la capătul lumiide ȘTEFAN CARAMAN;
  • Mențiune: Întâlnire de gradul 0 într-o cafenea care deschide târziu de BOGDAN HRIB;
  • Mențiune: Binele care face răude CLAUDIA DIONISE.

Teatrul Dramaturgilor Români mulțumește Primăriei Municipiului București, tuturor participanților și  felicită laureații celei de-a doua ediții a Festivalului Dramaturgiei Românești Contemporane.

Foto: Festivalul Dramaturgiei Românești Contemporane – facebook

 

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

28
/07
/23

Cine sunt eu în relație cu tine, pe care te iubesc dar adesea abia te cunosc? Cum se modifică percepția asupra realității în funcție de ce reușim să înțelegem fragmentat din ea? O poveste despre ceea cine suntem și ce devenim în funcție de ceea ce (nu) știm, în relațiile noastre.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

În perioada 11 – 16 august 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național Cantus Mundi și Primăria Municipiului Constanța invită publicul la seria de evenimente desfășurate sub egida „Ave Maria”, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

27
/07
/23

The Strizzers anunță lansarea single-ului cu numărul 4, în data de 28 iulie 2023. În prima parte a zilei, piesa va fi publicată pe platformele de streaming, urmând ca seara, începând cu ora 19:30, să aibă loc concertul de lansare în The Pub Universității.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

27
/07
/23

Corina Chiriac, una dintre legendele muzicii românești, va urca în septembrie pe scena celui mai important eveniment din industria muzicală - Mastering The Music Business. Aceasta va sta de vorbă cu Dan Fințescu, unul dintre organizatorii MMB și moderatorul principal al evenimentului, cu care va povesti despre cei 50 de ani de carieră, despre momentele definitorii, despre decizii, inspirație și dificultăți, despre succes și lumea artistică a anilor trecuți.

26
/07
/23

Toamna se numără... serialele audio, bineînțeles. În perioada 15.09.2023 – 30.10.2023, Asociația Șangri-La Artistic Ground în co-producție cu Societatea Română de Radiodifuziune - Teatrul Național Radiofonic lansează Orbis, serial audio care spune povestea unui grup de jurnaliști ce luptă împotriva unui sistem corupt, înțesat de mistere și întorsături neașteptate de situație.