Gala de deschidere Promenada Operei – pe 27 august, de la ora 20:00, în faţa Operei Naţionale Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-de-deschidere-promenada-operei-pe-27-august-de-la-ora-2000-in-fata-operei-nationale-bucuresti/

Devenită reper, gong inaugural, avanpremieră a sezonului, Promenada Operei vă aşteaptă şi în 2021, cu Gala extraordinară din 27 august, ora 20:00, care anunţă prin glasurile a 14 dintre soliştii Operei Naţionale Bucureşti revenirea la viaţă a artelor spectacolului, şi îşi propune să deschidă apetitul bucureştenilor pentru muzica bună, oriunde va putea fi ea degustată în sezonul 2021-2022: la Festivalul „Enescu”, la Stagiunea aniversară a Operei, la Sala Radio, la Ateneu, în parcurile bucureştene sau chiar pe Esplanada Operei, între 27 august şi 12 septembrie, în aer liber.

Un articol de Petre Ivan|26 august 2021

Desfăşurat cu participarea orchestrei și a corului Operei Naționale București, dirijor Ethan Schmeisser, maestru cor Daniel Jinga, concertul extraordinar Promenada Operei de vineri, 27 august, îi va aduce pe scenă, în ordinea apariţiei, pe baritonul Cătălin Toropoc, tenorul Alin Stoica, soprana Silvia Sorina Munteanu, soprana Irina Iordăchescu, tenorul Lucian Corchiș, tenorul Daniel Magdal, tenorul Andrei Lazăr, soprana Simona Neagu,soprana Iulia Isaev, baritonul Ștefan Ignat, soprana Madeleine Pascu, basul Iustinian Zetea, baritonul Lucian Petrean, soprana Bianca Mărgean, cărora li se vor alătura balerinii Operei Naționale București Raluca Jercea, Ionuț Diniță și Alexandra Gavrilescu, Ștefan Meșter.

La 100 de ani de la instituționalizare, Opera Națională București prezintă publicului o altfel de Promenada Operei, transformând evenimentul de tradiție ajuns la a XI-a ediție într-un veritabil festival. În an centenar, Opera Națională București celebrează nu numai arta lirică, ci și artele spectacolului în general, din 27 august până în 12 septembrie, cu artiștii săi, dar și cu invitați și instituții partenere, transformând esplanada din fața Operei într-un autentic hub cultural.

Din 27 august până pe 12 septembrie, Promenada Operei va găzdui peste 600 de artiști, va oferi publicului peste 2700 de minute de muzică și spectacol.

Festivalul artelor ce poartă numele Promenada Operei aduce alături artiști consacrați prin programul Cinemateca Operei – în parteneriat cu Arhiva TVR, artiști independenți și spectacole de teatru. Promenada Operei este o propunere culturală diversă, aducând pe esplanada din faţa operei, prin programul Opera și invitații săi mari personalități ale universului muzical românesc precum Marin Cazacu şi Violoncellissimo, Ion Bogdan Ștefănescu și Flaut Power, Gabriel Croitoru și Horia Mihail cu proiectul Vioara lui Enescu, Răzvan Suma şi PlaCello și nu numai.

Programul acestei inițiative culturale și amenajarea spațiului au fost realizate pentru a atrage publicul larg și a-l apropia de operă.

Spațiul destinat evenimentului este delimitat în trei zone specifice:
Zona A – zona de food court (rulote);
Zona B – scena (cu acces condiționat de pass/abonament, aprox. 400 de locuri);
Zona C – zona de terapie prin artă, relaxare culturală, amenajată cu hamace, fotolii tip puf și pavilioane;

Biletele se pot achiziționa de pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Programul Promenadei:

• Vineri, 27 August – ”Promenada Operei”
Concert Extraordinar de Deschidere
Soliştii, orchestra şi corul Operei Naţionale Bucuresti, Dirijor: Ethan Schmeisser
• Sâmbătă, 28 august – Opera și invitații săi
Teatrul Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian”
”De la Budapesta la Viena”
• Duminică, 29 august – Cinemateca Operei (Arhiva TVR)
”Oedipe” de George Enescu
• Marți, 31 august – Opera și invitații săi
Metaphor Strings Octet
• Miercuri, 1 septembrie – Opera și invitații săi
PlaCello – cvartet de violoncele
• Joi, 2 septembrie – Wonder theatre
One man show cu Răzvan Vasilescu – „Era ok și la 60”
• Vineri, 3 septembrie – Cinemateca Operei (Arhiva TVR)
„Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini
• Sâmbătă, 4 septembrie – Opera și invitații săi
Teatrul Ambasadorii
„La Piață” de Mihail Jora, „Figaro” după G. Rossini
• Duminică, 5 septembrie – Seară româno-israeliană
Interpretează: soprana Ira Bertman și tenorul Teodor Ilincai,
Orchestra Operei Naționale București Dirijor: Ethan Schmeisser
• Luni, 6 septembrie – Cinemateca Operei (Arhiva TVR)
„Lucia di Lammermoor ” de Gaetano Donizetti
• Marți, 7 septembrie – Wonder theatre
„Scandal in familie” – comedie
• Miercuri, 8 septembrie – Romania Universalis
Diana Jipa – vioara
Stefan Doniga – pian
• Joi, 9 septembrie – Spectacol de balet – Opera Nationala Bucuresti
„Tango. Radio & Juliet”
Vineri, 10 septembrie – Opera și invitații săi
„Clasic la puterea a treia” – Marin Cazacu şi Violoncellissimo
10 violoncele, pian și percuție
• Sâmbătă, 11 septembrie – Opera și invitații săi
„Flautul Fermecat” – recital 4 flaute – Ion Bogdan Ştefănescu şi Flaut Power
„Incredibil dar adevarat! Don Giovanni și Flautul fermecat”
• Duminică, 12 septembrie – Opera și invitații săi
„Vioara lui George Enescu” – recital vioară şi pian
Gabriel Croitoru – vioară, Horia Mihail – pian

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.