GALA HOP 2013 Radu Afrim: „Singura sursă de spectacol e actorul!”
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-hop-2013-radu-afrim-singura-sursa-de-spectacol-e-actorul/

Gala HOP 2013 începe astăzi, la Costineşti. Directorul galei este regizorul Radu Afrim, iar din juriu fac parte Oana Pellea, Radu Macrinici, Ada Milea, Marius Manole şi Ion Rizea.

Un articol de Dan Boicea|4 septembrie 2013

Gala HOP 2013 începe astăzi, la Costineşti. Directorul galei este regizorul Radu Afrim, iar din juriu fac parte Oana Pellea, Radu Macrinici, Ada Milea, Marius Manole şi Ion Rizea.

„Într-o vreme în care ni se cere să facem teatru minimalist (unica traducere în româneşte e: „teatru fără bani”) e clar că singura sursă de „spectacol” e actorul”, spune Radu Afrim.

„Excludem din start varianta în care actorul de 20 şi ceva de ani stă pe scaun şi spune cuminte un text (cu mâinile pe genunchi sau la spate, în funcţie de sclipitoarea concepţie regizorală) şi-i cerem pentru câteva minute să fie mai tare decât textul, mai emoţionant decât cuvântul însuşi, mai vizibil decât cel mai extravagant regizor, mai încărcat decât istoria teatrului, mai spectaculos decât Berlinul şi New York-ul la un loc, mai plin de sine şi de fani decât vedeta de cinema sau rock-starul pe care îl ia cu el pe scena de la Vox Maris”, completează Radu Afrim.

Premiul Ziarului Metropolis pentru secţiunea Grup

Tema galei este „Sunt actor, sunt spectaculos!”, iar la proba obligatorie fiecare concurent îşi va alege un idol din film, teatru, muzică, desene animate, pe care îl va personifica. Situaţia trebuie să fie verbală sau non-verbală.

Astfel, pe scenă „vor urca” Johnny Depp, Patricia Kaas, Charlie Chaplin, Donald Duck, Kevin Spacey sau Elvis, printre alţii.

Citiţi şi: Radu Afrim: „Brâncuşi n-ar fi existat dacă n-ar fi plecat din România“

Premiile pe care le va acorda juriul vor fi atât pentru secţiunea Individual, cât şi pentru secţiunea Grup. Ziarul Metropolis va acorda un premiu special, destinat secţiunii Grup, iar spectacolul premiat va fi găzduit în stagiunea 2013-2014 pe una dintre scenele Teatrului Metropolis din Bucureşti, instituţie care editează Ziarul Metropolis.

GALA HOP 2013

Afişul de la GALA HOP 2013

Astăzi vor intra în concurs la secţiunea Individual tinerii Ioana Cheregi, Dumitru Georgescu, Alexandra Caras, George Dometi şi Alexandra Apetrei, iar la secţiunea Grup spectacolele „Omul pernă” (regia Cătălin Bocîrnea), cu Cristian But, Raul-Cristian Ciocan, Flavia Giurgiu, Patrick Negrean şi Andrei Sabău şi „Pisica verde” (regia Cristi Juncu), spectacol care îi are în distribuţie pe Rareş Andrici, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Anghel Damian, Diana Roman şi Georgiana Vişan.

Ce înseamnă Gala Hop 2013 pentru actori

Actorii înscrişi în concurs au fost rugaţi de organizatori să îi dea viaţă lui HOP. „Ce ar fi el?”. Iată ce au răspuns câţiva dintre ei:

Alexandra Apetrei, născută în 1989, Bacău: „HOP este cel cu care pe 4 septembrie voi avea un blind date. Nu ştiu la ce să mă aştept, dar sper să ne înţelegem.”

Cristian But, născut în 1978, Satu Mare: „HOP ar fi un posibil start al carierei tale, dar în acelaşi timp şi sfârşitul ei. Ai 365 de zile să te vinzi pe tine însuţi ca actor, iar HOP-ul e cel mai important start, e prima zi”.

Andrei Sabău, născut în 1991, Arad: „HOP e ca o prăpastie cu o trambulină la fund”.

Zsuzsanna Vass, născută în 1991, Odorheiu-Secuiesc: „HOP ar fi o femeie. O şefă care dă mult, dar şi cere. Are grijă de puişorii ei. Probabil ca Mama din Chicago”.

Ionuţ Toader, născut în 1991, Piteşti: „HOP este un vas ce a trecut pe lângă mine în largul oceanului şi mi-a aruncat un colac de salvare pe care scria mare ŞANSĂ”.

Uniunea Teatrală din România organizează această ediţie a Galei Tânărului Actor HOP la Costineşti, între 4 şi 8 septembrie, la Vox Maris No.1 Club Grand Resort.

INFO

Uniunea Teatrală din România (UNITER) a organizat Gala Tânărului Actor HOP la Costineşti, între 4 şi 8 septembrie. Ziarul Metropolis a acordat premiul pentru secţiunea grup la Gala Hop 2013 spectacolului „Pisica verde“, care va fi preluat în repertoriul Teatrului Metropolis, în stagiunea 2013-2014.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

Foto cu Radu Afrim: Adi Bulboacă

29
/11
/15

Teatrul Național ”I.L.Caragiale” din București anunță cu imensă tristețe despărțirea prematură, după o lungă și curajoasă luptă cu o boală necruțătoare, de colegul MIRCEA ANCA, actor de teatru, de film și televiziune, regizor și profesor.

28
/11
/15

MEMORIA CULTURALĂ Cine-şi mai aminteşte de „Răzbunarea haiducilor”, „Răpirea fecioarelor”, „Zestrea domniţei Ralu” sau de serialul de televiziune „Toate pânzele sus!”? În peste 40 de ani de film românesc, Colea Răutu a creat roluri memorabile. S-a născut pe 28 noiembrie 1912.

27
/11
/15

Casa de producţie a TVR preia spectacolul „TARTUFFE sau Impostorul” de Moliere, în varianta originală, necenzurată pusă în scenă de Victor Ioan Frunză. Din distribuţie fac parte George Costin, Adrian Nicolae, Nicoleta Hâncu, Adela Mărculescu. Spectacolul va fi difuzat luni, 30 noiembrie, la ora 20:10, la TVR2 şi TVR HD.

27
/11
/15

Uniunea Teatrală din România a venit cu câteva precizări, într-un comunicat de presă, ca răspuns la declaraţiile doamnei Aimée Iacobescu, apărute în articolul publicat în Ziarul Ring în data de 25.11.2015, autor Tudor Andrei şi în dezbaterea de la Antena 1 din data de 26 noiembrie.

27
/11
/15

Chiamatemi Francesco (Spuneți-mi Francisc) prezintă drumul pe care l-a parcurs fiul unor imigranți italieni din Argentina pentru a deveni șeful Bisericii Catolice. Filmul va fi lansat în cinematografele italiene la 3 decembrie.

27
/11
/15

Pe 5 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc prima reprezentaţie susţinută de Teatrul Nottara în Sala de spectacole a Palatului Cotroceni. Această reprezenţie va avea loc sub sloganul „Teatrul Nottara şi invitaţii săi”, adică spectatori vor fi angajaţii teatrului şi cei care ne-au fost alături în această tumultoasă, precum şi invitații Preşedinţiei.

27
/11
/15

Antoaneta Ralian, una dintre cele mai apreciate traducătoare de limbă engleză, a murit la vârsta de 91 de ani, în noaptea de joi spre vineri, au precizat reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din România. Grav bolnavă, Antoaneta Ralian fusese internată în spital în ultima perioadă.

27
/11
/15

Nicolae Iorga, omorât pe 27 noiembrie 1940, a fost istoric, enciclopedist, critic literar, documentarist, poet, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar, academician român. Păstorel Teodoreanu scria undeva că Iorga „scrie în fiecare zi câte o carte, duminica câte două”.

27
/11
/15

Într-o zi de 27 noiembrie (1940) se stingea din viaţă, în mod tragic, unul dintre titanii culturii româneşti interbelice. După o viaţă dusă pe culmile recunoaşterii universitare, ştiinţifice, sociale şi politice, reputatul om de ştiinţă, Iorga a sfârşit la marginea unei păduri, batjocorit şi împuşcat cu 9 gloanţe.

27
/11
/15

Anul 2016 se anunţă a fi unul al premierelor pentru publicul autohton, care va avea ocazia să vadă live, pentru prima dată în România, unul dintre cele mai aşteptate show-uri ale ultimilor ani. Astfel, trupa Queen şi Adam Lambert vor susţine un concert în România, în Piaţa Constituţiei din Bucureşti, pe 21 iunie 2016. Biletele vor fi disponibile începând cu data de 3 decembrie, pe www.eventim.ro.

26
/11
/15

„Ofranda Muzicală” a lui J.S. Bach încheie cea de a zecea ediție a Festivalului de Muzică Veche București, sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 19.00, la Sala Radio.

26
/11
/15

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. "Una dintre cele mai mari artiste ale tuturor timpurilor", conform revistei Rolling Stone, împlineşte astăzi 76 de ani. Tina Turner a vândut peste 200 de milioane de albume în cei peste 50 de ani de carieră.

26
/11
/15

Felicia Filip şi Ion Caramitru vor participa la Festivalul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Opera Comică pentru Copii (27 noiembrie - 1 decembrie). În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să ia parte la spectacole de gală, cu invitați consacrați ai scenei românești, alături de elevii olimpici din Orchestra Colegiului Național “George Enescu” din București, dirijată de Gheorghe Iliuță, împreună cu soliștii și baletul Operei Comice pentru Copii.

26
/11
/15

Bălţăţeanu, spunea actriţa Maria Filotti, „era un partener ideal, mai ales în sensul de a şti să se adapteze la jocul celuilalt, cu atâta supleţe, încât îi facilita jocul”. În 40 de ani de teatru, a avut noroc şi a jucat toate genurile, mergând din victorie în victorie. S-a născut pe 26 noiembrie 1893, la Drobeta-Turnu Severin.

26
/11
/15

Vineri, 4 decembrie (19.00), Radio România în colaborare cu Institutul Francez București prezintă la Sala Radio un eveniment conceput în special în jurul muzicii compozitorului francez CLAUDE DEBUSSY, concert derulat cu participarea MIHAELEI MINGHERAŞ – COUTURE, soprană stabilită în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică, pe scene cum ar fi cea a Operei Comice din Paris sau la Théâtre du Châtelet.

26
/11
/15

La un secol şi jumătate de la lansare, "Alice în țara minunilor" este transformată într-un spectaculos music-hall plasat sub semnul digitalului, cu ajutorul rockerului Damon Albarn. Inspirat din capodopera lui Lewis Carroll, spectacolul de aproape două ore și jumătate, intitulat "wonder.land", în stilul unui e-mail, se joacă de la începutul săptămânii la National Theatre din Londra, urmând să fie prezentat și pe scena Theatre du Chatelet din Paris, în iunie 2016