Gala Premiilor Operelor Naţionale, în direct la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/gala-premiilor-operelor-nationale-in-direct-la-tvr/

Sâmbătă, 8 iunie, de la ora 21.00, TVR 1, TVR HD şi portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro, transmit, în direct de la Iaşi, cel mai grandios eveniment al scenelor lirice româneşti – „Gala Premiilor Operelor Naţionale“.

Un articol de Andrada Văsii|7 iunie 2013

Sâmbătă, 8 iunie, de la ora 21.00, TVR 1, TVR HD şi portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro, transmit, în direct de la Iaşi, cel mai grandios eveniment al scenelor lirice româneşti – „Gala Premiilor Operelor Naţionale“.

Iniţiat de Opera Naţională Română din Iaşi, pentru prima dată în România, evenimentul este găzduit de capitala Moldovei, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“. Amfitrionii evenimentului sunt Beatrice Rancea, director al Operei Naţionale Române din Iaşi, şi tenorul Cosmin Marcovici.

14 categorii de nominalizare

În cadrul manifestării vor fi acordate premii la 14 categorii de nominalizări: cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel mai bun dirijor, cel mai bun solist, cea mai bună solistă, cel mai bun solist de balet, cea mai bună solistă de balet, cel mai bun spectacol din creaţia românească, premiul pentru concepţia decorului, premiul pentru concepţia costumelor, premiul pentru debut, cel mai bun spectacol pentru copii, cel mai bun coregraf, cel mai bun musical.

Pe lângă aceste distincţii, se vor acorda premii de excelenţă şi pentru întreaga activitate, dar şi premii speciale ale juriului, unor mari artişti de operă din România. Acestea vor fi înmânate de personalităţi marcante ale culturii româneşti din ţară şi străinătate.

Statuete create special pentru eveniment

Statuetele acordate ca trofeu în cadrul Galei sunt create special pentru acest eveniment şi reprezintă o muză cu harfă. Designul a fost realizat de un artist al Operei Naţionale din Iaşi, iar execuţia lor aparţine unei firme care lucrează cu Academia de Film din Statele Unite pentru crearea celebrei statuete decernate în cadrul Premiilor Oscar.î

De altfel, trofeele au acelaşi tipar de dimensiuni şi greutate ca şi statueta de la Oscar. Partea masivă a statuetei este formată dintr-o răşină specială, poleită cu un amestec de aur şi cupru.

Eveniment cultural de excepţie, „Gala Premiilor Operelor Naţionale“ este organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Consiliul Judeţean Iaşi şi se doreşte ca ea să devină o manifestare cu tradiţie, prin care activitatea artiştilor de operă să fie recunoscută, apreciată şi premiată.

Foto credit: Opera Naţională din Iaşi

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.

13
/03
/17

Prima adaptare pentru operă a celebrului album rock "The Wall" al trupei britanice Pink Floyd a fost un mare succes sâmbătă la Montreal, unde a și încolțit ideea acestui concept în imaginația fondatorului formației, Roger Waters, în urmă cu 40 de ani. Basistul și creatorul Pink Floyd a fost aplaudat minute în șir în picioare.

09
/03
/17

Richard Clayderman a revenit în 2017 în România, într-un turneu organizat de Phoenix Entertainment. De Ziua Femeii, The Prince of Romance, cum este supranumit artistul francez Richard Clayderman, s-a aflat la Sala Palatului din București. Spectacolele din acest se desfășoară între 6 și 10 martie în Timișoara, Târgu-Mureș, București, Constanța și Galați.

08
/03
/17

În această seară specială, Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Cristian Oroșanu sărbătoresc eternul feminin la Sala Radio, într-un concert special dedicat Zilei Femeii! Un mix de melancolie & acorduri ritmate, programul serii va debuta cu Adagio în sol minor pentru orchestră de coarde, de T. Albinoni și va continua, în prima parte, cu Arii și dansuri antice de O. Respighi.