Galactoria 2021 – Festivalul absolvenților de teatru de la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/galactoria-2021-festivalul-absolventilor-de-teatru-de-la-cluj/

Facultatea de Teatru şi Film din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” vă invită la o nouă ediţie a festivalului Galactoria care va avea loc online între 3-9 iunie. Dedicat absolvenţilor de teatru, respectiv actorie, regie şi teatrologie, evenimentul va rezuma trei ani de muncă în câteva zile de festival, zile în care actorii, regizorii şi teatrologii ies la public pentru ultima dată în calitate de studenţi.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2021

Galactoria este un eveniment care marchează un final și un nou început în același timp. Profesorii care i-au ghidat în acest parcurs esențial sunt clasa profesorilor: Miriam Cuibus, Cătălin Codreanu, Cristian Grosu, Raluca Lupan (actorie), clasa profesorilor: Radu Nica, Varga Ibolya, Olivia Grecea, Leta Popescu (regie), clasa profesor: Mihai Pedestru (teatrologie). Pe lângă spectacole și prezentări filmate de tip showreel, au loc workshop-uri și discuții cu artiști internaționali și o lansare de carte cu texte de dramaturgie extrem contemporană.

Activitățile din festival și spectacolele pot fi urmărite pe pagina noastră de Facebook www.facebook.com/Galactoria2021 și pe platforma gazdelor noastre generoase de la Raiffeisen Bank, art.raiffeisen.ro. Bunele practici din această facultate se bazează pe colaborarea între secții, departamentul de Cinema și Media participând în mod activ la realizarea materialelor foto-video și asigurarea suportului tehnic pentru festival. Accesul este gratuit la toate evenimentele publice.

Iată mai multe despre programul festivalului în cuvintele studenților:

“Dacă tinerii absolvenți ai facultăților de arhitectură vor proiecta orașele viitorului, cei de la informatică se vor ocupa de softuri și programe, cei de la medicină vă vor salva cândva viețile, noi vă vom face să plângeți, să râdeți, să simțiți. Acesta este primul nostru pas: Galactoria – mai mult decât festivalul noii generații absolvente a secției de teatru de la Facultatea de Teatru și Film din Cluj – e începutul drumului nostru teatral! Acești trei ani, între siguranța studiourilor din facultate, cea de-a doua casă, și frenezia marelui public, se reflectă în spectacolele claselor de actorie, regie și teatrologie, pe care vă invităm să le vedeți în festivalul nostru online. De la showreel pe texte proaspete, la spectacole nonverbale, de la tragedie la dramatizări și dramă modernă, până la teatru contemporan, am trecut prin mai multe vârste și epoci în căutările noastre. Versatilitatea noastră, capacitatea de a găsi, cu instrumentele zilei de azi, comedie în tragedie, actualitate în texte antice, forță în coregrafiile corpurilor care să spună povești, vor arăta că suntem deopotrivă ludici și foarte maturi, lucizi și empatici în deciziile noastre. Nu vă așteptăm numai în mediul virtual, ci dincolo de el, încercând să evadăm din timpul neprietenos pe care îl trăim, prin teatru. Galactoria să fie fereastra sau ochelarii noștri spre o lume mai frumoasă, a teatrului, a fanteziei, în care poți fi oricine și poți crede în orice. Ateliere cu oameni de teatru, dans și film, interviuri, fotografii din producțiile noastre se regăsesc în program, în perioada 3-9 iunie 2021.”

 

20
/04
/23

Expoziția colectivă centrală Chronic desire – Sete cronică, inaugurată odată cu Deschiderea Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, va avea finisajul în acest sfârșit de săptămână. Evenimentul ce se va desfășura pe parcursul a trei zile va conține ateliere, dezbateri, performance, tururi ghidate și concerte care intră în dialog cu sau activează lucrările din expoziție.

20
/04
/23

Doar o zi ne mai desparte până la cel mai așteptat spectacol de muzică și dans, susținut de Georgian Legend. Cei mai apreciați 40 de artiști georgieni de muzică și dans, revin mâine 21 aprilie pe scena Sălii Palatului din București cu show de excepție. Prințese și prinți ai dansului vor încânta publicul cu dansuri pe melodii georgiene din vremuri de poveste, demult apuse.

20
/04
/23

„E cool să fii pe COOLsound” a avut loc la CREART (Teatrelli), miercuri, pe 19 aprilie. Una dintre noile direcții de dezvoltare anunțate ale COOLsound este promovarea reprezentanților așa-numitei Generații Z, viitori artiști, absolvenți ai facultaților de arte, sau încă masteranzi ori doctoranzi, aflați la început de carieră sau care încă își caută drumul.

20
/04
/23

”Punctul Nemo” este rezultatul proiectului internațional ”Stronger Peripheries: A Southern Coalition”, din care face parte alături de Centrul Cultural Clujean și de alte trei organizații culturale: Pogon (Zagreb, Croația) și L’arboreto și Teatrul Dimora (Mondaino, Italia). Spectacolul se va juca în premieră în trei reprezentații, în perioada 22-24 aprilie, la Reactor.

20
/04
/23

Miercuri, 26 aprilie 2023 (19:00), concertul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO va fi dedicat în exclusivitate genialului Wolfgang Amadeus Mozart, care în doar 35 de ani de viață a „respirat" muzică, lăsând în urma sa peste 800 de lucrări (simfonii, concerte, opere etc.), compuse începând de la vârsta de 5 ani!

20
/04
/23

Începând cu acest an, Festivalul Internațional de Film Transilvania se numără printre fondatorii SMART7, o rețea de festivaluri de film europene care își propune să dezvolte industria culturală și domeniul festivalier, dar și să ofere un spațiu de întâlnire cu opere ale unor noi cineaști europeni, în cadrul unei competiții internaționale itinerante. Competiția SMART7 debutează în programul celei de a 22-a ediții TIFF, între 9-18 iunie.

19
/04
/23

American Independent Film Festival .7 începe vineri, 21 aprilie, la Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie din București. În deschidere, publicul va avea de ales între două premiere: lungmetrajul A THOUSAND AND ONE – Marele premiu al juriului la Sundance 2023, la sala Eforie, și primul episod din miniseria HBO Europe, SPY/MASTER ce va fi proiectat la sala Elvire Popesco, în prezența echipei.

19
/04
/23

Invitatul lunii aprilie la „Dialoguri fără mască” este regizorul Alexandru Dabija, un artist cu un traseu unic, un artist al căutărilor și al permanentelor reinventări, un artist care nu se teme de provocări, un artist care în ultimii ani s-a dedicat și actoriei de film, un regizor care a redimensionat zona basmului românesc, accesând o zonă de umor cu totul aparte.

19
/04
/23

Evenimentul sub umbrela „Punți Muzicale Prin Antreprenoriat Cultural / Musical Bridges Through Cultural Entrepreneurship”, proiect derulat de ARTmania Festival alături de Inferno Metal Festival & Music Conference și Midgardsblot Festival și la inițiativa ARTmania Events a avut loc în perioada 6-9 aprilie în Oslo, Norvegia.

19
/04
/23

Profesioniști pasionați, care au contribuit semnificativ la realizarea unora dintre cele mai importante producții de film ale României, monteurii de film Melania Oproiu, Nita Chivulescu și Mircea Ciocâltei vor fi omagiați la cea de-a XVII-a ediție a Premiilor Gopo. Contribuția lor va fi recompensată cu Premiul Special, oferit în cadrul evenimentul ce va avea loc pe 25 aprilie, la Teatrul Național ,,I. L. Caragiale’’ din București.