GALERIE FOTO „Călătoriile lui Gulliver“,desemnat de către UNITER cel mai bun spectacol al anului, porneşte spre Iaşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-calatoriile-lui-gulliverdesemnat-de-catre-uniter-cel-mai-bun-spectacol-al-anului-porneste-spre-iasi/

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă astăzi şi vineri, 21 iunie, de la ora 19.00, spectacolul „Călătoriile lui Gulliver“, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei.

Un articol de Andrada Văsii|20 iunie 2013

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă astăzi și vineri, 21 iunie, de la ora 19.00, spectacolul „Călătoriile lui Gulliver“ la Casa de Cultură a Studenților din Iași în cadrul Festivalului Internațional al Educației.

După ce a fost jucat cu casa de bilete închisă pe cea mai importantă scenă de teatru a lumii, la Festivalul Internațional de la Edinburgh din 2012, spectacolul „Călătoriile lui Gulliver“ va ajunge și pe scena ieșeană în cadrul Festivalului Internațional al Educației.

O reinterpretare fidelă a lui Swift

„Călătoriile lui Gulliver“ este un proiect cultural demarat în parteneriat cu Festivalul Internațional de la Edinburgh şi finanţat cu sprijin de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Acesta este cel de-al optulea spectacol montat de Silviu Purcărete alături de actorii Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și una dintre cele cele mai compacte producții ale acestuia.

Seria de exerciții scenice coordonate de Silviu Purcărete își propune o abordare inedită a romanului lui Swift, în care fantezia se întâlnește cu o aspră satiră politică. Regizorul a făcut o lectură fidelă a textului, utilizând însă imagistica barocă proprie stilului său. Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru „Vocile din Cimitirul Vesel“, producția lui Silviu Purcărete reunește aspecte sociale și culturale ale lumii din jurul nostru.

Aprecieri internaționale

Presa britanică laudă spectacolul actorilor sibieni. Publicaţia „The Daily Telegraph“ a acordat cinci stele spectacolului, iar „Scotsman“ şi „The Herald“ câte patru stele pentru abordarea inovativă a romanului lui Jonathan Swift.

Fără a fi dramatic, în orice caz, această versiune este mai mult fantasmagorică, aş spune chiar pesimistă şi tristă. Cei care doresc obişnuita fidelitate faţă de satira din 1726 a lui Swift trebuie să o caute în altă parte. Purcărete se inspiră şi din alte texte ale lui Swift, inclusiv din eseul «A Modest Proposal». Scenele din Lilliput sunt evocate strălucit prin folosirea celor mai simple mijloace – umbre pe ecran alb, ce corespund micilor figuri ale lui Gulliver.

Dominic Cavendish,
Critic, The Daily Telegraph

Cel mai bun spectacol al anului

Producția Teatrului Național din Sibiu a fost desemnată drept cel mai bun spectacol al anului, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Galei Premiilor UNITER, ce a avut loc anul acesta tot la Iași. Trofeul pentru cel mai bun spectacol al anului a fost înmânat de Daniel Constantin Barbu, Ministrul Culturii din România.

Pe lângă cele cinci reprezentații speciale ale spectacolului de pe scena King’s Theatre din Edinburgh în perioada 17 – 20 august 2012, actorii sibieni au mai prezentat acest spectacol, în data de 13 martie 2013, pe scena Teatrului Powszechny din Łódź, orașul gazdă al Festivalului Internațional de Piese Plăcute și Neplăcute din Polonia.

„Călătoriile lui Gulliver“ a avut premiera pe 26 mai 2012, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Foto credit: Sebastian Marcovici, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu

16
/02
/17

Biletele individuale pentru Festivalul Enescu 2017 s-au pus în vânzare în această dimineață (16 februarie), de la ora 10.00, în rețeaua EVENTIM, atât online, cât și în rețeaua magazinelor EVENTIM din întreaga țară la birourile EVENTIM din București și din țară, precum și pe site-urile EVENTIM din străinatate şi în reţelele EVENTIM internaţionale. Între 2 și 24 septembrie, Festivalul Enescu aduce la București și în alte șapte orașe din peste 3.000 de artiști din întreaga lume în cadrul a 80 de evenimente.

15
/02
/17

“Fac multă comedie – în proporţie de 75-80%, dar o fac cumva împotriva firii mele. Eu sunt un tip romantic, melancolic, reflexiv, am exaltări doar pe scenă.” – George Ivașcu. În copilărie a jucat fotbal pe maidan, în cartierul Militari. A stat în poartă şi a apărat până şi-a rupt mâna. Mai târziu, şi-a apărat visurile, jucând nu între blocuri, ci pe marea scenă a Teatrului Naţional din Bucureşti. Apoi a construit un teatru, Teatrul Metropolis. George Ivașcu, actorul și directorul Teatrului Metropolis, împlinește astăzi 49 de ani.

15
/02
/17

Concertul Orchestrei Naţionale Radio din 17 februarie 2017, ora 19.00, de la Sala Radio, îl va aduce la pupitru pe cunoscutul dirijor Cristian Oroșanu. Programul va cuprinde exclusiv muzică rusă, respectiv Simfonia concertantă în mi minor pentru violoncel şi orchestră, op. 125 de Prokofiev, avându-l ca solist pe tânărul violoncelist Ştefan Cazacu, şi superba Simfonie Manfred în si minor, op. 58, de Ceaikovski.

15
/02
/17

Teatrul Apollo111 și Asociația SUB25 anunță lansarea proiectului SATELIT, dedicat regizorilor români tineri. Acești sunt invitați să înscrie în concurs proiecte de teatru după texte scrise de autori români contemporani. Membrii echipei artistice (regizor, scenograf, coregraf, compozitor etc; actorii nu sunt incluși) trebuie să aibă sub 35 de ani. Două proiecte câștigătoare vor fi produse și montate pe scena teatrului Apollo111.

15
/02
/17

Joacă la Teatrul Excelsior în #EmojiPlay, un spectacol admirabil semnat Gigi Căciuleanu. Adrian Nour – talentat actor, dansator, cântăreț – vorbește despre spectacol, despre creatorul acestuia, despre emoticoane – „colegi” de scenă… Vă îndemnăm să vedeți această creație în 16 februarie – de la ora 19:00. Cu dragoste de teatru în luna în care e sărbătorită dragostea!

15
/02
/17

De peste 25 de ani nu mai stau la cozi. Prefer să pierd trenul, dar coadă nu servesc. Am trăit într-o vreme când nu puteai să cumperi o pâine fără să stai o oră la coadă, așa că…

15
/02
/17

Într-o zi de 15 februarie se năşteau regizorul Alexandru Bocăneţ, criticul Titu Maiorescu şi astronomul renascentist Galileo Galilei. Tot pe 15 februarie (1990) lua înfiinţă Uniunea Teatrelor din România (UNITER), avându-l ca preşedinte pe actorul Ion Caramitru.

14
/02
/17

Compania de Librării București (CLB), cel mai vechi lanț de librării din România, a realizat bilațul vânzărilor de carte din capitală pe anul 2016. Cum CLB este singurul lanț de librării care este prezent cu spații comerciale în toate cele 6 sectoare ale capitalei, datele de vânzări reprezintă, în fapt, o radiografie a situației consumului de carte pentru întregul București.

14
/02
/17

Miercuri, 15 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas Fiction ne aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Ce se întâmplă în iubire”, un nou bestseller al celebrului scriitor britanic Alain de Botton, publicat în colecţia Raftul Denisei.