GALERIE FOTO „Călătoriile lui Gulliver“,desemnat de către UNITER cel mai bun spectacol al anului, porneşte spre Iaşi
https://www.ziarulmetropolis.ro/galerie-foto-calatoriile-lui-gulliverdesemnat-de-catre-uniter-cel-mai-bun-spectacol-al-anului-porneste-spre-iasi/

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă astăzi şi vineri, 21 iunie, de la ora 19.00, spectacolul „Călătoriile lui Gulliver“, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei.

Un articol de Andrada Văsii|20 iunie 2013

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă astăzi și vineri, 21 iunie, de la ora 19.00, spectacolul „Călătoriile lui Gulliver“ la Casa de Cultură a Studenților din Iași în cadrul Festivalului Internațional al Educației.

După ce a fost jucat cu casa de bilete închisă pe cea mai importantă scenă de teatru a lumii, la Festivalul Internațional de la Edinburgh din 2012, spectacolul „Călătoriile lui Gulliver“ va ajunge și pe scena ieșeană în cadrul Festivalului Internațional al Educației.

O reinterpretare fidelă a lui Swift

„Călătoriile lui Gulliver“ este un proiect cultural demarat în parteneriat cu Festivalul Internațional de la Edinburgh şi finanţat cu sprijin de la Administraţia Fondului Cultural Naţional. Acesta este cel de-al optulea spectacol montat de Silviu Purcărete alături de actorii Teatrului Național „Radu Stanca“ din Sibiu și una dintre cele cele mai compacte producții ale acestuia.

Seria de exerciții scenice coordonate de Silviu Purcărete își propune o abordare inedită a romanului lui Swift, în care fantezia se întâlnește cu o aspră satiră politică. Regizorul a făcut o lectură fidelă a textului, utilizând însă imagistica barocă proprie stilului său. Având ca suport o partitură originală semnată de compozitorul irlandez Shaun Davey, creatorul suitei muzicale pentru „Vocile din Cimitirul Vesel“, producția lui Silviu Purcărete reunește aspecte sociale și culturale ale lumii din jurul nostru.

Aprecieri internaționale

Presa britanică laudă spectacolul actorilor sibieni. Publicaţia „The Daily Telegraph“ a acordat cinci stele spectacolului, iar „Scotsman“ şi „The Herald“ câte patru stele pentru abordarea inovativă a romanului lui Jonathan Swift.

Fără a fi dramatic, în orice caz, această versiune este mai mult fantasmagorică, aş spune chiar pesimistă şi tristă. Cei care doresc obişnuita fidelitate faţă de satira din 1726 a lui Swift trebuie să o caute în altă parte. Purcărete se inspiră şi din alte texte ale lui Swift, inclusiv din eseul «A Modest Proposal». Scenele din Lilliput sunt evocate strălucit prin folosirea celor mai simple mijloace – umbre pe ecran alb, ce corespund micilor figuri ale lui Gulliver.

Dominic Cavendish,
Critic, The Daily Telegraph

Cel mai bun spectacol al anului

Producția Teatrului Național din Sibiu a fost desemnată drept cel mai bun spectacol al anului, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Galei Premiilor UNITER, ce a avut loc anul acesta tot la Iași. Trofeul pentru cel mai bun spectacol al anului a fost înmânat de Daniel Constantin Barbu, Ministrul Culturii din România.

Pe lângă cele cinci reprezentații speciale ale spectacolului de pe scena King’s Theatre din Edinburgh în perioada 17 – 20 august 2012, actorii sibieni au mai prezentat acest spectacol, în data de 13 martie 2013, pe scena Teatrului Powszechny din Łódź, orașul gazdă al Festivalului Internațional de Piese Plăcute și Neplăcute din Polonia.

„Călătoriile lui Gulliver“ a avut premiera pe 26 mai 2012, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Foto credit: Sebastian Marcovici, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

28
/07
/23

Cine sunt eu în relație cu tine, pe care te iubesc dar adesea abia te cunosc? Cum se modifică percepția asupra realității în funcție de ce reușim să înțelegem fragmentat din ea? O poveste despre ceea cine suntem și ce devenim în funcție de ceea ce (nu) știm, în relațiile noastre.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

În perioada 11 – 16 august 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, Programul Național Cantus Mundi și Primăria Municipiului Constanța invită publicul la seria de evenimente desfășurate sub egida „Ave Maria”, pe Faleza Cazinoului din Constanța.

27
/07
/23

The Strizzers anunță lansarea single-ului cu numărul 4, în data de 28 iulie 2023. În prima parte a zilei, piesa va fi publicată pe platformele de streaming, urmând ca seara, începând cu ora 19:30, să aibă loc concertul de lansare în The Pub Universității.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

27
/07
/23

Corina Chiriac, una dintre legendele muzicii românești, va urca în septembrie pe scena celui mai important eveniment din industria muzicală - Mastering The Music Business. Aceasta va sta de vorbă cu Dan Fințescu, unul dintre organizatorii MMB și moderatorul principal al evenimentului, cu care va povesti despre cei 50 de ani de carieră, despre momentele definitorii, despre decizii, inspirație și dificultăți, despre succes și lumea artistică a anilor trecuți.