Gărâna Jazz Festival 2018. Ce e de descoperit în Munții Banatului, pe lângă muzică
https://www.ziarulmetropolis.ro/garana-jazz-festival-2018-ce-e-de-descoperit-in-muntii-banatului-pe-langa-muzica/

Între 12-15 iulie are loc a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna, locul care devine vară de vară destinaţia preferată pentru iubitorii de jazz, munte şi natură. Gărâna Jazz Festival înseamnă patru zile de călătorii muzicale şi tot atâtea zile de vacanţă într-una dintre cele mai speciale regiuni montane din România.

Un articol de Petre Ivan|11 iunie 2018

Roberto Fonseca, Stanley Clarke, Youn Sun Nah, Avishai Cohen, Bugge Wesseltoft, Dan Berglund, Magnus Öström, Sly & Robbie și Nils Petter Molvær sunt doar câțiva dintre artiștii care întregesc atmosfera ediției 2018.

Peisaje și excursii

Serile de jazz vin în completarea zilelor însorite ce oferă iubitorilor de natură ocazia să descopere trasee și locuri deosebite din Munții Semenic.

Printre cele mai frumoase locuri din regiune este Lacul 3 Ape – cel mai înalt lac de acumulare din masivul Semenic, cu o suprafaţă de 45 de hectare, un loc perfect pentru amatorii de activități nautice (cu barca, caiacul şi hidrobicicleta).

Celelalte două lacuri vestite pentru farmecul zonei sunt Văliug – amplasat la o altitudine de 600 de metri, la baza munților, și Brezova – primul lac de acumulare din sud-estul Europei, construit între 1907 – 1909.Gărâna Jazz Festival

Un obiectiv unic este, de asemenea, calea ferată Anina-Oravița. Inaugurată în 1862, este prima cale ferată montană din sud-estul Europei și a doua cale ferată montană din Europa (după Semmeringbahn din Austria). Banatul Montan merită explorat și cu rucsacul în spate.

Peștera Comarnic, Muntele Mic sau Poiana Mărului sunt obiective de neratat pentru cei cu concediu prelungit. La o distanță ceva mai mare se află Cheile Nerei și Valea Cernei – o zonă cu foarte multe trasee de cățărat, trekking și băi termale.

Trasee de bicicletă

Cele 15 lacuri din Munţii Banatului sunt legate prin 212 km de trasee de mountain biking cu grade diferite de dificultate, care traversează creste, lacuri și văi. Cu bicicleta pot fi vizitate înălțimile Certejului, Valea Bârzavei, Lacurile Gozna, Secu sau Breazova. Detalii despre traseele de bicicletă găsiți pe www.garana-jazz.ro/blog și pe www.banatul-montan.ro.

Călătorii gastronomice

O vizită în Banatul Montan este neapărat completată de delicatese culinare locale, cum ar fi tradiționalul gulaș “à la Gigi” de la Hanul “La Răscruce” din Gărâna sau salata de bureți de fag de la Casa Baraj și Gasthof Tirol. Pentru cei care preferă păstrăvul proaspăt, crescut în apă de munte, există în apropierea Gărânei Păstrăvăria Crivaia, unde se pot savura delicioșii pești.

Bilete și abonamente

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate în avans pe www.garana-jazz.ro/bilete sau în rețelele Eventim, Eventbook și bilete.ro. Mai multe detalii despre cazare sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro/cazare.

Concertele Gărâna Jazz Festival vor avea loc pe scena din Poiana Lupului (seara, după ora 19), în curtea Hanului La Răscruce (în timpul zilei, după ora 14) și în Biserica Catolică din Văliug (de la ora 11). Programul pe zile și scene este disponibil pe www.garana-jazz.ro/program.

*

Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Mike Stern, Jan Garbarek, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitouš, Zakir Hussain, Magnus Öström, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishai Cohen, Nils Petter Molvær, Jack DeJohnette, Kimmo Pohjonen și mulți alții. Detalii pe www.garana-jazz.ro.

Foto: Gărâna Jazz Festival 2018 – Flavius Scrinca

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.