Gavriil Pinte montează ,,Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte” pe scena Secției Germane a Teatrului Național din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/gavriil-pinte-monteaza-tinerete-fara-batranete-si-viata-fara-de-moarte-pe-scena-sectiei-germane-a-teatrului-national-din-sibiu/

Miercuri, 13 martie, începând cu ora 19:00, la Teatrul Naţional ,,Radu Stanca” din Sibiu va avea loc premiera piesei ,,Tinereţe fără bătrâneţe”, în regia lui Gavriil Pinte.

Un articol de Andrada Văsii|11 martie 2013

Secția Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă miercuri, 13 martie, ora 19:00, premiera spectacolului „Jugend ohne Alter und Leben ohne Tod/ Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte” în regia lui Gavriil Pinte.

Spectacolul montat de Gavriil Pinte pe scena Secției Germane a Teatrului Național din Sibiu este o călătorie într-o lume fabuloasă ce are la bază basmul popular „Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte” cules de Petre Ispirescu. Dramatizarea fidelă a regizorului ce declară că poezia rămâne religia teatrului său surprinde prin imaginile amplificate de decorul și costumele realizate de scenografa Roxana Ionescu, dar și prin rigoarea gestului și accentele sonore ce încadrează acțiunea. În spectacolul creat de Gavriil Pinte nu doar cuvântul actorului e primordial, ci și fragmentele muzicale sau obiectele ce se metamorfozează pentru a crea jocul.

Narațiunea scenică se conturează în jurul unor realități concrete sau fantastice în care timpul ocupă un loc primordial. Pentru a-și liniști copilul care plângea, un împărat îi promite fiului său că îi va dărui tinerețe veșnică. Ajuns la vârsta de 15 ani, fiul de împărat decide să își părăsească părinții și pleacă să caute ceea ce i-a fost promis la naștere. După multe încercări, acesta reusește să devină nemuritor, dar încalcă una din regulile acestui nou tărâm și se întoarce la locul nașterii, reintrând în condiția sa umană de ființă muritoare.

Spectacolul preia idei din filosofia populară românească și tratează teme ca locul și rostul omului în lume sau sensul și limitele fericirii. Regizorul spectacolului explică că acest text reflectă nevoia de zbor ce persistă încă din copilărie în imaginația omului și notează, în același timp, faptul că basmul propune o formulă populară a teoriei relativității prin care în spații diferite, timpul curge diferit.

Producția Teatrului Național din Sibiu este una bogată în sensuri și valabilă pentru toate categoriile de vârstă. Din distribuția acestui spectacol fac parte actorii Daniel Plier, Wolfgang Kandler, Anca Cipariu, Emöke Boldizsár, Alina Perţea, Ali Deac, Cătălin Neghină și Liviu Vlad, iar asistența de regie e asigurată de Johanna Adam. Durata unei reprezentații este de aproximativ o oră și treizeci de minute, iar prețul unui bilet este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere. Spectacolul este prezentat în limba germană, cu traducere în limba română.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.