Gavriil Pinte montează ,,Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte” pe scena Secției Germane a Teatrului Național din Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/gavriil-pinte-monteaza-tinerete-fara-batranete-si-viata-fara-de-moarte-pe-scena-sectiei-germane-a-teatrului-national-din-sibiu/

Miercuri, 13 martie, începând cu ora 19:00, la Teatrul Naţional ,,Radu Stanca” din Sibiu va avea loc premiera piesei ,,Tinereţe fără bătrâneţe”, în regia lui Gavriil Pinte.

Un articol de Andrada Văsii|11 martie 2013

Secția Germană a Teatrului Naţional „Radu Stanca“ Sibiu prezintă miercuri, 13 martie, ora 19:00, premiera spectacolului „Jugend ohne Alter und Leben ohne Tod/ Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte” în regia lui Gavriil Pinte.

Spectacolul montat de Gavriil Pinte pe scena Secției Germane a Teatrului Național din Sibiu este o călătorie într-o lume fabuloasă ce are la bază basmul popular „Tinereţe fără bătrâneţe și viaţă fără de moarte” cules de Petre Ispirescu. Dramatizarea fidelă a regizorului ce declară că poezia rămâne religia teatrului său surprinde prin imaginile amplificate de decorul și costumele realizate de scenografa Roxana Ionescu, dar și prin rigoarea gestului și accentele sonore ce încadrează acțiunea. În spectacolul creat de Gavriil Pinte nu doar cuvântul actorului e primordial, ci și fragmentele muzicale sau obiectele ce se metamorfozează pentru a crea jocul.

Narațiunea scenică se conturează în jurul unor realități concrete sau fantastice în care timpul ocupă un loc primordial. Pentru a-și liniști copilul care plângea, un împărat îi promite fiului său că îi va dărui tinerețe veșnică. Ajuns la vârsta de 15 ani, fiul de împărat decide să își părăsească părinții și pleacă să caute ceea ce i-a fost promis la naștere. După multe încercări, acesta reusește să devină nemuritor, dar încalcă una din regulile acestui nou tărâm și se întoarce la locul nașterii, reintrând în condiția sa umană de ființă muritoare.

Spectacolul preia idei din filosofia populară românească și tratează teme ca locul și rostul omului în lume sau sensul și limitele fericirii. Regizorul spectacolului explică că acest text reflectă nevoia de zbor ce persistă încă din copilărie în imaginația omului și notează, în același timp, faptul că basmul propune o formulă populară a teoriei relativității prin care în spații diferite, timpul curge diferit.

Producția Teatrului Național din Sibiu este una bogată în sensuri și valabilă pentru toate categoriile de vârstă. Din distribuția acestui spectacol fac parte actorii Daniel Plier, Wolfgang Kandler, Anca Cipariu, Emöke Boldizsár, Alina Perţea, Ali Deac, Cătălin Neghină și Liviu Vlad, iar asistența de regie e asigurată de Johanna Adam. Durata unei reprezentații este de aproximativ o oră și treizeci de minute, iar prețul unui bilet este de 10 lei, respectiv 5 lei cu reducere. Spectacolul este prezentat în limba germană, cu traducere în limba română.

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.

08
/11
/23

Ritmuri de jazz românesc au surprins asistenţa la Marea Sală UNESCO, cu ocazia alegerii ambasadoarei României, excelența sa doamna Simona Miculescu, în funcția de președinte al UNESCO.