George Bacovia şi Nicolae Bălcescu, membri post-mortem ai Academiei Române
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-bacovia-si-nicolae-balcescu-membri-post-mortem-ai-academiei-romane/

Scriitorul George Bacovia şi istoricul Nicolae Bălcescu au fost aleşi, recent, membri post-mortem ai Academiei Române, cel mai important for cultural al României.

Un articol de Liliana Matei|14 iunie 2015

George Bacovia şi Nicolae Bălcescu au fost aleşi membri post-mortem ai Academiei Române, cu unanimitate de voturi, în adunarea generală a Academiei desfăşurată pe 5 iunie, potrivit unui anunţ al instituţiei.

Totodată, adunarea generală a acestui for cultural a ales, prin vot secret, noi membri titulari şi corespondenţi ai Academiei Române.

Astfel, au fost aleşi următorii membri titulari: Victor Spinei (Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie), Constantin Corduneanu (Secţia de Ştiinţe Matematice), Maria Magdalena Zaharescu (Secţia de Ştiinţe Chimice), Marian-Traian Gomoiu (Secţia de Ştiinţe Biologice), Nicolae Gheorghe Panin (Secţia de Ştiinţe Geonomice), Dorel Banabic (Secţia de Ştiinţe Tehnice), Dan Dubină (Secţia de Ştiinţe Tehnice) şi Gheorghe Benga (Secţia de Ştiinţe Medicale).

De asemenea, au fost aleşi trei noi membri corespondenţi ai Academiei Române: Gheorghe Coldea (Secţia de Ştiinţe Biologice), Ileana Mânduţeanu (Secţia de Ştiinţe Biologice) şi Dan Cristea (Secţia de Ştiinţă şi Tehnologia Informaţiei).

Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii, potrivit site-ului instituţiei.

Prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară, iar numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul Academiei.

În prezent, Academia are 77 membri titulari, 80 membri corespondenţi (total 157), 86 membri de onoare din străinătate şi 31 membri de onoare din ţară (total 118).

Pe 18 noiembrie 2008, prezidiul Academiei a adoptat un Regulament pentru primirile de membri în Academia Română, care prevede: „Unicul criteriu de primire în Academia Română este caracterul de excepţie al contribuţiei candidatului în ştiinţă sau cultură (impact asupra domeniului în care activează, originalitatea contribuţiilor, într-un cuvânt excelenţa în cercetare şi creaţie). Reputaţia naţională şi internaţională a candidatului este un factor important în acceptarea unei candidaturi”.

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.