George Banu, la Conferinţele Teatrului Naţional, cu “Parisul personal. Locuri și teatre”
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-banu-la-conferintele-teatrului-national-cu-parisul-personal-locuri-si-teatre/

Teatrul Naţional Bucureşti, împreună cu Institutul Francez, vă invită duminică, 6 aprilie 2014, de la ora 11, la Sala Mică a TNB, la conferinţa Parisul personal. Locuri şi teatre, susţinută de George Banu.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2014

Teatrul Național București, împreună cu Institutul Francez, vă invită duminică, 6 aprilie 2014, de la ora 11, la Sala Mică a TNB, la conferința Parisul personal. Locuri și teatre, susținută de George Banu.

În ziua de sfârșit de an a lui 1973, George Banu sosea la Paris. Îndelungul celor patruzeci de ani petrecuți în capitala Franței el și-a construit un „Paris personal”, oraș ce-l poartă cu sine și căruia îi revelă acum harta interioară.

Ea ne permite să descoperim locuri ascunse, spații subiective, să vizităm teatre și piețe secrete. Strada lui Cioran și sala lui Peter Brook, curtea unui palat, dragă Oanei Pellea și casa de pe marginea Senei pe a cărei fațadă sunt înscrise cuvintele lui Camille Claudel: „Întotdeauna rămâne ceva absent”.

George Banu

Actorul Marius Manole va citi fragmente din cartea lui George Banu, apărută la editura Nemira

Locurile și teatrele, astfel reunite, se constituie în repere ale acestei „autobiografii urbane” pe care o revelă George Banu împreună cu Mihaela Marin, prietena care, cu talent și afecțiune, i-a fotografiat „Parisul”.

George Banu

Coperta volumului Parisul personal, de George Banu

În cadrul conferinței lui George Banu, imaginile parcursului subiectiv desenat de-a lungul a patruzeci de ani vor fi prezentate, iar actorul Marius Manole va citi fragmente din cartea sa, apărută la editura Nemira, Parisul personal, care va fi lansată cu această ocazie, când autorul își va semna volumul mărturie. Prețul volumului este de 27 de lei.

O carte despre experiența unui emigrant care a integrat Franța fără a-și uita apartenența.

Despre George Banu

Profesor la Sorbona și alte universități, e președinte de onoare al Asociației Internaționale de Critici și președinte al Premiului Europa pentru teatru.

Recent, George Banu a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Redactor șef al revistei de reputație internațională, Alternatives théâtrales și director de colecție la editura Actes Sud, a publicat un număr important de volume consacrate teatrului modern și principalilor săi protagoniști, Peter Brook, Patrice Chéreau, Luc Bondy…

Printre ultimele apariții în română, Livada de vișini, teatrul nostru, Shakespeare, lumea ca teatru, Reformele teatrului (ed. Nemira), Iubire și neiubire de teatru (ed. Polirom), Aproape de scenă (ed. Curtea veche).

INFO Conferinţele Teatrului Naţional, George Banu

– duminică, 6 aprilie 2014, de la ora 11, la Sala Mică a TNB

– prețul biletului: 16 lei.

Foto cu George Banu şi Marius Manole – Mihaela Marin şi facebook

22
/06
/13

Marţi, 25 iunie, la ora 19.00, sunteţi așteptaţi pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu să petreceţi o seară indiană în care puteţi discuta despre romanul „Valurile pământului“ de Anuradha Roy.

20
/06
/13

Scriitorul Elie Wiesel, în vârstă de 84 de ani, supravieţuitor al Holocaustului, a confirmat pentru cotidianul francez La Croix că lucrează la un proiect de carte pe care o va scrie în colaborare cu preşedintele american Barack Obama, la începutul anului 2015.

10
/06
/13

„Kamceatka” este cel mai cunoscut roman al argentinianului Marcelo Figueras - o poveste despre o realitate apăsătoare („Războiul murdar“), privită prin ochii unui copil. Cartea a apărut anul acesta la Editura All, în colecția „Strada Ficțiunii“. Iar filmul care are la bază romanul a fost ales să prezinte Argentina la Premiile Oscar, secțiunea „Cel mai bun film străin“.

05
/06
/13

Astăzi, la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti, Adina Dabija, cunoscută mai ales pentru volumele sale de poezie („poezia-păpuşă“, „Stare nediferenţiată“), va citi fragmente din „Şaman“, primul său roman, apărut de curând în colecţia „Ego. Proză“ a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală.