George Enescu va avea o statuie în Capitală
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-enescu-va-avea-o-statuie-in-capitala/

Statuia George Enescu va fi dezvelită astăzi în Capitală, în contextul deschiderii oficiale a ediţiei de anul acesta a festivalului internaţional care poartă numele marelui compozitor român. Evenimentul de inaugurare pentru statuia George Enescu de for public va avea loc la intersecţia străzilor George Enescu – bulevardul Gheorghe Magheru, astăzi, începând cu ora 18.30. La eveniment […]

Un articol de Andrada Văsii|1 septembrie 2013

Statuia George Enescu va fi dezvelită astăzi în Capitală, în contextul deschiderii oficiale a ediţiei de anul acesta a festivalului internaţional care poartă numele marelui compozitor român.

Evenimentul de inaugurare pentru statuia George Enescu de for public va avea loc la intersecţia străzilor George Enescu – bulevardul Gheorghe Magheru, astăzi, începând cu ora 18.30. La eveniment va participa primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Statuia George Enescu este un monument donat municipalităţii de familia sculptorului Constantin Baraschi.

Cea de-a 21-a ediţie a Festivalului ,,George Enescu” se va desfăşura între 1 şi 28 septembrie, în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară. Festivalul aduce pe scenele româneşti unii dintre cei mai mari artişti ai momentului, de la pianistul şi dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiş oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra.

George Enescu- startul unui festivalului de amploare

Festivalul George Enescu va fi deschis oficial duminică, printr-o conferinţă de presă care va avea loc de la ora 17.30, la Sala Mare a Palatului din Capitală. Printre invitaţi se numără Ministrul Culturii, Daniel Barbu, directorul artistic al Festivalului Internaţional ,,George Enescu”, Ioan Holender, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, preşedintele Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu, preşedintele Societăţii Române de Televiziune, Claudiu Săftoiu.

După conferinţa de presă, de la ora 19.30, va avea loc concertul de deschidere a Festivalului Internaţional ,,George Enescu”, susţinut de orchestra Staatskapelle Berlin, dirijată de Daniel Barenboim. La pian va interpreta Radu Lupu. Din program fac parte ,,Rapsodia română nr. 2 în Re Major op. 11″, de George Enescu, ,,Concertul nr. 4 pentru pian şi orchestra în Sol Major op. 58″, de L. van Beethoven şi ,,Simfonia nr. 2 în Mi bemol Major op. 63″, de E. Elgar.

George Enescu festival

Festivalul Internaţional ,,George Enescu” este cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România şi un mix cultural unic în lume, prin interpretarea lucrărilor lui George Enescu de orchestre celebre la nivel internaţional, alături de alţi compozitori din patrimoniul universal.

Potrivit organizatorilor, Festivalul ,,George Enescu” este în acest moment un brand cultural de ţară. Din acest motiv, cu această ediţie, festivalul transformă prin magia sa Capitala într-un Bucureşti Creativ: prin happening-uri, lucrări de arte plastice şi decor urban, expoziţii, concerte în spaţii publice, unele organizate de echipa evenimentului sau cu sprijinul lui, iar altele asumate de companii, organizaţii neguvernamentale şi artişti care au acceptat să intre în acest proiect.

George Enescu- simbolul unui destin marcat de talent

George Enescu (născut pe 19 august 1881, la Liveni, Botoşani – decedat pe 4 mai 1955, la Paris) este considerat unul dintre cei mai importanţi muzicieni români. Personalitatea sa artistică s-a manifestat în multiple ipostaze: compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.

Între anii 1888 – 1894, studiază la Conservatorul din Viena, avându-i ca profesori, printre alţii, pe Joseph Hellmesberger jr. (vioară) şi pe Robert Fuchs (compoziţie). La vârsta de 8 ani debutează ca violonist. Presa vieneză l-a numit ,,un Mozart român”.

După absolvirea Conservatorului din Viena, îşi continuă studiile la Conservatorul din Paris (1895 – 1899), sub îndrumarea lui Martin Pierre Marsick (vioară), André Gédalge (contrapunct), Jules Massenet şi Gabriel Fauré (compoziţie). Printre colegii săi de la Paris se numără Maurice Ravel, Florent Schmitt, Charles Koechlin şi Theodor Fuchs.

Debutul său în calitate de compozitor, în condiţii excepţionale, datorat în parte protectoarei sale Elena Bibescu, are loc pe 6 februarie 1898, la Concertele Colonne din Paris, cu ,,Poema Română, op. 1″, notează Mediafax.

Admirat de regina Elisabeta a României (celebra protectoare a artei Carmen Sylva), este deseori invitat să cânte la Castelul Peleş din Sinaia. Enescu a compus mai multe lieduri, inspirat de câteva poeme ale reginei Carmen Sylva.

Foto credit: George Enescu Festival, George Enescu alături de Carmen Sylva

 

02
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 17 iunie 1882 se năștea în Rusia cel care avea să devină marele compozitor modernist și neoclasic al secolului XX, Igor Stravinski (1882-1971). În 89 de ani de viață a fost martorul a două Războaie Mondiale dar și al unor revoluții sociale, culturale și muzicale fără precedent, el însuși devenind unul dintre uriașii muzicii secolului trecut.

28
/06
/20

Vești bune pentru industria muzicală și nu numai: cea de-a cincea ediție a Mastering The Music Business, primul și cel mai mare eveniment organizat în România pe teme de industrie muzicală, va avea loc în perioada 29 - 31 iulie într-un nou format.

24
/06
/20

Săptămânal, miercurea, începând din 1 iulie, seria de concerte open air cu artiști locali din zona alternative – Backyard Acoustic Season – se reinstalează pe terasa de la Expirat, la inițiativa Overground Music, într-un format reconsiderat și adaptat situației și locului, renunțând la tiparele unui concert clasic, pentru un public restrâns de aproximativ 100 de persoane per reprezentație.

24
/06
/20

După trei luni în care Qreator – Home Together Edition a fost platforma de exprimare online pentru cei mai importanți artiști din România, seria de evenimente ajunge la final. Ultima reprezentație va fi una memorabilă, un recital cu Angela Gheorghiu. Joi, 25 iunie, de la ora 18:30, marea soprană va susține un recital live transmis online pe pagina de Facebook a Qreator.

23
/06
/20

Proiectul Poveştile instrumentelor a fost conceput într-un fel şi se naşte în alt fel, în Noaptea de Sânziene a anului 2020, în vremuri în care a vrea să faci artă, oriunde în lume, a devenit neînchipuit de dificil, în vremuri în care artiştii cu şi modul lor de expresie sunt reduşi, aproape, la tăcere, în vremuri în care artiştii par, celor mulţi, neesenţiali.

22
/06
/20

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta și dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstițiului de vară. Inițiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – și a compozitorului și muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internațională a muzicii, marcată în peste 120 de țări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.