George Motoi şi Gina Patrichi, în „Trecătoarele iubiri“, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-motoi-si-gina-patrichi-in-trecatoarele-iubiri-la-tvr-2/

Duminică, 9 august, TVR 2 aduce un omagiu Malvinei Urşianu, programând în cadrul ciclului “Duminica filmului românesc” două dintre creaţiile sale cinematografice: „Trecătoarele iubiri” (de la ora 14.10) şi “Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu” (de la ora 20.10). 

Un articol de Petre Ivan|8 august 2015

Trecătoarele iubiri, produs în 1974, are semnate atât regia, cât şi scenariul de Malvina Urşianu. Muzica, de Tiberiu Olah, a avut ca punct de plecare versurile cântecului ”Poate nu trebuie” de Nina Cassian. Distribuţia filmului este una de excepţie: cu George Motoi, Silvia Popovici, Gina Patrichi, Cornel Coman iar subiectul este drama unei întoarceri acasă. George Motoi interpretează rolul unui arhitect român stabilit prin căsătorie în străinătate. Condamnat de o boală incurabilă, dar şi copleşit de dorul de ai lui, eroul hotărăşte să revină definitiv acasă. Aici, el se reîntâlneşte cu locurile natale, cu cei pe care i-a cunoscut, cu femeile pe care le-a iubit, cu ecourile peste ani ale celor întâmplate altcândva.

Intoarcerea lui Voda Lapusneanu

În filmul Întoarcerea Lui Vodă Lăpuşneanu, realizat în 1980, Malvina Urşianu reuneşte aceeaşi echipă de mari actori: George Motoi, Silvia Popovici, Cornel Coman – într-o interpretare de cu totul altă factură. Este vorba de filmul istoric ce descrie cea de-a doua domnie a lui Alexandru Lăpuşneanu, revenit în 1564 pe tronul Moldovei după un exil provocat de alungarea lui de către boieri. Este o luptă neîntreruptă cu aceştia pentru autoritate şi centralizare a puterii. Lăpuşneanu reacţionează sângeros la trădare şi, părăsit de toţi, sfârşeşte el însuşi tragic.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.

18
/10
/22

49 de proiecții de film, 3 piese de teatru, 3 dezbateri și un total de peste 2.600 de spectatori, dintre care 18% copii. Acesta este bilanțul primei luni de funcționare constantă la Cinema Victoria Timișoara, primul dintre cinematografele tradiționale ale orașului care s-a redeschis după o renovare completă.

10
/10
/22

CRONICĂ DE FILM Cum poate un film ca „Athena” (de Romain Gavras), îndoielnic atât din punct de vedere etic, cât şi estetic, să fie inclus în competiţia unui festival precum cel de la Veneţia?

09
/10
/22

La ediția a X-a a festivalului internațional de film fantastic Dracula vor avea loc o serie de evenimente speciale, menite să celebreze ediția aniversară a festivalului de la Brașov. Oaspeți de seamă din Spania, Italia, Finlanda și România vor întâlni publicul iubitor de fantasy & horror, într-o serie de evenimente speciale care se vor desfășura pe parcursul celor 5 zile de festival.

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.