Gheorghe Cozorici, un prinț al scenei – Seri de Poveste, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/gheorghe-cozorici-un-print-al-scenei-seri-de-poveste-la-tnb/

Din ciclul „O Seară de Poveste”, Fundaţia Geo Barton, în colaborare cu Teatrul Naţional din Bucureşti, vă prezintă vineri, 3 aprilie 2015, ora 19.00, la Sala Media, Un prinţ al scenei – Gheorghe Cozorici.

Un articol de Petre Ivan|2 aprilie 2015

Cariera actorului Gheorghe Cozorici, presărată cu creații de excepție, va fi evocată de personalități ale scenei românești la Sala Media a TNB, la început de aprilie.

Într-o veche poveste rusească se spune că Dumnezeu are mereu grijă să rânduiască nașterea unor suflete alese. Gheorghe Cozorici era un actor extraordinar și un suflet ales, un coleg minunat și un prieten de nădejde. – Anita Barton

Născut pe 16 iulie 1933, în comuna Arbore, din județul Suceava, Gheorghe Cozorici a absolvit Institutul de Artă Dramatică din București în 1956, făcând parte din renumita ”promoție de aur”, alături de alte nume de rezonanţă, ca George Constantin, Amza Pellea, Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Sanda Toma, Silvia Popovici, Gina Patrichi, Tamara Buciuceanu, Draga Olteanu, Constantin Rauţchi, Silviu Stănculescu şi mulţi alţii.

Pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, începând din 1959, vreme de peste 3 decenii Gheorghe Cozorici a putut fi admirat pentru felul lui unic de a îmbrăca profunzimile rolului, cu eleganţă şi sobrietate, cu o voce de neuitat, în numeroase spectacole.

Recent înfiinţată, din iniţiativa fiicei renumitului actor, fundaţia Geo Barton şi-a propus să ne ofere o serie de întâlniri de neuitat, pentru minte şi suflet, cu mari nume ale scenei şi filmului românesc.

Seara Un prinț al scenei – Gheorghe Cozorici este cea de-a treia manifestare de acest gen, după „Geo Barton” şi „Elvira Godeanu”.

Intrarea la Sala Media este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Gheorghe Cozorici – TNB

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.