Gigi Căciuleanu dansează pentru „măiastra” Miriam Răducanu, la Gala Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/gigi-caciuleanu-danseaza-pentru-maiastra-miriam-raducanu-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural/

Gigi Căciuleanu este invitatul special al Galei Premiilor Radio România Cultural care va avea loc pe data de 30 martie, pe scena Teatrului Odeon.

Un articol de Liliana Matei|8 martie 2020

Artistul va veni special de la Paris cu un moment dedicat fostei sale profesoare și partenere de dans, Miriam Răducanu, care va primi, din partea Radio România Cultural, Premiul de Excelență.

Cariera lui Gigi Căciuleanu a fost profund influențată de Miriam Răducanu pe care artistul o consideră: „o singularitate pe scena lumii, a dansului românesc și, în general, în viață.”

Relația specială dintre Miriam Răducanu și Gigi Căciuleanu a început încă din anii de școală ai lui Gigi. „Când a intrat în sala de clasă am simțit un fel de magnetism, magnetism de trăsneală. Ea a venit și ne-a spus: o să improvizăm. Iar eu i-am improvizat și atunci cred că ne-am îndrăgostit unul de altul. A fost dragoste la prima vedere, pentru că am descoperit o nouă etapă a libertății”, a spus Gigi Căciuleanu, într-un interviu pentru Radio România Cultural.

Debutul ca dansator al lui Gigi Căciuleanu este, de asemenea, strâns legat de întâlnirea cu Miriam Răducanu. „Am debutat chiar în școală fiind, într-un spectacol al lui Miriam Răducanu, la Teatrul Mic, în urmă cu peste 50 de ani’, spune Gigi Căciuleanu, în același interviu în care își amintește cum chiulea de la școală ca să vadă spectacolele profesoarei sale: „Primul lucru pe care l-am văzut era un moment în care ea ridica mâna, într-un gest lent, încet, homeopatic. Această mână se ducea spre ochi și se contopea cu arcada. Atunci mi-am dat seama că gândul se poate dansa. Am mers acasă și le-am spus părinților că eu vreau să dansez cu această doamnă.”

Unul dintre momentele importante din cariera celor doi artiști este reprezentat de Nocturnele din anii 60, de la Teatrul Țăndărică, evenimente culturale atipice pentru acele vremuri prin libertatea de care dădeau dovadă. Timp de cinci ani, Gigi Căciuleanu  și Miriam Răducanu au repetat prin casele oamenilor și au dansat împreună, construind spectacole de referință în istoria culturală bucureșteană. „Începusem să dansăm prin case, la oameni, pentru că nu aveam o scenă unde să ne facem spectacolele. Cine avea un salon mai mare sau o cameră, se dădeau mobilele la o parte și Miriam și Gigi veneau și dansau. Noi am crezut că la Țăndărică vom dansa de câteva ori dar a fost atâta lume de am dansat cinci ani de zile”, își amintește Gigi Căciuleanu.

Gigi Căciuleanu și Miriam Răducanu se reîntâlnesc, așadar, pe 30 martie, pe scena Teatrului Odeon, unde Radio România Cultural îi va acorda artistei care a revoluționat dansul modern din România, Premiul de Excelență.

Prezența lui Gigi Căciuleanu la Gala Premiilor Radio România Cultural este sprijinită de compania JTI și Fundația Art Production.

Accesul la Gala Radio România Cultural se va face pe bază de invitații care pot fi solicitate la numărul de telefon 021 303 1515, de luni până vineri, între orele 9.00 și 14.00, sau la adresa de email: [email protected].

Evenimentul va fi transmis în direct la Radio România Cultural și va fi înregistrat și redifuzat de TVR3, coproducător al evenimentului. Detalii, pe www.radioromaniacultural.ro.

01
/04
/15

Dedicată celebrării carierei artistice a basului Mihnea Lamatic, solist al Operei Naţionale Bucureşti, Gala Aniversară Mihnea Lamatic aduce în prim-plan cele mai importante roluri de operă şi operetă pe care artistul le-a interpretat pe parcursul carierei sale. Evenimentul are loc sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Opera Națională București.

01
/04
/15

Miercuri, 15 aprilie, începând cu ora 19.00, iubitorii de film sunt așteptați la Sala ARCUB cu ocazia celei de-a treia ediții a CineȘoc. În luna aprilie accentul se mută pe cinematografia orientală – filmul lunii este aclamatul Harmony Lessons (2013) regizat de Emir Baigazin, o dramă cu accente poetice care s-a remarcat prin tematica abordată: marginalizarea și efectele acesteia.

31
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează prin Centrul Cultural Casa Artelor un eveniment extraordinar dedicat Sărbătorilor Pascale. Evenimentul va avea loc sâmbătă, 4 aprilie 2015, între orele 10.00-22.00, în Parcul Titan

31
/03
/15

"Verigheta", de Gabriel Achim, "Cristian", de Doina Ruşti, şi "Dumneavoastră, tu", de Bogdan Theodor Olteanu, se numără printre cele 16 scurtmetraje incluse în secţiunea necompetitivă Short Film Corner, un eveniment dedicat profesioniştilor din cinema la Festivalul de Film de la Cannes.

31
/03
/15

Icon production va lansa joi 2 aprilie, în trei cinematografe din capitală, proiectul inedit “Trei scurtmetraje cu CAI PUTERE în regia lui Daniel Sandu”. În cadrul programului vor fi proiectate producțiile realizate de tânărul regizor Daniel Sandu: “Numărătoarea manuală”, “Vocea a doua”, “Cai Putere”.

31
/03
/15

Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) şi Târgul Naţional al Cărţii de Poezie (TNCP), două iniţiative care au ca miză reintroducerea în spaţiul public a ideii de poezie contemporană vizibilă şi interactivă, se vor desfăşura între 13 şi 17 mai.

31
/03
/15

Filmul "Closer to the Moon", de Nae Caranfil, a fost marele câştigător al galei, după ce a obţinut nouă premii Gopo din 12 nominalizări. Filmul lui Caranfil a mai obţinut, printre altele, trofeele pentru cel mai bun scenariu şi pentru cel mai bun regizor. Prezentăm mai jos lista completă a câştigătorilor.

31
/03
/15

Câștigătorii îi știți: Nae Caranfil și „Closer to the Moon” au obținut cele mai importante premii, inclusiv pentru cel mai bun film, la Gala Gopo 2015. Însă vă propunem câteva frivolități subiective „la cald” din sala Studio a Teatrului Național din București.

31
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ Nichita Stănescu (31 martie 1933 - 13 decembrie 1983) ar fi împlinit 82 de ani. Astăzi am ales să ne amintim cum a fost, cum a gândit, cum și-a iubit cuvintele, poetul. De poeți, numai de bine, ca să zicem așa...

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.