Gigi Căciuleanu, omagiu Mayei Plisețkaia la Festivalul Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/gigi-caciuleanu-omagiu-mayei-plisetkaia-la-festivalul-enescu/

„TragiComedy”, în regia şi coregrafia lui Gigi Căciuleanu, un spectacol dedicat memoriei marii balerine Maya Pliseţkaia, pe muzica lui Rodion Șcedrin, soţul artistei, va avea loc în cadrul Festivalului Internaţional ,,George Enescu”, ediţia a XXIII-a, vineri, 8 septembrie, ora 18:30, la Opera Naţională Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|7 septembrie 2017

„Îmi propun să explorez coregrafic atât o serie de situații și conflicte care se pot ivi între personaje cât și o gamă de trăiri sau frământari intime, la care mă „duce” muzica lui Rodion Șcedrin. Pe de altă parte, dansul inegalatei Mayei Plisețkaia, în afară de academismul mondialmente cunoscut al artistei purtând titlul de „ballerina assoluta”, a fost întotdeauna impregnat de un dramatism, de o teatralitate, ieșite din comun. De unde ideea de a dedica „TragiComedy” acestei figuri excepționale ale culturii universale”, a explicat Gigi Căciuleanu.

Vor evolua pe scenă balerini și muzicieni ai Operei Naționale București. Matei Dersidan a creat scenografia și mapping-ul video, iar light designul poartă semnătura lui Cristian Simon. Costumele sunt desenate de Corina Boboc.

Acum mai bine de zece ani, artistul a realizat la Paris, la invitația designer-ului Pierre Cardin, pentru, dar și cu participarea superbei artiste Maya Plisețkaya, spectacolul „La Folle de Chaillot”, pe muzica aceluiași Șcedrin.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.

21
/07
/22

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 22-31 iulie 2022 și continuă să aducă în atenția publicului, ca destinații culturale, orașele Brașov și Sighișoara, dar și câteva sate pitorești din Transilvania, unele dintre ele aparținând patrimoniului universal celebrat la nivel internațional: Prejmer, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri și Prod.

20
/07
/22

În perioada 20-22 iulie, se va desfășura pe coasta dalmată un festival original organizat și girat artistic de celebrul tenor, dirijor și compozitor de origine argentiniană José Cura, cu aportul a numeroși muzicieni români, mai precis Orchestra Metropolitană București și Corul artiștilor Operei Naționale București.

18
/07
/22

Peste 272.000 de participanți au celebrat muzica pe domeniul Castelului Banffy, la cea mai mare ediție din istoria festivalului