Gigi Căciuleanu va conduce Gala HOP 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/gigi-caciuleanu-va-conduce-gala-hop-2019/

Ediţia a 22-a a Galei Tânărului Actor HOP va avea ca temă: „Teatru coregrafic. DansActorul ca fenomen al teatrului actual” şi se va desfăşura sub bagheta cunoscutului coregraf şi dansator Gigi Căciuleanu, anunţă UNITER.

Un articol de Liliana Matei|2 februarie 2019

Director artistic, coregraf, pedagog şi „animator” de teatru coregrafic, Gigi Căciuleanu s-a format atât sub influenţa cunoscutei dansatoare și coregrafe Miriam Răducanu, cât și dansând alături de mari nume ale dansului contemporan precum Murray Louis sau Pina Bausch.

Argument pentru alegerea temei:

DansActorul, chiar dacă a apărut ca protagonist al Teatrului-Coregrafic, nu este în mod necesar, şi în exclusivitate, actor al unei piese folosind numai mişcarea. DansActorul poate fi, cu atât mai mult, un şi mai performant actor al oricărui tip de spectacol teatral.

Toţi marii regizori utilizează, din ce în ce mai des, mişcarea în spectacolele lor: fie că fac apel la specialişti în coregrafie pentru „mişcarea scenică” fie că o concep şi o realizează ei înşişi.

Astfel mişcarea, pe lângă faptul că devine pe zi ce trece un mijloc major şi de sine stătător de expresie artistică, nu poate decât să fie un partener cu rol egal al cuvântului rostit.

Verbul-Acţiune nu exclude Verbul-Vorbă. Dimpotrivă.

(Textul integral, „Teatru coregrafic / DansActorul – ca fenomen al teatrului de viitor”, poate fi citit pe http://galahop.ro/  şi http://uniter.ro/ )

Anul acesta, pentru ambele secţiuni, Individual şi Grup,  preselecția va consta în două probe:

1.Prezentarea unui moment de mișcare și text pregătite de concurent (maximum 5 minute la secţiunea Individual şi maximum 10 minute la secţiunea Grup)

Concurenții vor pregăti un moment de Teatru-Coregrafic*. În construcția momentului, concurenții vor prezenta tratarea, prin mijloacele teatrului coregrafic, a unui text dramatic sau poetic, la alegere liberă, sub formă:

-verbală;

-non-verbală, putând beneficia de acompaniament sonor la alegere liberă (muzică, text înregistrat, zgomote etc.);

mixtă – o combinare liberă a celor două forme precedente (verbal + nonverbal).

2.Un moment de improvizație de mişcare, sau de mişcare şi text pe o temă propusă pe moment (maximum 3 minute).

Componența maximă a unui grup:  7 persoane.

Toţi Candidaţii (Individual și Grup) trebuie să se prezinte la preselecţie cu:

–   eventualul suport sonor (muzică, text, zgomote etc) pe memory stick, în cazul în care acestea nu sunt prevăzute „pe viu”

–  eventualele obiecte sau accesorii de care ar avea nevoie.

Se pot înscrie pentru preselecție actorii  care au absolvit facultatea (licență), cu vârsta până la 33 de ani.

Data și locul preselecțiilor vor fi anunțate ulterior.

14
/06
/23

A doua ediție a Analogue Festival, cel mai mare eveniment de acest fel din regiunea de sud-centru a României, va avea loc în perioada 25-27 august pe platoul Făget de la Mioveni, aducând pe scenă artiști consacrați din țară și din străinătate - 30 de ore de muzică live - pentru un weekend de evadare, cu muzică și cultură, în mijlocul naturii.

14
/06
/23

Muzeul Naţional al Literaturii Române va organiza în 16 iunie 2023, cu prilejul Bloomsday, spectacolul de teatru „Molly Bloom”, de la ora 15.00, iar de la ora 18.00, dezbaterea dedicată noii traduceri a romanului Ulise de James Joyce, realizată de Rareș Moldovan și apărută la Editura Polirom, în colecția „Biblioteca Polirom” (coordonator Dan Croitoru).

13
/06
/23

Rodica Mandache şi tânărul actor Eduard Păuna ajung cu spectacolul „Aplauze pentru poet...” pe scena Sălii Thalia, miercuri, 28 iunie, de la ora 19:00, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Cei doi artiști vor recita din şi despre Eminescu, în ambianța muzicală inedită creată de Cătălin Răducanu la pian și țambal de concert.

13
/06
/23

Anul acesta Festivalul de Teatru Independent UNDERCLOUD va găzdui patru spectacole internaționale de excepție. Festivalul va avea loc în perioada 19-25 iunie 2023, pe Calea Griviței din București, și va aduce în prim-plan evenimente semnate de renumiți artiști din întreaga lume.

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".