Goodbye Language – proiect internațional dedicat relației dintre arta contemporană și filozofie
https://www.ziarulmetropolis.ro/goodbye-language-proiect-international-dedicat-relatiei-dintre-arta-contemporana-si-filozofie/

Săptămâna acesta, la Bucureşti, debutează un proiect internaţional dedicat relaţiei dintre arta contemporană şi filozofie – Goodbye Language. 

Un articol de Liliana Matei|23 iunie 2015

Inițiat de Atelier 35 (Larisa Crunțeanu și Xandra Popescu) în colaborare cu Centrul Ceh din București (František Zachoval), Goodbye Language reprezintă un show anti-vitrină, creat prin contribuțiile artistelor și artiștilor: Zbyněk Baladrán, Adriana Gheorghe, Irina Gheorghe, Alina Popa, Marcus Steinweg și Tomáš Svoboda.

Recunoscând tensiunea dintre artă și cultură, precum și presiunea din ce în ce mai mare asupra artiștilor ca aceștia să îndeplinească un rol reprezentațional și punând sub semnul întrebării relația dintre artă și filozofie, Goodbye Language își propune să deschidă o discuție despre alte moduri posibile de a lucra în compania filozofiei, dincolo de actul ilustrării.

„În ianuarie 2015, m-am întâlnit cu Frantisek la Berlin, cu puțin timp înainte ca el să își înceapă mandatul la Centrul Ceh din București. Mi-a povestit că una dintre primele lui misiuni în România urma să fie organizarea prezenței Cehiei la Salonul de Carte Bookfest. Am discutat atunci despre tensiunea dintre artă si cultură și presiunea asupra artiștilor de a îndeplini un rol reprezentațional: de a genera lucrări livrabile, produse conceptuale cu potențial de  brand. Am gândit «Goodbye Language» ca pe un contrapunct la circuitul cultural al produselor artistice. Am invitat la dialogul nostru artiste și artiști care folosesc limbajul împotriva limbajului, care prin practica lor rezistă interpretării.

Construit prin schimburi de e-mailuri lungi, entuziasme și puseuri de inspirație, «Goodbye Language” e ceva între statement și pariu. Ceva ce ar putea oricând să eșueze. De-a lungul acestor luni însă, asemeni pionierilor, am avut mereu senzația că avansăm pe teritorii noi.” (Xandra Popescu)

Goobye Language debutează miercuri, 24 iunie 2015, ora 20.00, la Atelier 35, cu vernisajul expoziției: Zbyněk Baladrán, Irina Gheorghe, Alina Popa, Tomáš Svoboda sunt artiștii implicați, iar František Zachoval, Larisa Crunțeanu și Xandra Popescu – curatorii.

După vernisajul expoziției, joi, 25 iunie, începând cu ora 18.00, la Atelier 35 va avea loc performance-ul artistei Adriana Gheorghe, „Dance That Comes From the Mouth”. În demersul ei, Adriana Gheorghe folosește limbajul într-un mod atmosferic, deviat de atitudine și corp, învăluind în ceață granițele propriei subiectivități. Limbajul ca instrument coregrafic pentru o lucrare care se întâmplă în negocierea dintre vizibil și imaginar. Adriana Gheorghe este unul dintre artiștii contemporani care mixează activitatea de performer cu cea de teoretician. De-a lungul timpului, a prezentat solo-uri sau duete la CNDB, MNAC, lorgean și ZKM-Karlsruhe.

În cea de-a treia zi a proiectului, vineri, 26 iunie, începând cu ora 18.00, în spațiul Salonului de proiecte, va avea loc o discuție cu filozoful Marcus Steinweg, un artist care lucrează la intersecția dintre artă și filozofie, editor al jurnalului Inaesthetics. Marcus Steinweg va problematiza relația dinte artă și filozofie în calitate de subiecte autonome. Marcus Steinweg trăiește și lucrează în Berlin; este profesor invitat la HfBK (Universitatea de Arte) din Hamburg și predă la UdK (Universitatea de Arte) din Berlin.

16
/02
/15

Federaţia Editorilor din România (FER) contestă proiectul de lege privind timbrul cultural, care presupune creşterea preţului cărţilor, luni urmând să aibă loc o serie de consultări cu reprezentanţii celor vizaţi de noile prevederi legislative, la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor.

12
/02
/15

Andrei Pleşu, fondatorul Colegiului Noua Europă, a fost desemnat câştigător al Premiului Cetăţeanului European, ediţia 2014, distincţie acordată anual de Parlamentul European pentru realizări excepţionale în dezvoltarea colaborării culturale transnaţionale în Uniunea Europeană (UE).

10
/02
/15

Matei Vişniec s-a întâlnit cu cititorii, luni, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde a declarat că, dacă ar fi preşedinte pentru o zi, ar da o lege "pentru apărarea limbii române", care este "maltratată, în primul rând, de oamenii politici", ce pot avea o influenţă mare asupra tinerilor români.

09
/02
/15

După 1989, lumea copiilor, din punctul de vedere al condeiului scriitoricesc, a fost ascunsă după cortina tăcerii şi a indiferenţei. Din fericire, există şi excepţii în peisajul editorial românesc.

06
/02
/15

Luni, 9 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38, Bucureşti), Matei Vişniec va răspunde întrebărilor cititorilor, bloggerilor şi presei pornind de la volumul „Negustorul de începuturi de roman”, apărut la Editura Cartea Românească şi cîştigător al Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013, acordat de compania Philip Morris Trading.

30
/01
/15

Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi va lua parte, miercuri, de la ora 19.00, la campania "Librar pentru o zi", iniţiată de librăria Bizantină din Bucureşti.

28
/01
/15

Dacă nu ar fi existat, cu siguranţă, ar fi trebuit inventat. Nu ştim cum. Habar nu avem. Nu avem informaţii cu privire la o astfel de invenţie! Omenirea e departe de asemenea performanţe. Până la urmă, tot natura face ce vrea.

28
/01
/15

Istoricii aflaţi în căutarea mormântului unuia dintre cei mai mai renumiţi scriitori spanioli, Miguel de Cervantes, au anunţat, luni, că au descoperit sub capela unei biserici din Madrid fragmente dintr-un sicriu pe care sunt gravate iniţialele romancierului.

27
/01
/15

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, va debuta ca actor la vârsta de 78 de ani, într-un spectacol de teatru care va avea premiera în această săptămână la Madrid.