Goodbye Language – proiect internațional dedicat relației dintre arta contemporană și filozofie
https://www.ziarulmetropolis.ro/goodbye-language-proiect-international-dedicat-relatiei-dintre-arta-contemporana-si-filozofie/

Săptămâna acesta, la Bucureşti, debutează un proiect internaţional dedicat relaţiei dintre arta contemporană şi filozofie – Goodbye Language. 

Un articol de Liliana Matei|23 iunie 2015

Inițiat de Atelier 35 (Larisa Crunțeanu și Xandra Popescu) în colaborare cu Centrul Ceh din București (František Zachoval), Goodbye Language reprezintă un show anti-vitrină, creat prin contribuțiile artistelor și artiștilor: Zbyněk Baladrán, Adriana Gheorghe, Irina Gheorghe, Alina Popa, Marcus Steinweg și Tomáš Svoboda.

Recunoscând tensiunea dintre artă și cultură, precum și presiunea din ce în ce mai mare asupra artiștilor ca aceștia să îndeplinească un rol reprezentațional și punând sub semnul întrebării relația dintre artă și filozofie, Goodbye Language își propune să deschidă o discuție despre alte moduri posibile de a lucra în compania filozofiei, dincolo de actul ilustrării.

„În ianuarie 2015, m-am întâlnit cu Frantisek la Berlin, cu puțin timp înainte ca el să își înceapă mandatul la Centrul Ceh din București. Mi-a povestit că una dintre primele lui misiuni în România urma să fie organizarea prezenței Cehiei la Salonul de Carte Bookfest. Am discutat atunci despre tensiunea dintre artă si cultură și presiunea asupra artiștilor de a îndeplini un rol reprezentațional: de a genera lucrări livrabile, produse conceptuale cu potențial de  brand. Am gândit «Goodbye Language» ca pe un contrapunct la circuitul cultural al produselor artistice. Am invitat la dialogul nostru artiste și artiști care folosesc limbajul împotriva limbajului, care prin practica lor rezistă interpretării.

Construit prin schimburi de e-mailuri lungi, entuziasme și puseuri de inspirație, «Goodbye Language” e ceva între statement și pariu. Ceva ce ar putea oricând să eșueze. De-a lungul acestor luni însă, asemeni pionierilor, am avut mereu senzația că avansăm pe teritorii noi.” (Xandra Popescu)

Goobye Language debutează miercuri, 24 iunie 2015, ora 20.00, la Atelier 35, cu vernisajul expoziției: Zbyněk Baladrán, Irina Gheorghe, Alina Popa, Tomáš Svoboda sunt artiștii implicați, iar František Zachoval, Larisa Crunțeanu și Xandra Popescu – curatorii.

După vernisajul expoziției, joi, 25 iunie, începând cu ora 18.00, la Atelier 35 va avea loc performance-ul artistei Adriana Gheorghe, „Dance That Comes From the Mouth”. În demersul ei, Adriana Gheorghe folosește limbajul într-un mod atmosferic, deviat de atitudine și corp, învăluind în ceață granițele propriei subiectivități. Limbajul ca instrument coregrafic pentru o lucrare care se întâmplă în negocierea dintre vizibil și imaginar. Adriana Gheorghe este unul dintre artiștii contemporani care mixează activitatea de performer cu cea de teoretician. De-a lungul timpului, a prezentat solo-uri sau duete la CNDB, MNAC, lorgean și ZKM-Karlsruhe.

În cea de-a treia zi a proiectului, vineri, 26 iunie, începând cu ora 18.00, în spațiul Salonului de proiecte, va avea loc o discuție cu filozoful Marcus Steinweg, un artist care lucrează la intersecția dintre artă și filozofie, editor al jurnalului Inaesthetics. Marcus Steinweg va problematiza relația dinte artă și filozofie în calitate de subiecte autonome. Marcus Steinweg trăiește și lucrează în Berlin; este profesor invitat la HfBK (Universitatea de Arte) din Hamburg și predă la UdK (Universitatea de Arte) din Berlin.

21
/01
/15

Critici de la cele mai mari publicaţii, dar şi de la site-uri specializate din domeniul cărţilor şi al editurilor, au votat cele mai bune cărţi ale secolului 21 publicate în limba engleză, pentru un top realizat de BBC Culture.

20
/01
/15

Editura Humanitas Multimedia a lansat audiobook-ul „Jurnalul Annei Frank", în lectura actriței Ana Ularu. Unul dintre cele mai celebre jurnale din lume, textul scris de tânăra Anne Frank a devenit materie de studiu în multe școli și a avut parte de numeroase adaptări teatrale și cinematografice.

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

14
/01
/15

Ca în fiecare an, de 15 ianuarie, Televiziunea Română oferă telespectatorilor momente speciale dedicate marelui poet naţional, Mihai Eminescu. Filme documentare, emisiuni de reportaje, momente poetice sau dezbateri culturale despre viaţa şi opera “Luceafărului poeziei româneşti” se regăsesc în programele de miercuri la TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Internaţional, precum şi online pe portalul TVR+.

13
/01
/15

Joi, 15 ianuarie, de la ora 18.30, la Ceainăria Cărtureşti Verona, va avea loc o audiţie specială Tudor Vianu. În cadrul evenimentului organizat de Editura Casa Radio se va consuma şi o dezbatere despre importanţa personalităţii lui Vianu pentru cultura română, pornind de la dublul CD, Tudor Vianu, Cum se scrie o carte. Conferinţe radiofonice, recent apărut la Editura Casa Radio, în Colecţia „Lecturi pe întuneric”.

12
/01
/15

Scriitorul brazilian Paulo Coelho şi soţia sa, artista Christina Oiticica, au anunţat că vor înfiinţa o fundaţie, pe care o vor inaugura în curând la Geneva, în Elveţia, alături de un muzeu virtual, a dezvăluit duminică săptămânalul Epoca.

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.