Hamlet – o montare aproape cinematografică
https://www.ziarulmetropolis.ro/hamlet-o-montare-aproape-cinematografica/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă joi, 20 februarie, ora 19:00, spectacolul „Hamlet” după William Shakespeare, în regia lui Radu-Alexandru Nica. Un Hamlet – rebel fără cauză, construit în jurul replicii cheie a prietenului său, Horaţio: „Vremurile şi-au ieşit din minţi”.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2014

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă joi, 20 februarie, de la ora 19.00, spectacolul „Hamlet”, după William Shakespeare, în regia lui Radu-Alexandru Nica. Un Hamlet – rebel fără cauză, construit în jurul replicii cheie a prietenului său, Horațio: „Vremurile și-au ieșit din minți”.

Hamlet – capodopera prin excelenţă a geniului shakespearian – revine pe scena Teatrului Național din Sibiu într-o montare aproape cinematografică, cu accent pe construcţia actoricească, inovație și excentricitate.

„Am optat pentru o reîntoarcere parțială la textul clasic, chiar cu aerul, cu parfumul acela ușor vetust, iar interpretarea actoricească să funcționeze ca un contrapunct, tipul de joc să fie contemporan.”, declara regizorul Radu-Alexandru Nica la premiera spectacolului din 2008.

Producția Teatrului Național din Sibiu se compune din scene ce se succed rapid, pe mai multe planuri, transformându-se într-un puzzle teatral, în care spectatorul descoperă omul de astăzi, devorat de responsabilități care îl depășesc.

Hamlet

Noul Hamlet este un rebel fără cauză, construit în jurul replicii cheie a prietenului său, Horațio: „Vremurile și-au ieșit din minți”

Realitatea brutală îi dezvăluie adevăruri oribile: uciderea tatălui pentru a i se lua tronul, infidelitatea mamei sale şi căsătoria imediată cu asasinul soțului ei, precum și falsitatea viciatei curți regale, care acceptă toate aceste fapte monstruoase.

Creaţia tehnică, proiecțiile de film, animația computerizată și muzica electronică originală, însoțesc personajele și situațiile, accentuând concepţia regizorală actuală și curajoasă.

Hamlet

INFO: Hamlet, după W. Shakespeare

REGIA – Radu Alexandru Nica;

TRADUCEREA: Ion Vinea şi Rareş Moldovan;

SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar;

COREGRAFIA: Florin Fieroiu; VIDEO: Daniel Gontz;

MUZICA ORIGINALĂ: Vlaicu Golcea;

DRAMATIZAREA: Oana Stoica şi Radu Alexandru Nica;

MAESTRU DE SCRIMĂ: Peter Habala;

LIGHT DESIGN: Dragoş Buhagiar şi Radu Alexandru Nica;

DISTRIBUŢIA: Ofelia Popii, Mariana Mihu, Codruţa Vasiu, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Vlad Robaş, Ciprian Scurtea, Pali Vecsei.

Spectacolul are o durată aproximativă de 1h 45minute, iar preţul unui bilet este de 15 lei

William Shakespeare (1564 – 1616) a dăruit scenei 37 de piese: 10 drame cu subiecte inspirate din istoria Angliei, 7 cu subiecte din istoria greco-romană, 5 așa-numite mari tragedii și 15 comedii.

Hamlet

Într-o perioadă de 21 de ani cât a scris, acesta reușește să aprofundeze sensurile şi expresiile unei game infinite de pasiuni omenești și să creeze un portofoliu imens şi memorabil de personaje.

Prin „Hamlet”, Shakespeare traduce într-o formă grandioasă și profundă contradicțiile omului, prin zguduitoarea criză morală a nobilului său erou.

Foto cu Hamlet şi Wiliam Shakespeare – tnrs.ro şi wikipedia

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

05
/02
/24

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul EXCELSIOR (singurul teatru din București dedicat adolescenților și tinerilor) este spectacolul PTERODACTILI de Nicky Silver, o producție în regia lui Radu Iacoban și scenografia lui Tudor Prodan.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

04
/02
/24

NOU Un singur personaj, în care coabitează două ființe diferite, chiar opuse. Un singur monolog, lung, rostit de doi actori, într-un spectacol nou intrat în portofoliul Teatrului Metropolis, în urma concursului pentru debutanți, “StarT”

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.

02
/02
/24

În perioada 5 – 23 februarie 2024, Elite Art Gallery vă invită la expoziția artistului Leo Dolghier Oleg, „Symbiosis”, curatoriată de istoricul de artă, Felicia Acsinte. În cadrul vernisajului, care va avea loc pe data de 8 februarie, începând cu ora 18:00, expoziția va fi îmbogățită cu un element interactiv și dinamic, prezentat de artistul performer, Alexandru Medinschi, completând astfel călătoria vizuală printr-o experiență captivantă.

02
/02
/24

„Apropo de poveste” este despre poveste, poveștile în care credem cu toții și pe care ne place să le ascultăm. Dar povești reale, din socialul imediat. Proiectul propune un laborator de teatru dedicat tinerilor absolvenți, care combină ateliere pe estetici teatrale neconvenționale (măști, teatru-dans, teatru de animație) cu tematici sociale pentru a produce două producții noi de teatru, inovatoare.