Hamlet – o montare aproape cinematografică
https://www.ziarulmetropolis.ro/hamlet-o-montare-aproape-cinematografica/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă joi, 20 februarie, ora 19:00, spectacolul „Hamlet” după William Shakespeare, în regia lui Radu-Alexandru Nica. Un Hamlet – rebel fără cauză, construit în jurul replicii cheie a prietenului său, Horaţio: „Vremurile şi-au ieşit din minţi”.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2014

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă joi, 20 februarie, de la ora 19.00, spectacolul „Hamlet”, după William Shakespeare, în regia lui Radu-Alexandru Nica. Un Hamlet – rebel fără cauză, construit în jurul replicii cheie a prietenului său, Horațio: „Vremurile și-au ieșit din minți”.

Hamlet – capodopera prin excelenţă a geniului shakespearian – revine pe scena Teatrului Național din Sibiu într-o montare aproape cinematografică, cu accent pe construcţia actoricească, inovație și excentricitate.

„Am optat pentru o reîntoarcere parțială la textul clasic, chiar cu aerul, cu parfumul acela ușor vetust, iar interpretarea actoricească să funcționeze ca un contrapunct, tipul de joc să fie contemporan.”, declara regizorul Radu-Alexandru Nica la premiera spectacolului din 2008.

Producția Teatrului Național din Sibiu se compune din scene ce se succed rapid, pe mai multe planuri, transformându-se într-un puzzle teatral, în care spectatorul descoperă omul de astăzi, devorat de responsabilități care îl depășesc.

Hamlet

Noul Hamlet este un rebel fără cauză, construit în jurul replicii cheie a prietenului său, Horațio: „Vremurile și-au ieșit din minți”

Realitatea brutală îi dezvăluie adevăruri oribile: uciderea tatălui pentru a i se lua tronul, infidelitatea mamei sale şi căsătoria imediată cu asasinul soțului ei, precum și falsitatea viciatei curți regale, care acceptă toate aceste fapte monstruoase.

Creaţia tehnică, proiecțiile de film, animația computerizată și muzica electronică originală, însoțesc personajele și situațiile, accentuând concepţia regizorală actuală și curajoasă.

Hamlet

INFO: Hamlet, după W. Shakespeare

REGIA – Radu Alexandru Nica;

TRADUCEREA: Ion Vinea şi Rareş Moldovan;

SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar;

COREGRAFIA: Florin Fieroiu; VIDEO: Daniel Gontz;

MUZICA ORIGINALĂ: Vlaicu Golcea;

DRAMATIZAREA: Oana Stoica şi Radu Alexandru Nica;

MAESTRU DE SCRIMĂ: Peter Habala;

LIGHT DESIGN: Dragoş Buhagiar şi Radu Alexandru Nica;

DISTRIBUŢIA: Ofelia Popii, Mariana Mihu, Codruţa Vasiu, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Vlad Robaş, Ciprian Scurtea, Pali Vecsei.

Spectacolul are o durată aproximativă de 1h 45minute, iar preţul unui bilet este de 15 lei

William Shakespeare (1564 – 1616) a dăruit scenei 37 de piese: 10 drame cu subiecte inspirate din istoria Angliei, 7 cu subiecte din istoria greco-romană, 5 așa-numite mari tragedii și 15 comedii.

Hamlet

Într-o perioadă de 21 de ani cât a scris, acesta reușește să aprofundeze sensurile şi expresiile unei game infinite de pasiuni omenești și să creeze un portofoliu imens şi memorabil de personaje.

Prin „Hamlet”, Shakespeare traduce într-o formă grandioasă și profundă contradicțiile omului, prin zguduitoarea criză morală a nobilului său erou.

Foto cu Hamlet şi Wiliam Shakespeare – tnrs.ro şi wikipedia

17
/11
/17

SCRISORI CĂTRE CEI DIN CĂRȚI Pe urmele jurnalistei și spioanei americane Marguerite Harrison, pe când bolșevismul începea.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

16
/11
/17

Cartea „Spionul care a ieșit din joc” (traducere din limba engleză de Michaela Tache) a fost publicată în acest an la Editura Rao (tot în 2017, romanul, publicat inițial în 1963, a fost ecranizat de BBC).

16
/11
/17

Grupul Librarium anunță deschiderea unei noi librării în București în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național I.L. Caragiale. Evenimentul de lansare va avea loc joi, 16 noiembrie, începând cu ora 18:00. Vor fi prezenti la eveniment Ion Caramitru, directorul Teatrului Național, scriitorii Marius Chivu și Alex Tocilescu și Laura Câlțea, blogger cultural.

15
/11
/17

Intră din 17 noiembrie în cinematografe „Tărâmul binecuvântat” / „God's Own Country”, un film cu 11 nominalizări la British Independent Film Awards, cele mai importante premii din industria independentă de film din Marea Britanie. Regizat de Francis Lee, filmul este considerat de publicul și de presa internațională unul dintre succesele cinematografice ale lui 2017.

15
/11
/17

„Maestrul și Margareta” este una dintre cărțile mele de căpătâi, așadar am așteptat cu nerăbdare (și emoție) să văd spectacolul Bulgakov 17, oferit de Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”.

15
/11
/17

Spectacolul de dans contemporan DORIANse întoarce la Teatrul Odeon, pentru încă o reprezentație, pe 19 noiembrie, de la ora19:30, la Sala Studio. După această reprezentație, DORIAN continuă turneul național pe scena Teatrului Național din Tîrgu-Mureș, unde spectacolul este programat pe 27 noiembrie.

15
/11
/17

„Tinerețe fără bătrânețe: artiști și producători culturali români contemporani între 30 și 100 de ani” este un proiect editorial online care prezintă creativi români, prin intermediul unor „portrete” video, foto sau audio. Proiectul se înscrie în seria „modernism art documentaries” lansată de platforma Modernism.ro în 2012, care cuprinde până în prezent 190 de episoade video-documentare.

15
/11
/17

Într-o comedie romantică și total anapoda, cinci personaje din Bucureștiul interbelic își caută perechea ideală. Cu un umor delicat, actorii Oana Pellea, Florina Gleznea, Cristina Casian, Richard Bovnoczki și Istvan Teglas revin în luna noiembrie, la ARCUB, într-o nouă reprezentație excepțională a spectacolului de teatru „Idolul și Ion Anapoda”, scrisă de George Mihail Zamfirescu și adaptată de regizoarea Mariana Cămărășan.

14
/11
/17

Anul 2018 începe cu o surpriză muzicală plină de magie, grație și energie debordantă. În 8 ianuarie, ora 19:00, Fundația Calea Victoriei organizează la Teatrul Național București Concertul Extraordinar de Anul Nou, avându-l de această dată invitat pe celebrul violonist elvețian Manrico Padovani.