Hans Klemm, Oana Pellea, Vlad Ivanov și Alexandru Andrieș vin la Festivalul de Film și Istorii Râșnov
https://www.ziarulmetropolis.ro/hans-klemm-oana-pellea-vlad-ivanov-si-alexandru-andries-vin-la-festivalul-de-film-si-istorii-rasnov/

A 11-a ediţie a Festivalului de Film şi Istorii Râşnov (FFIR) va debuta vineri, 19 iulie, cu un concert al trupei byron, în Grădina Cetăţii Râşnov, şi cu proiecţia filmelor „Leto / O vară rock’n’roll”, în aer liber, şi „Milk”, în Cinematograful Amza Pellea. Tema principală a FFIR 2019 va fi Libertatea.

Un articol de Petre Ivan|11 iulie 2019

De-a lungul a 10 zile, festivalul propune 20 de dezbateri, 57 de proiecții cinematografice, 8 concerte rock’n’blues’n’jazz, 3 spectacole de teatru, 1 cine-concert, 1 spectacol-lectură și 12 concerte de muzică veche, care se vor desfășura în mai multe spații din Râșnov, Codlea și Crizbav.

Sâmbătă, 20 iulie, Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, va participa alături de David Saranga, ambasadorul Israelului în România, și de astronautul Dumitru Prunariu la o dezbatere care va marca împlinirea a exact 50 de ani de la momentul istoric al aselenizării. Panelul „50 de ani de la aselenizare – Tehnologie, Politică, Propagandă” va începe la ora 17:00 și va fi găzduit de noul spațiu FFIR amenajat în curtea Școlii Gimnaziale “Peter Thal” Râșnov.

De asemenea, aniversarea a 70 de ani de la înființarea NATO vor fi marcați printr-o dezbatere care va avea loc miercuri, 24 iulie, de la ora 14:30, la care vor participa, printre alții, atașatul militar al Ambasadei SUA în România, colonelul Scott A. Weston, și șeful Direcţiei Informare şi Relaţii Publice a MApN, colonelul Constantin Spînu.

Aniversarea a 30 de ani de la căderea comunismului în Estul Europei va fi marcată prin panelurile „Decembrie ’89”, la care va participa directorul Teatrului Național din București, actorul Ion Caramitru, și care va avea loc sâmbătă, 20 iulie, de la ora 11:00, și „Libertate recâștigată – Libertăți pierdute? Dezbatere după 30 de ani”, la care va participa Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii în România, și care se va desfășura în după-amiaza zile de joi, 25 iulie, începând cu ora 17:00.

Competiția FFIR 2019 propune 15 filme documentare din Spania, Irak, Franța, Polonia, Bulgaria, Italia, Argentina și România care își vor disputa premiul juriului de profesioniști condus de cineastul francez Pierre-Henri Deleau, premiul juriului de 6 liceeni brașoveni și cel al publicului.

Prefațată de reprezentația spectacolului „HUOOOOO!!!” a trupei timișorene de teatru independent Auăleu, dezbaterea „We don’t need no education?/!” se va bucura de participarea rectorului Universității din București, Mircea Dumitru, și a rectoruluiUniversității de Vest din Timișoara, Marilen-Gabriel Pirtea.

Actrița Oana Pellea va conferenția despre libertate în Grădina Cetății Râșnov, în seara de joi, 25 iulie, de la ora 20:00, în timp ce actorul Vlad Ivanov va fi invitatul special al ultimelor două zile ale FFIR 2019, când va participa la concertul „Broken Musicke” din Biserica Evanghelică din Râșnov și la dezbaterea „Cinema și libertate” și va răspunde întrebărilor publicului în sesiuni de Q&A prilejuite de proiecțiile filmelor „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” și „Apus / Sunset”.

Brașoveanul Alexandru Andrieș va susține, în seara zilei de 21 iulie, în Grădina Cetății Râșnov, unul dintre cele mai așteptate concerte ale FFIR 2019, în timp ce, o seară mai târziu, Ada Milea și Sir Vali Blues Răcilă vor susține „Experiment de Blues cu Alcool”, un spectacol-concert pornind de la poemele lui Ion Mureșan.

Festivalului de Film și Istorii Râșnov 2019 va găzdui și o Școala de Vară la care vor participa 72 de studenți și 23 de liceeni din România și Republica Moldova.

Festivalul de arte contemporane Icon Arts va organiza la Râșnov, în parteneriat cu FFIR 2019, un atelier de teatru-jazz coordonat de Oana Pellea și de muzicianul Mircea Tiberian, al cărui cursanți vor prezenta, pe scena din Grădina Cetății, în ultima seară a Festivalului de Film și Istorii, un spectacol de teatru și muzică în premieră absolută.

Mai multe detalii despre programul FFIR 2019 sunt de găsit pe  facebook.com/filmsiistoriirasnov/ și pe ffir.ro. Biletele pentru accesul la dezbateri și la concertele din Grădina Cetății Râșnov pot fi achiziționate online, de pe site-uleventbook.ro, și de la fața locului. Intrarea la toate proiecțiile de film, spectacolele de teatru, concertele din Bisericile Evanghelice și celelalte evenimente din cadrul FFIR 2019 va fi liber.

* * *

Festivalul de Film și Istorii Râșnov este un eveniment certificat Europe for Festivals, Festivals for Europe și Eveniment Responsabil, organizat de Primăria Râșnov, Asociația Râșnov Society și Asociația Mioritics.

Foto: Festivalul de Film și Istorii Râșnov – facebook

 

06
/05
/15

Emoție, tensiune dusă la extrem și încercări surprinzătoare ale unor cineaști tineri de a revigora filmul de gen se vor regăsi anul acesta în Competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie).

05
/05
/15

Numărul de bilete vândute de cinematografele româneşti a crescut cu 12,4% în anul 2014, iar cota de piaţă a filmelor europene a ajuns anul trecut la un nivel record, a anunţat, luni, Observatorul European al Audiovizualului.

04
/05
/15

Cele mai bune filme recente în care tăcerea e uneori asurzitoare, iar emoțiile explodează în gesturi și imagini percutante vor fi reunite la Festivalul Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie) în secțiunea tematică Cuvintele sunt de prisos/ Words are Very Unnecessary.

04
/05
/15

Lungmetrajul “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, a fost desemnat marele câștigător la Festivalul Internațional de Film IndieLisboa. Evenimentul care a avut loc în capitala Portugaliei, între 23 Aprilie și 3 Mai.

02
/05
/15

S-a încheiat cea de-a 4-a ediție a binevenitului Festival Cinepolitica (26-30 aprilie), iar trofeul a fost câștigat de un documentar surprinzător, ”The Russian Woodpecker”, de Chad Gracia, premiat și la Sundance. Ziarul Metropolis a păstrat cinci filme – toate exemple de cinema bine făcut și stimulativ.

02
/05
/15

Actorii principali din cea mai amplă producţie HBO Europe realizată în România, serialul "Umbre", printre care Şerban Pavlu, Maria Obretin, Adreea Vasile şi Ştefan Velniciuc, vor fi prezenţi la East European Comic Con, care se va desfăşura, între 8 şi 10 mai, la complexul Romexpo din Bucureşti.

01
/05
/15

Filmul The Russian Woodpecker/ Ciocănitoarea rusească, regizat de Chad Gracia, a câștigat Trofeul Cinepolitica 2015. Surprinzător și complex, filmul merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.

01
/05
/15

The Cut, cel mai recent film in regia lui Fatih Akin, cu Tahar Rahim in rolul principal (Un prophete), spune povestea unui supravietuitor al genocidului armenilor de la inceputul secolului XX, care porneste in cautarea fetitelor sale disparute in timpul masacrului. Filmul va avea premiera in Romania vineri, 8 mai, si este distribuit de Independenta Film.

30
/04
/15

Debutul în regie al lui Vlad Păunescu, lungmetrajul “LIVE” va fi lansat de Castel Film în cinematografele din România pe 15 mai.Pelicula îi are în distribuție pe actorii Rodica Lazăr, Tudor Chirilă, Crina Tofan, Ioana Blaj, Constantin Chiriac, Adrian Titieni, Doru Ana, Claudiu Bleonț, Andrei Huțuleac.