Harper Lee va publica un al doilea roman, la 50 de ani după volumul „Să ucizi o pasăre cântătoare”
https://www.ziarulmetropolis.ro/harper-lee-va-publica-un-al-doilea-roman-la-50-de-ani-dupa-volumul-sa-ucizi-o-pasare-cantatoare/

Scriitoarea americană Harper Lee îşi va publica al doilea roman, la peste 50 de ani de la lansarea volumului „Să ucizi o pasăre cântătoare/ To Kill a Mockingbird”, a anunţat editorul autoarei.

Un articol de Petre Ivan|4 februarie 2015

Romanul intitulat „Go Set a Watchman”, a cărui acţiune are loc în anii 1950 şi ai cărui protagonişti sunt personaje principale din cartea „Să ucizi o pasăre cântătoare”, dar cu 20 de ani mai în vârstă, va fi publicat pe 14 iulie, la editura americană Harper. Cartea a fost scrisă de fapt în anii 1950, înainte de „Să ucizi o pasăre cântătoare”, iar Harper Lee, în vârstă de 88 de ani, a crezut că a fost pierdută.

„Personajul cunoscut sub numele Scout apare aici ca o femeie adultă şi cred că efortul depus a fost unul decent”, a declarat scriitoarea într-un comunicat publicat de editura Harper. „Editorul meu, care a fost impresionat de amintirile din copilăria lui Scout, m-a convins să scriu un roman din punctul de vedere al tinerei Scout. Scriam pentru prima dată o carte, aşa că am făcut ce mi s-a spus”, a precizat Harper Lee.

În romanul „Go Set a Watchman”, Scout se întoarce de la New York pentru a-şi vizita tatăl, Atticus, în oraşul fictiv Maycomb, unde trebuie să facă faţă unor probleme personale şi de ordin politic şi încearcă să înţeleagă atât viziunea tatălui său asupra societăţii, cât şi propriile sentimente contradictorii despre oraşul natal.

Lee credea că textul fusese pierdut şi a fost surprinsă când avocatul său, Tonja Carter, l-a descoperit.

„Să ucizi o pasăre cântătoare”, o poveste despre rasă şi copilărie în statul american Alabama în anii 1930, este bazat în mare parte pe experienţele personale ale lui Lee. Volumul a fost publicat în 1960, în perioada în care mişcarea pentru drepturi civile prindea avânt şi a devenit o lectură obligatorie în multe şcoli americane.

Cartea, tradusă şi în limba română, s-a vândut în circa 30 de milioane de copii la nivel internaţional şi a fost apreciată de cititori din culturi diferite.

„Cartea este importantă datorită problemelor ridicate referitor la diferenţele dintre rase şi sexe”, a declarat Thadious Davis, profesor de engleză specializat în literatură afro-americană şi sudistă la Universitatea Pennsylvania.

Autorul american Charles Shields, care a scris o renumită biografie a lui Harper Lee, a declarat că volumul „Să ucizi o pasăre cântătoare” a avut succes, parţial, pentru că „ridică întrebarea fundamentală despre cum mă pot înţelege cu oameni care sunt altfel decât mine”.

Shields a spus că a întâlnit primele referinţe despre „Go Set a Watchman” în timp ce citea o serie de scrisori dintre Lee şi agentul său literar, în timpul documentării pentru biografia autoarei.

Charles Shields a mai declarat că moartea lui Alice Lee, sora autoarei, o avocată care a fost considerată cea care a condus cariera lui Harper Lee, ar fi uşurat calea spre publicarea celui de-al doilea roman.

În 1961, Harper Lee a primit premiul Pulitzer, iar un an mai târziu cartea sa a fost ecranizată în regia lui Robert Mulligan, cu actorul Gregory Peck în rolul principal. Filmul a primit trei premii Oscar şi două Globuri de Aur.

Foto: Harper Lee – wikipedia

05
/12
/15

”O singurătate prea zgomotoasă” de Bohumil Hrabal (în traducerea lui Sorin Paliga) a fost publicată recent la Editura Art, în seria de autor dedicată scriitorului ceh.

03
/12
/15

Eric-Emmanuel Schmitt, scriitor premiat de Academia Franceză şi deţinător al Premiului Goncourt pentru nuvelă, vine la Bucureşti, la invitaţia Editurii Humanitas Fiction şi Institutului Francez.

02
/12
/15

Cea de a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti începe azi, 2 decembrie, la ora 19.00, la Clubul Ţăranului.

30
/11
/15

Declarat în scurt timp de la apariţie bestseller al New York Times, volumul „Fără tine, noi nu existăm. Viaţa mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene” de Suki Kim a apărut în limba română la Editura Polirom, în traducerea lui Ciprian Şiulea şi cu o prefaţă de Adelin Petrişor.

27
/11
/15

Antoaneta Ralian, una dintre cele mai apreciate traducătoare de limbă engleză, a murit la vârsta de 91 de ani, în noaptea de joi spre vineri, au precizat reprezentanţii Uniunii Scriitorilor din România. Grav bolnavă, Antoaneta Ralian fusese internată în spital în ultima perioadă.

21
/11
/15

Colegul nostru Andrei Crăciun lansează astăzi, de la ora 18.30, la Târgul de Carte „Gaudeamus” , la standul Herg Benet, volumul de versuri „Poezii pentru acea necunosсută”. Cartea costă cincisprezece lei.

19
/11
/15

Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Lucian Boia şi Mircea Cărtărescu sunt doar câţiva dintre autorii care îşi vor lansa cele mai noi volume la Editura Humanitas cu prilejul Târgului Internaţional Gaudeamus, care are loc în perioada 18-22 noiembrie la Romexpo.

18
/11
/15

Astăzi, de la ora 12.00, s-a deschis oficial cea de-a XXII-a ediţie a Târgului Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură 2015, cel mai important eveniment de tip expoziţional şi momentul de vârf al anului editorial şi cultural din România. Gaudeamus 2015 se desfăşoară în perioada 18 - 22 noiembrie în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti.

18
/11
/15

Într-o zi de 18 noiembrie (1922) se stingea din viaţă unul dintre ctitorii romanului modern. O înregistrare de arhivă ni-l prezintă pe Nicolae Steinhardt, unul dintre cei mai importanți intelectuali români ai secolului trecut, vorbind despre autorul lui Á la recherche du temps perdu.

17
/11
/15

Am primit cu entuziasm vestea că Svetlana Aleksandrovna Aleksievici a fost laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2015. Era un entuziasm inocent, deci plin de speranță.