Harry Belafonte şi Hayao Miyazaki, Oscaruri onorifice
https://www.ziarulmetropolis.ro/harry-belafonte-si-hayao-miyazaki-oscaruri-onorifice/

Actorul şi cântăreţul american Harry Belafonte, scenaristul francez Jean-Claude Carriere, regizorul japonez de filme de animaţie Hayao Miyazaki şi actriţa irlandeză Maureen O’Hara au fost recompensaţi sâmbătă seară cu câte un Oscar onorific (Governors Awards) de către Academia de film americană.

Un articol de Petre Ivan|9 noiembrie 2014

Harry Belafonte şi Hayao Miyazaki, Oscaruri onorifice / Aceste trofee onorifice au fost înmânate în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Hollywood, sâmbătă seară.

În cadrul discursului său de acceptare a acestui trofeu Oscar onorific, Harry Belafonte le-a solicitat artiştilor şi celor care lucrează în industria divertismentului să îşi folosească influenţa pentru a prezenta o mai bună faţă a umanităţii.

Trofee Oscar onorifice au primit în cadrul aceluiaşi eveniment şi alţi trei artişti şi creatori prolifici care au influenţat în mod profund industria de la Hollywood: actriţa irlandeză Maureen O’Hara, în vârstă de 94 de ani, cineastul japonez Hayao Miyazaki, în vârstă de 73 de ani, şi scenaristul francez Jean-Claude Carriere, în vârstă de 83 de ani.

Governors Awards sunt statuete Oscar decernate anual de către The Academy of Motion Picture Arts and Sciences – organizatorul galei Oscar – acelor persoane din lumea filmului care au avut o contribuţie considerabilă la dezvoltarea industriei cinematografice, prin intermediul activităţilor lor.

Actorul Harry Belafonte, în vârstă de 87 de ani, a primit Jean Hersholt Humanitarian Award pentru activităţile sale caritabile, inclusiv cele din domeniul educaţiei şi cele pentru combaterea foametei.

Academia de film americană a arătat că prin filmele sale, între care se numără „Carmen Jones” şi „Odds Against Tomorrow”, Harry Belafonte a încercat, de asemenea, să prezinte problemele rasiale.

Harry Belafonte, originar din cartierul newyorkez Harlem, este cunoscut drept „King of Calypso”, devenind cunoscut ca unul dintre liderii curentului muzical folk cu influenţe caraibiene din Statele Unite, în anii 1950.

Artistul se alătură astfel unei companii selecte de vedete care au câştigat aşa-numitul „EGOT”: premiile Emmy, Grammy, Oscar şi Tony.

Harry Belafonte

Harry Belafonte

Pe de altă parte, regizorul japonez Hayao Miyazaki, în vârstă de 73 de ani, cofondator al studioului Ghibli, a câştigat Oscarul pentru cel mai bun film de animaţie, în 2002, cu „Spirited Away (Călătoria lui Chihiro)”, şi a mai fost nominalizat de trei ori la prestigioasele trofee. Pelicula „The Wind Rises” a fost nominalizată anul acesta la premiile Oscar, iar aceasta ar putea fi ultima creaţie a japonezului care a anunţat că intenţionează să se retragă din activitate.

Maureen O’Hara, în vârstă de 94 de ani, este cunoscută pentru rolurile din „Miracolul din strada 34” şi „Sinbad Marinarul”.

Aceasta a fost una dintre actriţele preferate ale regizorului John Ford, jucând în cinci filme ale acestuia, inclusiv în „Omul liniştit” din 1952.

Scenaristul francez Jean-Claude Carriere, în vârstă de 83 de ani, şi-a început cariera ca scriitor înainte de a trece la scenarii de film.

A câştigat un Oscar în 1962 pentru scenariul filmului „Heureux Anniversaire”, pe care l-a scris cu Pierre Etaix. De asemenea, Jean-Claude Carriere a colaborat frecvent cu regizorul spaniol Luis Buñuel.

Printre câştigătorii precedenţi ai unor Oscaruri onorifice se numără şi actorii Elizabeth Taylor, Paul Newman, Eli Wallach, Lauren Bacall, Angelina Jolie, Steve Martin, dar şi regizorul Francis Ford Coppola.

Governors Awards sunt înmânate înaintea premiilor Oscar decernate de Academia de film americană, gală care va închide sezonul trofeelor de la Hollywood, pe 22 februarie 2015. Nominalizările pentru Oscarurile din 2015 vor fi anunţate pe 15 ianuarie.

Foto: Harry Belafonte – cinemagia

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.