Harry Potter – Cărţi de citit până împlineşti 14 ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/harry-potter-carti-de-citit-pana-implinesti-14-ani/

Harry Potter face parte din ,,Top 10” al cărţilor pe care tinerii trebuie să le citească înainte de a împlini 14 ani, top efectuat de către fundaţia britanică Booktrust.

Un articol de Andrada Văsii|26 noiembrie 2013

Harry Potter face parte din ,,Top 10” al cărţilor pe care tinerii trebuie să le citească înainte de a împlini 14 ani, top efectuat de către fundaţia britanică Booktrust.

Rezultatele sondajului au arătat că ,,Harry Potter şi piatra filozofală„, de autoarea britanică J.K. Rowling, a fost aleasă cartea preferată pentru copii în Marea Britanie.

În cadrul sondajului, la care au participat 24.000 de votanţi, a fost alcătuit un top 10 al cărţilor pe care copiii şi tinerii trebuie să le citească neapărat înainte de a împlini 14 ani, informează bbc.co.uk.

Pe următoarele două locuri în top se află saga ,,Jocurile foamei”, de Suzanne Collins, şi seria,,”Big Friendly Giant” (,,BFG”), de Roald Dahl.

Votul a fost influenţat în mare măsură şi de adaptările cinematografice ale cărţilor selectate în top, având în vedere că nouă cărţi din totalul volumelor alese au beneficiat de ecranizări de succes, printre care, alături de francizele ,,Harry Potter” şi ,,Jocurile foamei”, se mai numără ,,Frăţia inelului”, de J.R.R. Tolkien (locul şapte) şi ,,Cronicile din Narnia”, de C.S. Lewis (locul zece).

450 de milioane de exemplare pentru Harry Potter

,,Fiind franciza literară cu cele mai mari încasări înregistrate vreodată, copiii şi adulţii deopotrivă nu se satură de Harry Potter. Este un fenomen mondial – captând imaginaţia generaţiilor de cititori care au crescut îndrăgostindu-se de Harry sau Hermiona. Chiar şi în faţa unor nume mari precum Dahl şiTolkien, creaţia lui Rowling rămâne preferata incontestabilă a naţiunii”, a declarat Claire Shanahan, directorul artistic al fundaţiei Booktrust.

Astfel, 500 de titluri au fost alese iniţial de Booktrust, din care au rămas 100, pe baza cărora s-a alcătuit topul 10 final.

De asemenea, titlurile au fost grupate pe categorii de vârstă, cu ,,Harry Potter şi piatra filosofală” – primul roman din serie, scris în 1997 – declarat câştigător pentru grupa de vârstă 9 – 12 ani, în timp ce cartea ilustrată ,,The Hungry Caterpillar”, scrisă şi ilustrată de Eric Carle, a fost aleasă cartea preferată a copiilor cu vârsta până la cinci ani.

Harry Potter

Distribuţia filmului ,,Harry Potter and the Deathly Hallows 2”

Seria ,,Harry Potter” reprezintă unul dintre cele mai mari succese editoriale din lume, romanele din această saga fiind vândute în peste 450 milioane de exemplare. Adaptarea cinematografică a seriei a avut la fel de mare succes, generând încasări de peste 7 miliarde de dolari.

În vârstă de 48 de ani, J.K. Rowling are o avere estimată la un miliard de dolari, potrivit celei mai recente liste publicate de Forbes în martie 2011, notează Mediafax.

Totodată, este considerată una dintre cele mai influente femei britanice şi a fost distinsă cu Ordinul Imperiului Britanic pentru servicii deosebite aduse literaturii pentru tineri, dar şi cu Legiunea de Onoare, în Franţa.

Foto credit: Cinemagia, filmul Harry Potter

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.