Citindu-i pe Elif Shafak, Jonathan Coe și Donatella Di Pietrantonio
https://www.ziarulmetropolis.ro/citindu-i-pe-elif-shafak-jonathan-coe-si-donatella-di-pietrantonio/

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează şi îşi rememorează destinul, şi până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viaţa cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.

Un articol de Alina Vîlcan|28 iulie 2022

„10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie” de Elif Shafak

În „10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie”, cea mai cunoscută scriitoare de azi a Turciei spune povestea prostituatei Leila Tequila, ucisă cu sânge rece într-o noapte, în Istanbul. Născută într-o familie musulmană de provincie, dominată de autoritatea și habotnicia tatălui, aceasta părăsește orășelul în care a crescut atunci când este căsătorită cu forța, ajungând în bordelurile Istanbulului.

În orașul de la malul Bosforului își va face prieteni, se va îndrăgosti, se va căsători, va rămâne văduvă, se va prostitua din nou pentru a se întreține și va sfârși ucisă și aruncată într-un tomberon, ca un obiect murdar și nefolositor, iar de acolo în Cimitirul celor Singuri, un loc unde pietrele funerare nu poartă nume, ci numere oarecare, căci aici sfârșesc criminalii, prostituatele, imigranții ghinioniști, cei nerevendicați de nimeni, cei umiliți, marginalii, asupra cărora Elif Shafak se apleacă și de această dată, așa cum și-a obișnuit cititorii.

Acest roman, publicat în original în 2019 și disponibil acum și în limba română, la Editura Polirom (traducere din engleză de Ada Tanasă), este și o fermecătoare incursiune în istoria Istanbulului din a doua jumătate a secolului trecut, dar mai ales este o carte despre prietenie, prietenia care mută cadavre într-un oraș neobosit în a-i chinui pe cei mai vulnerabili. Într-un final, trupul Leilei Tequila va ajunge în mare, din grija celor cinci prieteni care constituie singura avuție pe care a reușit să o adune într-o viață plină de tragism, pe care o rememorează în cele 10 minute și 38 de secunde care se scurg între momentul uciderii sale și acela al morții.

Dincolo de toate, este o carte despre prietenie, despre cei de care te înconjori pentru a supraviețui. În stilul său inconfundabil, amintind de magia tipică poveștilor orientale, Elif Shafak ne oferă un nou roman care aduce în prim-plan drepturile femeilor în societățile musulmane. De neratat!

„Domnul Wilder și cu mine” de Jonathan Coe

Al doilea roman asupra căruia ne oprim îi aparține unui alt scriitor multipremiat – britanicul Jonathan Coe – și pune o lupă pe destinul artistic și personal al regizorului Billy Wilder, faimos pentru filme ca „Sunset Boulevard” (1950) sau „Sabrina” (1954), pe care îl surprinde spre sfârșitul anilor ‘70, când cariera sa se află pe o pantă vizibil descendentă. Detalii reale se împletesc aici cu ficțiunea; regizorul ne este înfățișat pe platourile de filmare, lucrând pentru unul dintre ultimele sale filme, respins de marile case de producție americane.

După ce a părăsit Viena ca evreu, în preajma celui de-al Doilea Război Mondial și s-a stabilit în Statele Unite, unde a cunoscut gloria, Wilder se întoarce acum în Europa, filmând în Corfu și München un lungmetraj pe care pare să nu-l vrea nimeni. Atunci când nu filmează, își rememorează trecutul alături de Calista, o tănără greco-britanică ajunsă întâmplător în echipa sa și care înregistrează fiecare detaliu al întâlnirii cu marele cineast care îi va schimba viața. Un roman pentru cinefili și cititori, deopotrivă, apărut în acest an la Editura Polirom, în traducerea lui Radu Paraschivescu.

„Borgo Sud” de Donatella di Pietrantonio

Donatella din Pietrantonio este o autoare italiană de profesie medic stomatolog, care a obținut însă câteva premii relativ importante în Italia. „Borgo Sud” (Editura Polirom, traducere din italiană de Mihaela Găneț), roman nominalizat la prestigiosul premiu Strega în 2021, este o poveste de familie, având pe fundal albastrul Mării Adriatice.

Facem astfel cunoștință cu două surori provenite dintr-o familie tipică de provincie, deloc înstărită, ai cărei membri nu sunt obișnuiți să își exprime în niciun fel sentimentele de dragoste, însă sunt cât se poate de obișnuiți cu certurile. Din acest mediu, fiecare dintre ele încearcă să evadeze în felul său.

Extrem de diferite una de cealaltă, au în comun o moștenire de familie deloc blândă, dar și propriile eșecuri sentimentale, ca și când nu fac decât să eșueze lamentabil când vine vorba de sentimente. Pe traseul acesta sinuos, presărat cu răsturnări de situație și primejdii la fiecare pas, reușesc să se susțină una pe cealaltă în momentele cele mai crâncene. Peisajele Italiei, din care nu lipsesc pescarii, bărcile sau mahalalele pline de amenințări și de culoare, completează fermecător acest roman intens, de numai 200 de pagini.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.