Haruki Murakami, prostestele de la Hong Kong şi Zidul Berlinului
https://www.ziarulmetropolis.ro/haruki-murakami-prostestele-de-la-hong-kong-si-zidul-berlinului/

Scriitorul japonez Haruki Murakami a transmis un mesaj de susţinere a manifestanţilor pro-democraţie din Hong Kong, comparând lupta acestora cu cea care a dus la căderea Zidului Berlinului, în urmă cu 25 de ani.

Un articol de Petre Ivan|10 noiembrie 2014

Haruki Murakami, în vârstă de 65 de ani, şi-a exprimat opinia privind protestele studenţilor chinezi, vineri, la Berlin, unde operele sale au fost premiate cu Welt-Literaturpreis. Aceste distincţii au fost decernate de publicaţia germană Die Welt chiar în ziua în care în capitala Germaniei au debutat ceremoniile privind aniversarea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Scriitorul a vorbit despre propriile amintiri legate de zidul care separa Germania de Est de Germania Federală. Totodată, Murakami a pus conflictele care au loc în prezent, dintre care a individualizat manifestaţiile de la Hong Kong şi violenţele din Fâşia Gaza, pe seama unui sistem de ziduri care despart oamenii, potrivit agenţiei nipone de presă Kyodo.

„Aş vrea să transmit aceste mesaj tinerilor din Hong Kong care luptă acum împotriva zidului lor” – Haruki Murakami.

Haruki Murakami, cel mai cunoscut autor japonez contemporan, un candidat cu şanse mari la premiul Nobel pentru literatură, a subliniat că este de datoria scriitorilor să ajute cititorii să treacă peste aceste ziduri.

Studenţii protestează la Hong Kong cerând Chinei instaurarea votului universal.

Studenţii protestează la Hong Kong cerând Chinei instaurarea votului universal.

Trezirea puterii imaginaţiei fiecărei persoane ar putea fi, potrivit acestuia, „punctul de plecare pentru altceva”. „Putem vedea (o lume fără ziduri, n.r.) cu ochii noştri, putem chiar să o atingem cu propriile mâini, dacă ne forţăm să o facem”, a mai spus scriitorul.

De peste o lună, studenţii protestează la Hong Kong cerând Chinei instaurarea votului universal. Chiar dacă numărul lor a scăzut considerabil după primele zile ale protestelor, manifestanţii ocupă zilnic trei cartiere din fosta colonie britanică trecută sub jurisdicţie chineză.

Haruki Murakami este primul scriitor japonez distins cu premiul literar al ziarului Die Welt, care are sediul la Berlin.

Foarte discret şi vorbind foarte puţin în public, Murakami a primit în 2009, la Ierusalim, cea mai înaltă distincţie literară oferită de Israel scriitorilor străini, ocazie cu care a criticat regimurile autoritare folosind o metaforă prin care a comparat popoarele ce trăiesc sub astfel de regimuri cu ouă care se sparg de un zid. Scriitorul s-a identificat pe sine ca fiind un astfel de ou.

Haruki Murakami, născut în 1949, este considerat unul dintre cei mai populari romancieri japonezi contemporani, celebru şi pe plan internaţional, iar numele său este vehiculat de mai mulţi ani pe lista candidaţilor la premiul Nobel pentru literatură.

Operele sale, în care absurdul se combină armonios cu dificultăţile sociale ale unor japonezi ieşiţi din tipare, au fost traduse în peste 40 de limbi.

Foto: Haruki Murakami, proteste Hong Kong – wikipedia

22
/12
/18

Editura Litera a anunțat lista celor mai vândute titluri din 2018. Printre acestea, „Povestea mea”, de Michelle Obama, și „Ordinea de zi”, de Éric Vuillard (Prix Goncourt).

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

05
/12
/18

În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) se lansează romanul Scara lui Iakov de Ludmila Uliţkaia, tradus în limba română de Gabriela Russo, bestseller Gaudeamus 2018, recent apărut în colecția Raftul Denisei, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale).

30
/11
/18

Vă invităm să ne amintim de regina cu rol neîndoielnic în realizarea României Mari, Maria a României (n. 29 octombrie 1875 - d. 18 iulie 1938), așa cum a surprins-o celebrul scriitor, diplomat și călător al perioadei interbelice – francezul Paul Morand, în volumul „București” (editura Humanitas).

27
/11
/18

Marți, 4 decembrie, de la ora 16.00, la Clubul Teatrelli din București va avea loc lansarea celui de-al zecelea volum semnat de Octavian Saiu: „Clipa ca imagine. Teatru și fotografie”, publicat la Editura Nemira.

23
/11
/18

"Suntem urmaşii a tot ce s-a întâmplat în această ultimă sută de ani, începută prin miraculosul efort care a dat sens mileniilor anterioare.(...)" - Ana Blandiana. Cunoscuta scriitoare va susţine conferinţa cu tema "Centenarul, un exerciţiu de exorcizare", duminică, 2 decembrie, de la ora 11.00, la Sala Pictura a TNB.

22
/11
/18

Regina Elena este una dintre reginele a căror viață o cunoaștem mai puțin, o regină mamă între suferință și bucurie, dragoste de popor, datorie de neam, dar și frica de a fi departe de fiul ei Mihai. Un creuzet de iubire și speranță, de frică și îndoială, dar și bunătate și împăcare sufletească. Regina - mamă Elena, Mariajul și Despărțirea de Carol al II-lea din colecția Istorie cu blazon, de la Corint, este o carte de o frumusețe uluitoare.

20
/11
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Pierre Larousse (1817-1875) e unul dintre rarii noștri semeni al căror nume e scris uneori cu literă mică. Într-o bibliotecă poți auzi solicitarea: ”Dă-mi, te rog, un larousse!” Și asta pentru că  instrumentul de lucru care poartă acest nume cuprinde un bagaj de cunoștințe impresionant, în măsură să informeze pe cititor în cele mai variate domenii.

19
/11
/18

În această seară, de la ora 17.00, va avea loc, online si offline, conferința  „Centenarul femeilor în arta româneasca” la care sunt invitați să prezinte studii specializate Ioana Vlasiu, Luiza Barcan, Cristian Vasile si Radu Popica. Cosmin Nasui, curatorul proiectului, va prezenta publicația cu titlul omonim, al doilea volum, parte a proiectului editorial  Lada de Gunoi a Istoriei”. În spațiul conferinței va fi prezentă o micro-expoziție cu elemente de cultură vizuală dedicate artistelor care au trăit și lucrat în România din 1918 în prezent.