”Hașteg”, un spectacol care pune față în față viața reală cu viața de pe social media
https://www.ziarulmetropolis.ro/hasteg-un-spectacol-care-pune-fata-in-fata-viata-reala-cu-viata-de-pe-social-media/

Pe 5 aprilie şi 16 aprilie, de la ora 19.00, la Sala de Spectacole “Eusebiu Ștefănescu” a Cercului Militar Naţional se joacă spectacolul Haşteg, o producţie românească 100% independentă. Haşteg este despre agresiunea imaginii perfecte şi despre presiunea de a fi „fericiţi”. Spectacolul face referire la faptul că simţim nevoia să ne etichetăm trăirile, viaţa – totul este „#feeling blessed” -, să imităm în viaţa reală hashtag-urile din social media, să credem că perfecţiunea este o obligaţie, ca şi când ar fi ceva profund în neregulă cu noi în momentele inerente în care nu suntem fericiţi. Astfel, ajungem să disimulăm adevărul până la a ne minţi pe noi înşine.

Un articol de Petre Ivan|28 martie 2019

Încă din faza de scriere a textului, Elena Voineag și Dana Rotaru au gândit o derulare filmică, cu accente de stand-up, atât la nivelul replicilor, cât și în structura dramaturgică.

„Anumite scene au fost scrise în perioada repetițiilor cu actorii, din nevoia de a construi împreună câteva momente sensibile ale spectacolului. Am ales scrierea fără didascalii, tocmai pentru a da ocazia actorilor de a explora în voie universul complex al oamenilor din Hașteg. În montare, m-a interesat unghiul din care publicul privește povestea. Actorii joacă atât pe scenă (spațiul personal), cât și în sală (spațiul social), jonglând cu planurile obiectiv-subiectiv, într-un spectacol interactiv”, spune regizoarea Dana Rotaru.

Hașteg este povestea cuplurilor contemporane, într-o eră în care monogamia a devenit o utopie și interacțiunea reală a fost înlocuită cu dragostea tip fast food, într-o „piațetă” vastă pe care cu toții o avem la îndemână, imediat, doar la un click distanță. Coloana sonoră originală vine în completarea spectacolului Hașteg, o producție dinamică, o comedie neagră care promite să vă țină departe de telefon!

Hașteg

De Elena Voineag și Dana Rotaru

Cu: Ana Odagiu, Denis Ștefan, Elena Voineag, Ionuț Ionescu, Dana Rotaru, Răzvan Răduță, Ana Pasti

Regia: Dana Rotaru
Muzică originală: Tică Alexe

Afiș: Carmen Croitoru

Costume: Liana Obancea

Decoruri: Valentina Voineag
Videoproiecție: Andreea Bițulescu

Sunet, lumini: Cristi Călinescu și Petre Osman

Slideshow: Petre Osman

Foto Credit: Andrei Gîndac

Piesa: Val

Compoziție și voce: Tică Alex

Foto: Andrei Gîndac

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.