Helen Macdonald, câştigătoarea Costa Book of the Year Award
https://www.ziarulmetropolis.ro/helen-macdonald-castigatoarea-costa-book-of-the-year-award/

Scriitoarea Helen Macdonald a câştigat unul dintre cele mai prestigioase premii literare acordate în Marea Britanie, Costa Book of the Year Award pe 2014, cu biografia „H is for Hawk”.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2015

În cartea „H is for Hawk”, Helen Macdonald relatează felul în care a reuşit să treacă mai uşor peste moartea tatălui ei după ce a început să antreneze o femelă de uliu porumbar.

Premiul Costa Book of the Year a fost acordat într-o ceremonie care a avut loc marţi seară, la Londra.

Pentru acelaşi premiu au concurat Ali Smith, al cărei roman „How to be Both” – recompensat cu Costa Book pe 2014 – era considerat marele favorit, scriitoarea debutantă Emma Healey („Elizabeth is Missing”), poetul Jonathan Edwards („My Family and Other Superheroes”) şi scriitoarea de romane pentru copii Kate Saunders („Five Children on the Western Front”).

Volumul „H is for Hawk” reprezintă cea de-a şasea biografie care câştigă premiul Costa Book of the Year şi prima din ultimii zece ani care a reuşit această performanţă. Aceeaşi biografie a câştigat, de asemenea, Samuel Johnson Prize for Non-Fiction pe 2014.

În 2014, premiul Costa Book of the Year a revenit scriitorului Nathan Filer, pentru romanul său de debut „The Shock of the Fall”.

Costa Book Awards, care se acordă pentru cinci categorii de opere literare, recompensează volumele publicate în anul precedent, scrise de autori care locuiesc în Marea Britanie şi în Irlanda. Câştigătorul fiecărei categorii primeşte un cec de 5.000 de lire sterline (6.683 de euro), iar câştigătorul Costa Book of the Year este recompensat cu 30.000 de lire sterline (40.088 de euro).

Foto: Helen Macdonald – facebook

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.